תחום דיני התעבורה מסווג בישראל כחלק מהמשפט הפלילי, ולפיכך, בין אם העניין נוגע לנהיגה במהירות מופרזת, נהיגה תחת השפעת אלכוהול או מעבר ברמזור אדום, ובין אם נתפסתם בגין שימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה או אי ציות לתמרור עצור, אזי מומלץ שלא להקל ראש ולפנות לייעוץ אצל עורך דין תעבורה, ובמידת הצורך גם לקבל ייצוג בפני בית המשפט.
רבים בקרב הציבור הישראלי נוטים לקשור את נושא התעבורה למתן דוחות, מתן נקודות וקנסות בלבד, ולהתייחס לכל העניין בקלות דעת, ואולם עו"ד סיוון כהן, המנהלת משרד מוביל בתחומי המשפט המנהלי, הפלילי ודיני התעבורה, מסבירה שבשנים האחרונות הפכו חוקי האכיפה כמו גם פסקי הדין למחמירים במיוחד, ובפרט כשהדבר קשור לעבירות תעבורה של נהיגה בשעת פסילה, נהיגה בשכרות ונהיגה במהירות מופרזת, שלגביהן דרישת הענישה עומדת ברף הפלילי.
חוק 101 לתיקון פקודת התעבורה- תאונות "פגע וברח"
אחת הדוגמאות הקלסיות שבגינן מומלץ להיוועץ באופן מיידי עם עורך דין תעבורה נוגעת לעבירת ההפקרה לאחר פגיעה. לאור הגידול בשיעור מקרי התאונות של "פגע וברח", תוך הפקרת פצועים בשטח, נכנס לתוקפו בשנת 2011 תיקון לחוק (חוק 101 לתיקון פקודת התעבורה) שמחמיר את הענישה בעבירת ההפקרה
- מעל 15 שנות ניסיון
- מרצה לעורכי דין פליליים
- התמחות במשרדי עו"ד הפליליים הטובים ביותר בארץ
- בעלת 2 תארים במשפטים מטעם אוניברסיטת בר אילן
בנוסחו החדש קובע התיקון מדרג התנהגויות ומדרג ענישה בהתאם לנסיבות המקרה, החל מעבירת הפקרה ברשלנות שדינה מאסר של שלוש שנים ועד לעבירת הפקרה בנסיבות מחמירות שדינה מאסר עד 14 שנים
עו"ד סיוון כהן מוסיפה שבפקודת התעבורה ישנן מגוון הוראות המחייבות הטלת עונשי מינימום של מאסר בפועל או פסילת רישיון נהיגה, כמו למשל עבירה של גרימת מוות ברשלנות, שדינה מאסר שאינו פחות משישה חודשים, או עבירת נהיגה בשכרות שהעונש עליה הוא פסילת הרישיון למשך שנתיים.
מגמת המחוקק: להחמיר ברמת הענישה על עבירות התעבורה
עו"ד סיוון כהן מציינת שלמרות האמור לעיל, לבית המשפט יש את הסמכות לחרוג מעונשי המינימום לאור נסיבות מיוחדות. מגמת המחוקק בשנים האחרונות היא להחמיר ברמת הענישה על עבירות התעבורה באופן שיכלול עונשי מינימום, אולם בפועל, הפך עונש המינימום למעין "עוגן" שהסנגורים מבקשים להפחית ממנו בשל נסיבות מיוחדות, בעוד התובעים דורשים שהעונש שיושת על העבירה יהיה גבוה יותר.
אלו הם מסוג המקרים שבהם מומלץ, לצורך העניין, להסתייע בשירותיו של עורך דין תעבורה. כמו כן, מומלץ להיוועץ בעורך דין תעבורה בכל מקרה שבו מוגש כתב אישום תעבורתי, גם במקרים שבהם אין מצד התביעה דרישה למאסר בפועל, שכן, אין לנאשם הכלים הנחוצים לניהול הליך משפטי באופן שעשוי להביא להקלה בעונש.
המדריך: מתי כדאי לפנות לעורך דין תעבורה?
נתפסתם על נהיגה בשכרות? שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה? נהיגה במהירות מופרזת? מעורבים בתאונת דרכים עם נפגעים? נהיגה ברכב בזמן פסילה? עקיפת רכב על קו הפרדה רצוף? זומנתם למשפט תעבורה? בנסיבות הללו, כדאי להיוועץ בעורך דין תעבורה.
עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שישנן עבירות תעבורה הנחשבות לקלות יחסית, כמו עבירות חניה, אי חגירת חגורת בטיחות, נהיגה לתקופה קצרה ללא ביטוח, נהיגה ללא הפעלת אורות כנדרש וכן הלאה, שהן מסוג עבירות ברירת משפט.
מדובר בעבירות שבהן הנהג מקבל הודעת תשלום קנס שאותו הוא נדרש לשלם בתוך 90 ימים ולספוג את הנקודות המתלוות אליו, או לחלופין להגיש בתוך תקופה זו בקשה להישפט בבית המשפט לתעבורה.
שיטת רישום הנקודות
ככלל, בין אם מדובר בעבירות תעבורה חמורות מסכנות חיים שבגינן מקבלים הנהגים הזמנה לדין ובין אם מדובר בעבירות שהן בבחינת ברירת משפט, שהרי כל הרשעה נרשמת במרשם התעבורתי שמנהלת משטרת ישראל, כשאליה מתלווה רישום הנקודות.
שיטת הניקוד מדרגת את עבירות התנועה ל- 5 רמות חומרה בהתאם לחומרתן. נהג שצבר לחובתו 12 נקודות או יותר בתוך פרק זמן של שנתיים, יידרש להשתתף בקורס נהיגה מונעת- ולא רישיונו יישלל.
צבירת 36 נקודות תוביל לשלילת רישיונו של הנהג ל- 3 חודשים, ובנוסף הוא יידרש למבחן עיוני. צבירת 36 נקודות פעם נוספת תגרור אחריה שלילת רישיון ל- 9 חודשים, כשלאחר מכן הוא יידרש לבדיקות רפואיות ומעבר מחדש של מבחן עיוני ומעשי לצורך חידוש רישיונו.
עבירות תעבורתית מסכנות חיים
במקרים רבים יכול הנהג שנתפס בעבירה לספוג את הקנס והנקודות ולסיים את ההליך מבלי להסתייע בעורך דין תעבורה. עם זאת, כשמדובר באדם שנהיגה מהווה חלק מפרנסתם, שאז מומלץ לו לפנות לייעוץ וייצוג משפטי על ידי עורך דין תעבורה, למניעת צבירת נקודות ואף שלילת הרישיון.
בנסיבות הללו יפעל עורך הדין לאיתור כשלים בתיק, לביטול העונש או להפחתתו. ברם, כשהדבר נוגע לעבירות תעבורתית מסכנות חיים הכרוכות בהזמנה לדין, יש למהר ולהסתייע בעורך דין לענייני תעבורה מוקדם ככול שניתן. לדוגמה, סעיף 64 א לתקנות התעבורה קובע שהעובר עבירה של הפקרה אחרי פגיעה, דינו מאסר לתקופה שנעה בין 7 – 3 שנים בהתאם לחומרת העבירה.
עורך הדין ידריך את הנהג החשוד כיצד להגיב במהלך החקירה, ובהמשך ילמד וינתח את המקרה, יחפש סתירות, מחדלי חקירה וכשלים בחומר החקירה, ייצג את הנהג בהליך המשפטי וישאף להקל במידת העונש ואף להוביל לזיכוי הנהג.