נהיגה ללא רישיון היא עבירת תעבורה בין החמורות שיש, לפי סעיף 10 לפקודת התעבורה אדם חייב לנהוג כשברשותו רישיון נהיגה תקף, הנה כל מה שצריך לדעת.
מה נחשב לנהיגה ללא רישיון
מבחינה חוקית נהיגה ללא רישיון מתרחשת כאשר אדם שמעולם לא הוציא רישיון נהיגה או שרישיונו נפסל, נוהג ברכב. נהיגה על ידי מי שלא הוציא כלל רישיון נפוצה בקרב קטינים שעדיין לא בגיל הוצאת הרישיון או כאלו שלא עברו את התאוריה והטסט, מדובר בעבירה פלילית שיכולה לגרום לפתיחת תיק פלילי.
נהיגה עם רישיון פסול כוונתה שאדם שנאסר עליו לנהוג בשל שלילת רישיון נתפס נוהג. שלילת רישיון בדרך כלל מתרחשת על רקע עבירות תעבורה חמורות כמו למשל נהיגה תחת השפעת אלכוהול, העונש על נהיגה בשכרות הוא שלילת רישיון לשנתיים ו10 נקודות, לעיתים יומלץ על הפנייה למרכז גמילה מאלכוהול.
בנוסף יכול להיות שאדם ינהג עם רישיון שלא חודש, דבר שנחשב גם הוא לעבירה, אך ברמה פחותה. ייתכן גם שאדם ינהג ברכב שרישיון הנהיגה שלו אינו מתאים לסוגו, למשל מי שמחזיק ברישיון לרכב רגיל ונתפס נוהג במשאית.
אפשרות נוספת היא נהיגה כשהרישיון אינו בחזקת הנהג, החוק דורש שרישיון הנהיגה תמיד יהיה ברכב הנהג בזמן הנהיגה.
מי מטפל בתיקי תעבורה?
ניתן, כאמור, לסווג עבירות תנועה לקלות וחמורות, תיקי עבירות תעבורה קלות כמו למשל עבירות חנייה, מטופלות בדרך כלל על ידי עורכי דין לדיני תעבורה.
תיקי עבירות תעבורה חמורות, כמו לרוב יטופלו על ידי עורכי דין פליליים. עבירות שבהן הנהג מסכן ביודעין אנשים אחרים, כמו נהיגה בהשפעת סמים או אלכוהול, מהירות מופרזת ועוד. העונש על עבירות אלו לרוב יהיה כבד יותר ויכלול חובת התייצבות בפני שופט, מאסר על תנאי או בפועל.
בחירת עורך דין
יש משרדי עורכי דין שונים שעוסקים בדיני תעבורה ודיני תעבורה פליליים, עורכי דין פלילי במרכז ובשאר רחבי הארץ, מומלץ לבחור בעורך דין בהתאם לחומרת עבירת התנועה שלכם.
לסיכום
אם הואשמתם בעבירת תנועה כמו נהיגה ללא רישיון, מגיע לכם ייצוג משפטי הולם שיכול להביא להפחתה בעונש, אל תוותרו על עורך דין שמתמחה בנושאים אלו ושיוכל לתת לכם את הייצוג הטוב ביותר.
נהיגה ללא רישיון- ההשלכות והעונשים הקבועים בחוק
עבירת נהיגה ללא רישיון עשויה להתבצע במספר דרכים שונות, בהן אדם שנתפס נוהג על אף שמעולם לא עבר מבחני רישוי וטסט כדין, נהג שנתפס נוהג ללא רישיון נהיגה תקף (דהיינו לא שילם אגרה לחידוש רישיון הנהיגה), נהג שרישיונו אינו מתאים לסוג הרכב (למשל נהיגה על רכב עם רישיון לקטנוע בלבד) כמו גם נהג שמתיר לאדם שאינו מורשה לנהוג ברכבו. עבירה חמורה נוספת היא נהיגה בזמן פסילה.
בהקשר זה, חשוב להבהיר שבשנת 2018 בוטלה התקנה המחייבת את הנהג לשאת עימו רישיון נהיגה ורישיון רכב בזמן נהיגה ברכב פרטי, זאת בתנאי שברשותו תעודה מזהה המוכרת מטעם המדינה, דוגמת תעודת זהות או דרכון, וכן תעודת ביטוח ונספחים לרישיון (אם ישנם).
אבחנה במדרג העבירה וחומרת הענישה בין העבירות השונות
עורכת הדין סיוון כהן מסבירה כי בסעיף 10 ובסעיף 36ב'(ג) לפקודת התעבורה קיימת אבחנה ברורה בין אדם שנתפס נוהג ברכב על אף שמעולם לא הוציא רישיון נהיגה לנהג שרישיונו פקע והוא לא חידש אותו, אם מבחינת מדרג העבירה או חומרת הענישה. גם בעבירה של נהיגה ללא רישיון בר תוקף קיימת אבחנה במדרג העבירה וחומרת הענישה, בהתייחס לפרק הזמן שחלף מאז פקיעת הרישיון.
במקרה של נהג שנתפס נוהג עם רישיון שאינו תקף למשך תקופה של עד 6 חודשים ממועד פקיעתו, הוא נקנס על סך 250 ₪, לצד צבירת 8 נקודות חובה מטעם משרד הרישוי. במידה ומשך תקופת פקיעת רישיון נהיגה נעה בטווח שבין 6 חודשים לשנתיים, שאז הקנס מאמיר ל- 750 ₪ בתוספת 8 נקודות.
סוגיית הכיסוי הביטוחי במקרה של מעורבות בתאונת דרכים
נהיגה ללא רישיון בר תוקף למשך תקופה של מעל לשנתיים טומנת בחובה 8 נקודות ממשרד הרישוי לצד הזמנה לדין. בנסיבות הללו צפוי הנהג לפסילה ממושכת בתוספת עונשים נלווים. יתרה מכך, במקרה שהרישיון אינו בתוקף למשך תקופה של מעל לשנה, שאז יכול משרד הרישוי לחייב את הנהג לעבור מבחן עיוני, מבחן מעשי (טסט) או קורס נהיגה נכונה.
במקרה שבו רישיון הנהיגה אינו מתאים לסוג הרכב, נוטה בית המשפט להטיל על נהגים עונש של קנס, פסילה על תנאי ולעתים אף פסילה למשך תקופה ארוכה. על עבריין חוזר עלול בית המשפט להטיל גם עונש מאסר.
על נהיגה ללא רישיון כלל, עשוי העונש לכלול מאסר בפועל לתקופה של עד שנתיים, לצד פסילת מינימום של רישיון נהיגה למשך 3 חודשים. לצד כל אלו, חשוב להיות ערים לכך שבמידה והנהג מעורב בתאונת דרכים, חברת הביטוח אינה מחויבת לשיפוי כספי בגין נזקי גוף ורכוש.