עורכי דין פליליים הנם עורכי דין המתמחים בקלסיפיקציה המשויכת לסדר הדין הפלילי. להבדיל מהמשפט האזרחי, המאפיין הבולט ביותר במשפט הפלילי נוגע לעובדה שברוב המכריע של המקרים המדינה היא זו שתובעת את הנאשם, והתובע במשפט מהווה למעשה בא כוחה.
מאידך גיסא, עורכי דין פליליים משמשים כסנגורים וכבאי כוחו של הנאשם אל מול המדינה. בסדר הדין הפלילי נמנות עבירות שיש עימן קלון, כגון עבירות אלימות (תקיפה, חבלה, הריגה או רצח), עבירות רכוש (גניבה, פריצה ושוד), עבירות סמים, זיוף, הונאה, שוחד עבירות תנועה וכיוצא בזה.
בשל חומרתן של העבירות, תחום הענישה הנו כזה אשר הולם את נסיבות העבירה, כשהעיקרון המנחה הוא תיקון 113 לחוק.
ידע נרחב בתיק הראיות הספציפי ושליטה נרחבת בדין הפלילי וחוק העונשין
- מעל 15 שנות ניסיון
- מרצה לעורכי דין פליליים
- התמחות במשרדי עו"ד הפליליים הטובים ביותר בארץ
- בעלת 2 תארים במשפטים מטעם אוניברסיטת בר אילן
עורכת הדין סיוון כהן, המתמחה בתחום המשפט הפלילי על כלל רבדיו, מציינת שבבואם לייצג את החשודים או הנאשמים בעבירה הפלילית, מן הראוי כי אותם עורכי דין פליליים יהיו בעלי ידע נרחב בכל הקשור לתיקי הראיות הספציפיים, ומאידך גם בעלי שליטה נרחבת בדין הפלילי וחוק העונשין.
עו"ד סיוון כהן מדגישה שעו"ד פלילי במרכז מסווג כאיכותי כשמאות הסעיפים לחוק העונשין לא זו בלבד שאינם זרים לו, אלא שהם אף מסייעים להתוויית את דרכו בתיק הספציפי. תחום המשפט איננו מדע מדויק, והוא מתאפיין בקווים אפורים רבים, שכן לעבירה ולנסיבות שבהן ביצע האדם את אותה העבירה ישנם מגוון היבטים, וכך גם בנוגע לחוק העונשין.
מכאן שהניתוח האישיותי, הניתוח הטקסטואלי והפרשנות מהווים מרכיב חשוב ולעתים אף קריטי בהצלחות המתבטאות בזיכוי הנאשם או השגת ענישה מופחתת ביחס לתחום הענישה וחומרת העבירה.
חשיבות ההיוועצות בעורכי דין פליליים בטרם החקירה במשטרה
המציאות מלמדת שכול אזרח מן השורה עשוי להיקלע בבוקר יום בהיר לסיטואציה שבה הוא נקרא להגיע לתחנת המשטרה לצורך חקירה. במידה וזומנתם לחקירה במשטרה, אף אם הנכם בטוחים שאתם נקיים מכול רבב, מוטב שתיוועצו בעורכי דין פליליים עוד בטרם הגעתכם במשטרה. עורכת הדין סיוון כהן מציינת שחקירה במשטרה איננה דבר של מה בכך, ובפרט כשמדובר באדם מן השורה שמעולם לא התמודד בעבר עם מצבים מסוג זה.
במקרים רבים, המשטרה איננה נוהגת למסור לאדם את הסיבה שבגינה הוא מוזמן לחקירה, היות ומבחינתם של החוקרים, ככול שהנחקר יודע פחות פרטים אודות מטרת הזימון, כך פוחת הסיכון שהוא יתכונן לחקירה מעוד מועד או שינסה לשבש הליכים, מה שמגדיל את הסיכוי לחשיפת מידע חיוני.
מטרת הזימון לחקירה
יתירה מכך, בחלק לא מבוטל מהמקרים, מבקשים החוקרים לגלות מידע שעשוי לבסס את הקשר של הנחקר אל העבירה שבוצעה, מה שיוביל להפללתו. אי לכך, במידה ולא יודעים את מטרת הזימון לחקירה, מומלץ להתייחס אל הזימון כחשד מצד המשטרה למעורבות בביצוע העבירה, ולהיוועץ בעורכי דין פליליים בהקדם האפשרי.
בהקשר זה, ראוי להבהיר שרבים מהנחקרים סבורים בטעות שמאחר והם ישרי דרך ופועלים על פי החוק, אין להם ממה לחשוש מהגעה לחקירה ללא ייעוץ מקדים עם עורך דין. אלא שחשוב תמיד להקדים תרופה למכה, ובפרט על רקע העובדה שזימון לחקירה משמעו בדרך כלל חשד במעורבות בעבירה. אספקט נוסף נוגע לכללי ההתנהלות במהלך החקירה והשלכותיה על המשך ההליך הפלילי.
השלכות ההתנהלות בחקירה על המשך ההליך הפלילי
כשמדובר באנשים שזוהי להם חקירתם הראשונה במשטרה, חשוב שלצדם יהיו עורכי דין פליליים מנוסים, הבקיאים בכול רזי הדין הפלילי ויכולים לייעץ כיצד להתנהל במהלך החקירה כדי להימנע מהפללה עצמית ומפגיעה בסיכויים לצאת מהפרשה ללא רבב. החקירה הפלילית מהווה את השלב הראשון בהליך שיכול להיות ממושך וסבוך.
התלהמות, פליטות פה, דברים שעלולים להיאמר שלא במקומם, תגובות שאינן הולמות, שמירה על זכות השתיקה או היעדר שיתוף פעולה, כל אלו יכולים להוביל למצב שבו מבחינתם של החוקרים נתפס הנחקר באור שלילי, ובמקרים מסוימים עלול הדבר לחרוץ את גורלו.
למעשה, טעויות שנעשות מצד הנחקר במהלך החקירה במשטרה יכולות להשפיע לא במעט על המשך ההליך הפלילי. חשוב לזכור שעורכי דין פליליים מנוסים יכולים אמנם למזער את הנזק בשל ההתנהלות הלקויה של החשוד במהלך החקירה, אך לא תמיד יש באפשרותם לשקם את הנזק כולו.
מדוע חשוב להסתייע בעורכי דין פליליים לקראת חקירה במשטרה?
זומנתם לחקירה במשטרה? בנסיבות הללו, מוטב להימנע מסיכונים מיותרים ולהסתייע בשירותיהם של עורכי דין פליליים מנוסים. בעת קבלת הזימון לחקירה, מומלץ שתיצרו קשר עם עורך הדין באופן מיידי, גם אם הנכם בטוחים בחפותכם מאחר ולא ביצעתם כל עבירה.
עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שבהליך המשפט הפלילי מהווה החקירה שלב שבו חוקרי המשטרה גובים עדויות, מבררים עובדות ומנסים לאסוף את הראיות הנדרשות להם
להרשאתו של חשוד בביצוע עבירה. ניתן למנות כמה סוגים שונים של חקירות, כמו חקירה סמויה שמתבצעת מבלי שהמעורבים בעבירה יודעים על קיומה.
סוג נוסף הוא חקירה גלויה, שבמסגרתה מוזמנים עדים לתחנת המשטרה, מתושאלים ונחקרים, כשמטרת העל היא הגעה לחקר האמת. סוג שלישי של חקירות הוא חקירה תחת אזהרה, הנבדלת מחקירה הרגילה בסטטוס של הנחקר בהיבט המשפטי.
חקירה לצורך מתן עדות וחקירה באזהרה
אדם שהיה קורבן לפשע או עד לביצוע פשע מוזמן לחקירה לצורך תשאול ומתן עדות, בעוד שאדם החשוד במעורבות בפשע ייחקר באזהרה. מבחינת הנחקר, המשמעות המשפטית של חקירה באזהרה היא שמיידעים אותו מראש שהוא חשוד בעבירה כלשהי וכול מילה שיאמר במהלכה עשויה לשמש ראייה כנגדו במידה ויוחלט להגיש כתב אישום ולהעמידו לדין.
כמו כן, מיידעים אותו שהוא רשאי לשמור על זכות השתיקה ולהיוועץ בעורך דין בטרם התחלת החקירה. במצבים הללו, הצעד הנבון ביותר להתנהלות נכונה במהלך החקירה הוא פנייה לעורכי דין פליליים מקצוענים ומיומנים, לקבלת ייעוץ, ליווי ואו ייצוג משפטי.
המציאות מלמדת שלמרבית הנחקרים יש מעט מאוד ניסיון וידע בכול הקשור להתנהלות בחדר החקירות, וחוקרי המשטרה מטיבים למצל זאת, תוך שהם נוקטים בשלל תכסיסים ותרגילים מלוכלכים להפללת החשודים.
בתחבולות תעשה לך מלחמה
בין התכסיסים הנפוצים בחקירות ניתן למנות את טקטיקת "השוטר הטוב והשוטר הרע", הפעלת סוכנים ומדובבים, הצגת מסמכים כוזבים ועדויות פיקטיביות, כמו הודאה מפוברקת של השותף לדבר עבירה, תיעוד חשודים באמצעות מיקרופונים סמויים במהלך "הפסקת סיגריה" ועוד. במסגרת פגישת הייעוץ עם עורכי דין פליליים, הם מסבירים לנחקרים את זכויותיהם ומכינים אותם לכול תרחיש אפשרי וכיצד לנהוג בכול סיטואציה כדי להימנע מהפללה עצמית.
בהקשר זה, חשוב להבהיר שלא פעם מוזמנים אנשים לחקירה בשיחת טלפון יבשה מבלי למסור להם פרטים ואו תוך דברי הרגעה שאין מדובר בעניין רציני, ורק עם הגעתם לתחנת המשטרה, הם מופתעים לגלות שהם בעצם חשודים בפלילים. לפיכך, מומלץ להיוועץ בעו"ד גם כשמוזמנים לחקירה לצורך מתן עדות.