נהיגה ללא רישיון בהתאם לסעיף 10 א בפקודת התעבורה

נהיגה ללא רישיון מוגדרת כעבירה חמורה ביותר בהתאם לסעיף 10 א בפקודת התעבורה, שלפיה "לא ינהג אדם רכב מנועי אלא אם הוא בעל רישיון נהיגה תקף לרכב מאותו סוג, שניתן על פי פקודה זו, ולא ינהג אדם אלא בהתאם לתנאי הרישיון".
בקטגוריה זו נמנים נהגים שלא הוציאו מעולם רישיון נהיגה, נהגים שרישיונם נשלל בגין עבירה שביצעו, סיבה בריאותית או סיבה אחרת כלשהי ונהגים שלא חדשו או שכחו לחדש את רישיונם.
עורכת הדין סיוון כהן, עו"ד פלילי במרכז בעלת משרד המתמחה בתחום המשפט הפלילי, המשפט המנהלי ודיני התעבורה, מסבירה שישנם בישראל מספר גופים הרשאים לפסול רישיון נהיגה בהם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, משרד הרישוי, בית המשפט או קצין משטרה.

 

דינו של אדם הנתפס כשהוא נוהג ללא רישיון נהיגה

עורכת הדין סיוון כהן מציינת כי נהיגה ללא רישיון (בלתי מורשה לנהיגה) מסווגת, אמנם, כאחת מן העבירות החמורות ביותר בפקודת התעבורה, אך בה בעת המחוקק עושה אבחנה בין הנסיבות השונות בהן בוצעו העבירות, ומטבע הדברים נוטה בית המשפט לתעבורה להחמיר בדין עם אלו שנתפסו נוהגים בשעת פסילה או שלא הוציאו רישיון מעולם לעומת אלו ששכחו לחדש את רישיונם.
עורכת הדין סיוון כהן מוסיפה שבין אם הדבר נוגע לנער שובב המעוניין "לעשות סיבוב" או להרשים את חבריו ובין אם באדם שלא הצליח לעבור את הטסט, דינו של אדם אשר נתפס כשהוא נוהג ללא רישיון נהיגה הנו מאסר עד לתקופה מרבית של שנתיים, בנוסף לשלילה בפועל לתקופה שאינה פחותה משלושה חודשים.

 

 

התרת נהיגה לבלתי מורשה

עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שבמקרים בהם נתפס האדם נוהג מבלי שהוציא רישיון נהיגה, מניין ימי הפסילה בפועל שנגזרו עליו על ידי בית המשפט יחול רק לאחר הוצאת רישיון הנהיגה והפקדתו במזכירות בית המשפט לתעבורה שבו נקבע פסק הדין.
כמו כן, גם נהג שהתיר לאדם לנהוג ברכבו ללא רישיון נהיגה (התרת נהיגה לבלתי מורשה) צפוי לעונש הכולל רכיבי מאסר בפועל, קנס כספי ופסילת רישיון הנהיגה לתקופה שאינה פחותה מ-3 שנים.
במקרים בהם אדם נתפס בעבירה של נהיגה ללא רישיון, מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בענייני תעבורה בטרם ההגעה לדיון בבית המשפט, זאת לצורך בחינת חומר הראיות וחיפוש אחר כשלים ומחדלים מטעם התביעה שניתן באמצעותם להפחית בחומרת הענישה העלולה לעתים להגיע לכדי ריצוי מאסר בפועל.

נהיגה ללא רישיון בהתאם לסעיף 10 א בפקודת התעבורה

 

מאמר זה נכתב ע"י
תמונה של עו"ד סיוון כהן
עו"ד סיוון כהן

בוגרת הפקולטה היוקרתית למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, שם עשיתי תואר ראשון במשפטים LL.B. ותואר שני בהצטיינות.

התחלתי לעסוק בתחום המשפט הפלילי עוד כשהייתי סטודנטית במסגרת עבודתי במשרדו של עוה"ד אבי חימי; ואף עשיתי השתלמות בתחום הענישה הפלילית הבינלאומית במסגרת תוכנית לימודית באוניברסיטה האוסטרלית "מונש" (Monash Universty).

את ההתמחות שלי עשיתי במשרדי הסנגוריה הציבורית (מחוז ת"א-מרכז) ולאחר מכן חזרתי לעבוד במשרדו של עוה"ד אבי חימי עד שפתחתי את המשרד שלי.

מאמרים ומידע נוסף

במספר לא מבוטל של מקרים, בהם מבצע אדם עבירת תעבורה וכאשר מוגש כנגדו כתב אישום בגינה, יכול ואף תוגש כנגדו בקשה לפסילתו מלהחזיק ברישיון נהיגה

פסילה מנהלית הינה פסילה מלהחזיק ברישיון נהיגה, כאשר קיים חשד לביצוע עבירת תעבורה חמורה. פסילה מנהלית תהא לפני קיום הדיון בבית המשפט ומי שמוסמך להורות

המון נהגים נקלעים לדילמה כאשר הם נדרשים לעבור בדיקה לגילוי אלכוהול על-ידי שוטר. רובם ישאלו האם כדאי לי לסרב לבדיקה? אם כן, התשובה לשאלה זו

תחום דיני התעבורה מסווג בישראל כחלק מהמשפט הפלילי, ולפיכך, בין אם העניין נוגע לנהיגה במהירות מופרזת, נהיגה תחת השפעת אלכוהול או מעבר ברמזור אדום, ובין

נהיגה בזמן פסילה הפכה תופעה שכיחה. לא אחת, שומעים אנו בחדשות על תאונות דרכים בהן מעורבים נהגים אשר נהגו בזמן פסילה או ללא רישיון נהיגה.

נהיגה תחת השפעת אלכוהול מסוכנת ומנוגדת לחוק. שתייה לשוכרה מהווה גורם ל- 20%-40% מכלל תאונות הדרכים והסיכוי של נהג שתוי להיות מעורב בתאונת דרכים קשה