תחום המשפט הפלילי

המשפט הפלילי מהווה אחד מענפי המשפט הרבים בשיטת המשפט הישראלית ועניינו בהסדרת חיי החברה. המחוקק ביקש להסדיר נורמות התנהגותיות מקובלות בחברה, תוך שהוא אוסר התנהגויות שליליות המהוות עבירה על החוק הפלילי.

המעשים המוגדרים כעבירות פליליות גובשו לתוך ספר החוקים כאשר החוק המנחה לעניין זה הינו חוק העונשין התשל"ז – 1977, בו מוגדרות מרבית העבירות הפליליות. אדם אשר מפר את הוראותיו של חוק זה, עלול לעמוד לדין בגין ביצוע עבירה פלילית וצפוי לעונשים הקבועים בחוק.

 

שלבי ההליך הפלילי

הליך הפלילי מורכב ממספר שלבים עיקריים:

  1. הליך החקירה – ההליך הפלילי נפתח לרוב בהגשת תלונה למשטרה ובעקבותיה, נפתחת חקירה משטרתית. בשלב זה, המשטרה מנסה לאתר חשודים פוטנציאלים בביצוע העבירה נשוא התלונה ואף יכול ויהיו חשודים אשר יעוכבו או ייעצרו לצורכי חקירה. זהו השלב הראשוני אך החשוב ביותר שכן, זהו שלב איסוף הראיות על-ידי רשויות החקירה על בסיסן, יוחלט האם יש מקום להעמיד את החשודים לדין.
  2. העמדה לדין – בתום החקירה המשטרתית, תעביר היחידה החוקרת את חומר הראיות אשר נאסף במהלך החקירה לפרקליטות או לתובע משטרתית אז יוחלט אם על בסיס חומר הראיות שנאסף יש מקום להגיש כנגד החשודים כתב אישום.
  3. מעצר עד תום ההליכים – במקרים מסוימים, כאשר קיימות ראיות לכאורה לביצוע העבירות המנויות בכתב האישום וכאשר נשקפת מסוכנות מן הנאשם, בית המשפט יכול להחליט לעצור את הנאשם עד תום משפטו. לבית המשפט נתון שיקול הדעת האם ניתן לשחררו תוך הטלת מגבלות ותנאים.
  4. המשפט הפלילי – הקראה – המשפט הפלילי נפתח בהקראת כתב האישום לנאשם על-ידי בית המשפט. הנאשם מתבקש להשיב להאשמות שהועלו נגדו בכתב האישום. בשלב זה הנאשם יכול לכפור בעובדות כתב האישום, להודות או שלא להשיב כלל.
  5. שלב בירור האשמה – שלב זה רלבנטי רק לנאשם אשר כפר בעובדות כתב האישום. בשלב זה מובאות הראיות בפניי בית המשפט. שלב זה מורכב מפרשת תביעה – בה התביעה מציגה תחילה את עדי התביעה – ומפרשת הגנה – בה הסנגור מציג את עדיי ההגנה.
  6. הכרעה הדין – לאחר שבית המשפט נחשף לראיות על-ידי הצדדים ולאחר ששקל אותן מכריע הוא בדבר זיכויו או הרשעתו של הנאשם.
  7. גזר הדין – נאשם אשר הורשע על-ידי בית המשפט יתקיים בעניינו דיון לעניין העונש. בשלב זה התביעה וההגנה תבאנה ראיות לעניין העונש. בשלב זה יכולים להציג תסקיר שירות מבחן לעניין הנאשם ולעניין העונש שראוי ויוטל עליו.
  8. ערעור – זכות הערעור על פסק דין ניצבת הן לתביעה והן לסנגוריה. נאשם החולק על הרשעתו בדין ו/או על העונש אשר הושת עליו יכול להגיש את ערעורו תוך 45 ימים מיום מתן גזר הדיןשלבי ההליך הפלילי
מאמר זה נכתב ע"י
תמונה של עו"ד סיוון כהן
עו"ד סיוון כהן

בוגרת הפקולטה היוקרתית למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, שם עשיתי תואר ראשון במשפטים LL.B. ותואר שני בהצטיינות.

התחלתי לעסוק בתחום המשפט הפלילי עוד כשהייתי סטודנטית במסגרת עבודתי במשרדו של עוה"ד אבי חימי; ואף עשיתי השתלמות בתחום הענישה הפלילית הבינלאומית במסגרת תוכנית לימודית באוניברסיטה האוסטרלית "מונש" (Monash Universty).

את ההתמחות שלי עשיתי במשרדי הסנגוריה הציבורית (מחוז ת"א-מרכז) ולאחר מכן חזרתי לעבוד במשרדו של עוה"ד אבי חימי עד שפתחתי את המשרד שלי.

מאמרים ומידע נוסף

מחפשים עורכי דין פליליים? ניצבים בפני אישום פלילי ונזקקים לעורך דין שייצג את האינטרסים שלכם באופן מיטבי אל מול המערכת השלטונית? בישראל קיימת תופעה שבה

זומנתם לחקירה? נחקרתם באזהרה? מואשמים בעבירות פליליות חמורות? מחפשים עורך דין פלילי בתל אביב? עו"ד לעניינים פליליים מתמחה בתחומים המסווגים לקלסיפיקציה של סדר הדין הפלילי.

מואשמים בעבירה פלילית? מהרו להיוועץ בעורך דין פלילי! בשנים האחרונות הפכו משרדי עורכי הדין לחלק בלתי נפרד מהנוף העירוני, כשיותר ויותר עורכי דין פותחים משרד

הטרדה מינית היא תחום שמעסיק לא רק עורכי דין פליליים ומעריכים כי שליש מהמקרים קורים במסגרת מקומות עבודה. זוהי בעיה חברתית מהשורה הראשונה והיבט מרכזי

המציאות מלמדת שכל אזרח שומר חוק ואדם מן השורה עלול במהלך חייו להיקלע לסיטואציה שבה ננקטים כנגדו הליכים פליליים בשל עבירה כזו או אחרת. עצת

מואשמים בפליליים? הוזמנתם לחקירה באזהרה במשטרה? מעוניינים לשכור את שירותיו של עורך דין פלילי? המשפט הפלילי נבדל מתחומי המשפט האחרים מעצם העובדה ששמו הטוב, חירותו