מסקר שפורסם לאחרונה בארה"ב עולה שקרוב ל- 40% מהעובדים חווים הטרדה מינית בעבודה. להטרדות פנים רבות, והן יכולות לבוא לביטוי במגוון דרכים שונות, החל מקומפלימנטים על המראה החיצוני והלבוש שלך, דרך מיילים, אפליקציות מסרים, שיחות טלפון ושיחות וידאו עם רמיזות ואו הצעות חוזרות ונשנות לדייט, וכלה בסחיטה באיומים, תקיפה מינית ומעשי אינוס.
על הסקלה הזו ניתן למקם גם הערות ובדיחות מבזות ומשפילות שמתאפיינות בנופך מיני ומופנות כלפי אדם ביחס למינו, נטייתו המינית ואו מיניותו, פרסום והפצת תמונות, סרטונים ואו הקלטות של אדם, תוך התמקדות במיניותו וללא הסכמתו, נגיעות וחיכוכים פיזיים "אקראיים" לכאורה ועוד אינספור דוגמאות נוספות.
הגבול הדק שבין חוסר טקט לבין חריגה מגבול הטעם הטוב
בחלק מהמקרים, ניתן לסווג בבירור את המעשים כהטרדה מינית בעבודה, כמו לדוגמה מגע פיזי ללא הסכמה, סחיטה באיומים (איום בפיטורין, אי קידום, הרעה בתנאים וכן הלאה) או מעשה אינוס. אלא שישנן גם סיטואציות הממוקמות בגבול הדק שבין חוסר טקט לבין חריגה מגבול הטעם הטוב. כאן עשויה להתעורר שאלה מתי מדובר בפלרטוט תמים ולגיטימי ומתי הנחמדות מוגדרת כהטרדה מינית?
עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שמעמד האישה והמודעות בתחום משתנה בעשור האחרון ממש לנגד עינינו, ומה שנחשב בעבר כאקט של סימפתיה, מעשה שובבות או חיזור עדין, יכול כיום להיחשב כהטרדה מינית ובפרט אם שוררים במקום העבודה יחסי מרות בין ממונה או מעסיקה לבין עובדת הכפופים לו.
הדרכים שבהן את יכולה לנקוט במידה והוטרדת מינית
בהקשר זה, ראוי להבהיר שמקרים של הטרדה מינית בעבודה, קיימת בחוק אבחנה ברורה בין מעשים המבוצעים בקרב העובדים לאלו המבוצעים בין מעסיקה לעובדת במסגרת של יחסי מרות וסמכות. כשמדובר בהטרדות בקרב עובדים, נדרש המוטרד להביע התנגדות מפורשת, ובמידה והתופעה חוזרת על עצמה, שאז היא תיחשב להטרדה מינית.
כשהמעשים מבוצעים במסגרת של יחסי מרות, הם מוגדרים כהטרדה מינית, גם אם המוטרדת לא הביעה התנגדות מפורשת. במידה וחווית הטרדה מינית בעבודה, חשוב שתדעי שקיימות כמה דרכים שבהן את יכולה לנקוט, הן במישור המשמעתי, הפלילי והאזרחי, ועומדת לרשותך האפשרות לבחור באחת מהן או בכולן, על פי שיקול דעתך. בין כך ובין כך, מומלץ שתפני לעו"ד פלילי לקבלת ייעוץ משפטי, תמיכה וליווי לאורך כול הדרך.
כשאת אומרת לא למה את מתכוונת: הכול על הטרדה מינית בעבודה
מישהו בעבודה "החמיא" לך שאת סקסית אש ושהגוף שלך פצצה? קולגות בעבודה גולשים בנוכחותך באתרי פורנו ושולחים בוואטסאפ תמונות ארוטיות? אחד מהעובדים נוהג לספר בדיחות גסות ואו מדבר על הרגליו המיניים? ייתכן ומדובר בהטרדה מינית בעבודה וזו זכותך להתלונן!
עורכת הדין סיוון כהן מסבירה כי בעשורים האחרונים הוטמעה ההבנה שמלבד פגיעה מינית פיזית, קיימות מגוון דרכים נוספות שבהן עשויות הפגיעות מיניות לבוא לביטוי. ראוי לציין שהפגיעות הללו נתפסות אמנם כסיטואציה שבה הגבר הוא זה שמטריד והאישה היא הקרבן, אך הן יכולות להתבצע על ידי גברים או נשים כאחד וכלפי מי מהם, לרבות מקרים שבהם גברים ונשים מטרידים מינית את בניבנות מינםן.
הטרדות מיניות במסגרת יחסי מרות או יחסי השפעה לטובת הפוגע
הטרדה מינית בעבודה היא כל התנהגות עם נופך מיני ושיש בה כדי לפגוע בפרטיות, בחירות, בזכות לשוויון ובכבודוה של המוטרדת. כמו כן, ההטרדה המינית יכולה להתבטא פיזית, מילולית, וגם לא מילולית (דוגמת רמיזות, שפת גוף וכיו"ב). למשל, הצעות חוזרות עם אופי מיני המופנות כלפי מי שהראה למטרידה שאין לו עניין בהצעות אלו.
בהקשר זה, חשוב להבהיר כי במידה וההצעות החוזרות במקום העבודה נעשות במסגרת יחסי מרות (בין הממונה לעובד הכפוף לו) או יחסי השפעה לטובת הפוגע (פסק דין תקדימי מתחילת שנת 2023 המגדיר מצבים שבהם נעשית ההטרדה המינית על ידי עמית לעבודה שמעמדו בכיר יותר בשל וותק, קשריו החברתיים עם מנהלים וכדומה), שאז ייחשבו ההצעות להטרדה מינית גם אם המוטרדים לא הראו שאינם מעוניינים.
המסלולים שבהם ניתן לפעול במקרים של הטרדות מיניות במקום העבודה
מעשים נוספים המוגדרים על פי חוק כהטרדה מינית בעבודה כוללים התייחסויות חוזרות ונשנות בעלות אופי מיני (כמו שאלות על הרגלים מיניים), אמירות משפילות ומבזות בעלות נופך מיני (למשל האמירה "כל הנשים זונות", גם אם איננה מכוונת כלפי אישה ספציפית), וכן הפצת תמונות, הקלטות או סרטונים של אדם ללא רשותו, מעשים מגונים (כגון ליטוף הישבן ואו נגיעה בחזה) ואו סחיטה באיומים (למשל האיום "אם תסרבי לשכב איתי אפטר אותך").
חשוב להדגיש כי ההטרדות הללו מסווגות כהטרדה מינית בעבודה דוגמה גם אם הן מבוצעות במקום אחר תוך כדי ניצול יחסי מרות (כמו בקורס או באירוע כלשהו מטעם העבודה). מי שהוטרדו מינית בעבודה יכולים לפעול כנגד המטריד במסלול הפלילי (הגשת תלונה במשטרה), במסלול האזרחי (תביעת פיצויים בבית הדין לעבודה) ואו להגיש תלונה למי שממונה במקום העבודה על מניעת הטרדה מינית.