עורך דין תעבורה : כל מה שכדאי לכם לדעת על פסילה מנהלית

מהי שלילה (פסילה) מנהלית? מה ניתן לעשות במקרה כזה? מה להגיד או לא להגיד בשימוע ומתי כדאי להיוועץ בעורך דין תעבורה? עורכת דין סיוון כהן עונה על כל השאלות. פסילה מנהלית הינה, למעשה, פסילת רישיון הנהיגה על ידי קצין משטרה לתקופה קצובה לאחר שימוע.

אפשר להיות מעורבים בתאונת דרכים עם נפגעים, להיתפס על נהיגה במהירות מופרזת, נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים. למעשה, כול אדם נורמטיבי יכול למצוא את עצמו חשוד בעבירות תעבורה שונות. 

זה עשוי להסתכם בעבירות לכאורה פעוטות כמו נהיגה בלא הפעלת אורות כנדרש, נוסע במושב אחורי שאינו חגור או נהיגה על מדרכה שלא לצורך חצייתה, ועד למעורבות בתאונות פגע וברח, תאונות דרכים קטלניות ונהיגה בזמן פסילה.

הגוף המוסמך בדרך כלל לשלול מאדם את רישיון הנהיגה שלו הוא בית המשפט, כשהדבר מיושם רק לאחר שנפרשו בפניו כל הראיות הנוגעות למקרה ונמצא שאכן קיים בסיס חוקי לשלילת רישיון הנהיגה.

פסילה מנהלית נבדלת בכך שהיא איננה מבוצעת דרך בית המשפט, אלא באמצעות קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה, כך שבמידה והשוטר שעוצר אתכם בשל עבירת תנועה כלשהי איננו קצין משטרה, אין לו סמכות להטיל עליכם פסילה מנהלית.

 

חשוב לדעת: אין בסמכותו של שוטר שאיננו קצין משטרה להטיל פסילה מנהלית

עורכת דין סיוון כהן מציינת שבמקרה כזה, אמנם אין בסמכותו של השוטר להטיל פסילה מנהלית, אך הוא בהחלט רשאי ליטול את רישיונכם או לחלופין לדרוש מכם להילוות אליו לקצין המשטרה. בנסיבות שבהן השוטר הוא זה הנוטל את רישיון הנהיגה, אזי חובה לזמן אתכם לשימוע שמתקיים בפני קצין משטרה בתוך פרק זמן של 3 ימים לכל היותר ממועד המקרה.
 

לפני השימוע שאליו זומנתם, מומלץ להיוועץ בעורך דין תעבורה תל אביב או בכל מקום אחר במטרה להגיע מוכנים ולמנוע ככל שניתן את פסילת הרישיון, או לקצר לפחות, במידת מה, את תקופת השלילה. במסגרת השימוע, יקשיב וישקול קצין המשטרה את טענותיכם, ויקבל לאחר מכן את החלטתו בהתאם לממצאים שהובאו לפניו.

 

אי הגעה לשימוע שאליו זומנתם

ניתן לשלול את רישיון נהיגה למשך תקופה בת 30-90 ימים בהתאם לחומרת העבירה ושיקול דעתו של קצין המשטרה. עבירות התנועה שבגינן ניתנת לקצין המשטרה הסמכות להטיל פסילה מנהלית כוללות, בין היתר, נסיעה באור אדום, נהיגה תחת השפעת סמים ואו משקאות משכרים, חציית קו לבן רציף, אי מתן זכות קדימה או ציות לתמרור עצור בצומת, נהיגה במהירות שמעל למהירות המרבית המותרת וכיוצא בזה.
 

חשוב להדגיש שבמקרה של אי הגעה לשימוע שאליו זומנתם, קצין המשטרה רשאי גם בהעדרכם לפסול אתכם מנהלית. יתרה מכך, החל ממועד פסילת הרישיון, אתם פסולים מלנהוג, גם אם הדבר לא הגיע לידיעתכם, כך שבמידה ונתפסתם נוהגים לאחר מכן, אתם עלולים להיות מואשמים בנהיגה תחת פסילה! על כן, ההמלצה הטובה ביותר היא להגיע לשימוע, זאת לאחר היוועצות בעורך דין תעבורה.

 

מתי כדאי להסתייע בשירותיו של עורך דין לענייני תעבורה?

עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שאחת הסיבות שבגינן אנשים פונים לעורך דין תעבורה היא כשדו"ח התנועה המיוחס להם עלול להוביל לפסילת רישיון הנהיגה שלהם, אם בעקבות הניקוד שנצבר לחובתם או שעומדת כנגדם פסילה על תנאי בגין עבירה קודמת. 

אין עוררין על כך שפסילת רישיון הנהיגה עשוי לפגוע באיכות החיים של כול אחד מאיתנו, אך לסוג זה של ענישה יכולות להיות השלכות מרחיקות לכת הרבה יותר כשמדובר באנשים שהנהיגה מהווה חלק ממשלח ידם, שאז נפגע מקור פרנסתם. סיבה נוספת שבגינה נוהגים אנשים להסתייע בעו"ד היא כשהם בטוחים בחפותם ומעוניינים להיאבק בבית המשפט כדי להסיר את מעליהם את האשמה מהעבירה שלכאורה מיוחסת להם.

 

העדפת עורך דין המתמחה בסוגיה הספציפית שבגינה פונים לייעוץ משפטי

ככלל, במידה ומחליטים להיוועץ או לשכור את שירותיו של עו"ד בעקבות מעורבות בתאונת דרכים או עבירות תעבורה כאלו ואחרות, מוטב שיהיה זה עורך דין תעבורה ומומלץ אף להעדיף עורך דין המתמחה בסוגיה הספציפית שבגינה זקוקים לייעוץ ואו ייצוג. 

בהקשר זה, חשוב לדעת שכמו בתחומי המשפט אחרים, גם בענייני תעבורה קיימים מגוון תחומי מומחיות והתמחות, בהן התמחויות בתאונות דרכים (תאונות פגע וברח, תאונות דרכים עם נפגעים קטלניות) בעבירות המסווגות בקטגוריה של נהיגה תחת השפעת סמים, נהיגה בשכרות או סירוב לבדיקת שכרות, ייצוג מול המרב"ד (המכון הרפואי לבטיחות בדרכים), כמו גם טיפול בתיקים של פסילות מנהליות, נהיגה בזמן פסילה, הזמנות לדין, ברירת משפט וכן הלאה.
 

מתי כדאי להיוועץ בעורך דין לתעבורה?

מטבע הדברים, אדם שמעורב בתאונת דרכים קטלנית, תאונת פגע וברח, נתפס נוהג תחת השפעת סמים, בזמן פסילה מנהלית או כל עבירת תעבורה חמורה כזו או אחרת, ימהר לפנות לעורך דין תעבורה לצורך הכוונה, ייעוץ ואו ייצוג. 

מאידך, ישנן עבירות תעבורה הנחשבות לקלות יחסית דוגמת דוחות חנייה, נהיגה ללא אפוד זוהר ברכב, נהיגה מבלי להפעיל אורות כנדרש וכן הלאה. 

עורכת הדין סיוון כהן מציינת שבעבירות מסוג זה, הנהג על פי רוב מקבל לידיו את הדו"ח עם תיאור העבירה, ציון מספר סעיף העבירה בתקנות ודרישה לתשלום קנס. מעבר לקנס המוטל על הנהג, נצברות לחובתו גם נקודות בהתאמה לחומרת העבירה שביצע. 

 

דו"ח תעבורה שבצדו קנס ונקודות

במקרים שבהם סבור הנהג שהואשם בטעות, נתונה לו זכות הבחירה בין צבירת נקודות לחובתו ותשלום קנס לבין האופציה להישפט בבית המשפט לתעבורה. ואכן, חלק לא מבוטל מהנהגים שמקבלים דו"ח תעבורה ובצדו קנס ונקודות, בוחרים להגיש בקשה להישפט, ובפרט כשעבירות התעבורה נדמות לכאורה קלות. 

אלא שבמידה ומגיעים להחלטה להישפט, מומלץ להיוועץ בעורך דין לתעבורה קודם הגשת הבקשה, מאחר ובית המשפט לענייני תעבורה מוסמך לגזור כל עונש על נהג שהורשע ואף להחמיר בענישה בהתאם לנסיבות המקרה. באופן עקרוני, הסוגיה האם להסתייע בשירותיו של עורך דין תעבורה תלויה בחומרת העבירה, ברקע התעבורתי של הנהג ובהשלכות המשפטיות בגין העבירה הספציפית.

 

שיטת הנקודות

כך למשל, נהג ותיק שיש לו עבר תעבורתי נקי, צפוי לקנס ולנקודות בלבד בגין עבירה כלשהי שביצע, בעוד שנהג שלחובתו נצטברו מספר רב של נקודות, עלול להיענש על אותה העבירה באופן מחמיר, ובפרט אם הוא נהג חדש. שיקול נוסף שחשוב לתת עליו את הדעת במהלך קבלת ההחלטה האם לשלם את הקנס ולצבור נקודות, לגשת להישפט באופן עצמאי או להסתייע בעורך דין תעבורה, נוגע כאמור לעניין הנקודות. 

נהג שלחובתו נזקפות בתוך שנתיים 12 נקודות, מחויב להשתתף בקורס בסיסי בנהיגה נכונה בהיקף של 12 שעות לימוד. צליחת הבחינה בתום הקורס מובילה למחיקת הנקודות. אי השתתפות בקורס תביא לשלילת הרישיון. 

נהג שלחובתו 24 נקודות, מחויב להשתתף בקורס מתקדם, אילו נהג שצבר לחובתו 36 נקודות או יותר, רישיונו ייפסל ל- 3 חודשים והוא יחויב לעבור מחדש מבחן עיוני (תיאוריה). בנסיבות אלו מומלץ לפנות לעורך דין תעבורה לייעוץ ראשוני.

עורך דין תעבורה : כל מה שכדאי לכם לדעת על פסילה מנהלית

מאמר זה נכתב ע"י
מאמרים נוספים בנושא תעבורה

במספר לא מבוטל של מקרים, בהם מבצע אדם עבירת תעבורה וכאשר מוגש כנגדו כתב אישום בגינה, יכול ואף תוגש כנגדו בקשה לפסילתו מלהחזיק ברישיון נהיגה

פסילה מנהלית הינה פסילה מלהחזיק ברישיון נהיגה, כאשר קיים חשד לביצוע עבירת תעבורה חמורה. פסילה מנהלית תהא לפני קיום הדיון בבית המשפט ומי שמוסמך להורות

המון נהגים נקלעים לדילמה כאשר הם נדרשים לעבור בדיקה לגילוי אלכוהול על-ידי שוטר. רובם ישאלו האם כדאי לי לסרב לבדיקה? אם כן, התשובה לשאלה זו

תחום דיני התעבורה מסווג בישראל כחלק מהמשפט הפלילי, ולפיכך, בין אם העניין נוגע לנהיגה במהירות מופרזת, נהיגה תחת השפעת אלכוהול או מעבר ברמזור אדום, ובין

נהיגה בזמן פסילה הפכה תופעה שכיחה. לא אחת, שומעים אנו בחדשות על תאונות דרכים בהן מעורבים נהגים אשר נהגו בזמן פסילה או ללא רישיון נהיגה.

נהיגה תחת השפעת אלכוהול מסוכנת ומנוגדת לחוק. שתייה לשוכרה מהווה גורם ל- 20%-40% מכלל תאונות הדרכים והסיכוי של נהג שתוי להיות מעורב בתאונת דרכים קשה