בקשה לביטול כתב אישום – מדריך מקיף

אם אתם מתמודדים עם כתב אישום, חשוב שתדעו כי ישנן דרכים חוקיות לנסות ולבטלו טרם הכניסה להליך משפטי מלא. במאמר זה אסקור את המסלולים האפשריים, העילות המשפטיות, והאסטרטגיות היעילות להגשת בקשה לביטול כתב אישום, שעשויה להוביל לסיום ההליך הפלילי ללא הרשעה.

 

המשמעות של בקשה לביטול כתב אישום

כאשר אדם מוצא עצמו נאשם בהליך פלילי, אחד הפתרונות האפשריים היא הגשת בקשה לביטול כתב אישום. מדובר בהליך משפטי שמטרתו להביא לסיום ההליכים הפליליים ללא הרשעה וללא הטלת עונש. חשוב להבהיר כי "ביטול כתב אישום" הוא מושג שגור בפי העם ולא מונח משפטי מדויק, אך הוא מתייחס למצב בו התביעה חוזרת בה מכתב האישום ומסיימת את ההליך המשפטי נגד הנאשם.

בעבודתי כעורכת דין העוסקת בתחום הפלילי, אני נתקלת לא פעם בנאשמים הסבורים כי הגשת בקשה לביטול כתב אישום היא עניין פשוט. המציאות מורכבת יותר. המדינה, ככלל, נוטה להגן בעקשנות על עמדתה הראשונית ולהימנע מלחזור בה מכתב אישום שהוגש. לפיכך נדרשים נסיבות יוצאות דופן וייצוג משפטי איכותי כדי להביא לתוצאה זו.

בקשה לביטול כתב אישום – מדריך מקיף
עו"ד פלילי, טיפול מקצועי ואישי ביותר עם תוצאות מוכחות
טלפון ליצירת קשר:

 

אפשרויות לסיום הליך פלילי ללא הרשעה

הבקשה לביטול כתב אישום היא למעשה פנייה של הנאשם באמצעות עורך דינו, שמטרתה לסיים את ההליך המשפטי. השלכותיה של קבלת הבקשה תלויות בעילה שבגינה מתבקש הביטול. ישנם מקרים בהם קבלת הבקשה תוביל לזיכוי מוחלט, ובמקרים אחרים התביעה תוכל לפתוח את התיק מחדש לאחר תיקון הפגם שהוביל לביטול.

למשל, כאשר מוגשת בקשה לביטול כתב אישום על רקע הפרת זכות השימוע, בית המשפט עשוי להורות על הפסקת ההליכים לצורך קיום שימוע כדין. עם זאת, התביעה לרוב תוכל לחדש את ההליכים לאחר קיום השימוע. מניסיוני, במרבית המקרים השימוע המאוחר אינו משנה את עמדת התביעה והתיק נפתח מחדש.

 

הגדרה משפטית של כתב אישום

כתב אישום הוא מסמך רשמי המוגש על ידי פרקליטות המדינה או התביעה המשטרתית לבית המשפט, ובו מפורטות העבירות המיוחסות לנאשם. חשוב להדגיש כי הגשת כתב אישום היא רק תחילתו של ההליך הפלילי, ואינה מעידה בהכרח על תוצאתו הסופית. אפילו כאשר התביעה משוכנעת באשמת הנאשם, אין זה אומר שהוא יורשע בפועל.

בתפקידי כעורכת דין פלילית, אני מסייעת ללקוחותיי לאתר עילות לביטול כתב אישום בתיקים רבים. גם לאחר הגשת כתב אישום, ייצוג משפטי מקצועי עשוי לסייע בקטיעת ההליך הפלילי בתחילתו, ללא צורך בהתמודדות ישירה עם האישומים בבית המשפט.

 

שלבים אפשריים לביטול כתב אישום

בטבלה הבאה ריכזתי לנוחותכם את השלבים המרכזיים בתהליך לביטול כתב האישום ועילות הביטול האפשריות במסגרתם:

השלב העילות האפשריות הגורם המחליט
חקירה משטרתית היעדר אשמה, היעדר עניין לציבור, היעדר ראיות מספקות קצין משטרה ממונה
שימוע ברשות התביעה היעדר עניין לציבור, היעדר ראיות מספיקות, חולשה בראיות התביעה פרקליטות/תביעות משטרה
לאחר הגשת כתב אישום טיעונים מקדמיים, פגמים בכתב האישום, הפרת זכות השימוע בית המשפט

אפשרויות ביטול כתב אישום בשלב החקירה

בשלב החקירה המשטרתית, טרם הגשת כתב אישום לרשות התביעה, ניתן לעתים להביא לסגירת התיק הפלילי. כעורכת דין מנוסה בתחום, אני פועלת במקרים אלה מול הקצין הממונה במשטרה ומציגה סיבות מוצדקות לסגירת התיק.

העילות הנפוצות לסגירת תיק בשלב זה כוללות: היעדר אשמה (כאשר החשד אינו מבוסס), היעדר עניין לציבור (כאשר האירוע קל ערך או נסיבות אישיות מצדיקות זאת), או היעדר ראיות מספקות (כאשר הראיות אינן מספיקות להעמדה לדין).

 

הליך ביטול כתב אישום ברשות התביעה

חזרה מכתב אישום היא בסמכות רשות התביעה – הפרקליטות או התביעה המשטרתית. הדבר מתאפשר בכפוף להסכמת בית המשפט, כאשר עורך הדין של הנאשם מצליח לשכנע את התביעה למשוך את כתב האישום.

על בסיס ניסיוני בתחום, העילות המרכזיות להגשת בקשה לביטול כתב אישום בפרקליטות הן: היעדר עניין ציבורי, מחסור בראיות מספיקות להרשעה, או חוסר יכולת של התביעה להתמודד עם טיעוני ההגנה. עם זאת, חשוב לדעת שאם הנאשם כבר הודה בעובדות המאפשרות להרשיעו, ביטול כתב האישום בדרך כלל לא יתאפשר.

 

זכות השימוע והשפעתה על בקשה לביטול כתב אישום

זכות השימוע היא זכות בסיסית בהליך הפלילי, המאפשרת לחשוד להציג את עמדתו טרם הגשת כתב אישום נגדו. ישנם מקרים בהם שימוע לא מתקיים בשל חוסר מודעות של הנאשם לזכויותיו, או כאשר הנאשם אינו מקבל את ההודעה הפורמלית על קיום השימוע.

בתיקים רבים שטיפלתי בהם, מימוש זכות השימוע הוביל לביטול כתב האישום. ליווי משפטי מקצועי בשלב זה מאפשר הצגת טיעונים משכנעים שעשויים להביא את התביעה לחזור בה מכוונתה להגיש כתב אישום.

 

הטיעונים המקדמיים כבסיס לבקשה לביטול כתב אישום

אחת הדרכים המשמעותיות להביא לביטול כתב אישום היא באמצעות טיעון מקדמי. טיעון מקדמי מאפשר לבית המשפט לבחון מחדש את כתב האישום, ובמקרים מסוימים להורות על ביטולו, אף ללא הסכמת התביעה.

הטיעונים המקדמיים שיכולים לשמש כבסיס לבקשה לביטול כתב אישום כוללים: פגמים בכתב האישום, עובדות שאינן מהוות עבירה, התיישנות, העדר סמכות מקומית, חסינות משפטית, חנינה, הליך פלילי מקביל, או פגיעה בעקרונות המשפט ההוגן.

 

ההשלכות של תיק פלילי פתוח

תיק פלילי פתוח, המכונה גם תיק מב"ד (ממתין לבירור דין), גורר השלכות משמעותיות. מדובר בתיק חקירה שטרם הועבר לגוף התביעה, או שהתביעה טרם החליטה לגביו, או תיק שמתנהל בבית המשפט וטרם הסתיים.

בעבודתי, אני נתקלת באנשים רבים שחייהם מושפעים מתיק פלילי פתוח. תיק כזה עלול למנוע קבלה למשרות הדורשות סיווג ביטחוני, קבלת ויזה למדינות זרות, ולהשפיע משמעותית על אפשרויות התעסוקה. הגשת בקשה לביטול כתב אישום ומאמץ לסיים את ההליך הפלילי יכולים לסייע בהסרת מחסומים אלה.

 

מחיקת כתב אישום – משמעות וחשיבות

מחיקת כתב אישום זהה במהותה לביטול כתב אישום. כאשר המדינה מודיעה על מחיקת כתב האישום, ההליך המשפטי מסתיים ללא הרשעה – תוצאה אופטימלית עבור הנאשם.

בתיקים שטיפלתי בהם, הצלחתי להביא למחיקת כתב אישום כאשר הצגתי בפני התביעה ראיות או טענות משפטיות שלא היו ידועות לה. לעתים, התביעה מודיעה על חזרה מעמדתה עוד לפני תחילת הראיות, ובמקרים אחרים, עדות של עד תביעה במהלך המשפט משנה את התמונה הראייתית לטובת הנאשם.

 

חשיבות הייצוג המשפטי בהגשת בקשה לביטול כתב אישום

ייצוג משפטי איכותי הוא קריטי כאשר שואפים לביטול כתב אישום. כפי שהזכרתי קודם, המדינה נוטה להגן על עמדתה בנחישות, ונדרשת מומחיות משפטית כדי לאתר נקודות תורפה בתיק התביעה ולנצלן לטובת הנאשם.

כמשפטנית מנוסה בתחום הפלילי, אני רואה כיצד ייצוג מקצועי משפיע על תוצאות ההליך. ביטול כתב אישום אמנם נדיר יחסית, אך אפשרי בהחלט עם ייצוג נכון.

 

לסיכום: כיצד משרד עו"ד סיוון כהן יכול לסייע לכם

במשרדי, אני מתמחה בהגשת בקשות לביטול כתב אישום ובסיוע לנאשמים לסיים הליכים פליליים ללא הרשעה. עם למעלה מ-15 שנות ניסיון בתחום הפלילי, אני מעניקה ללקוחותיי ייעוץ אישי וליווי צמוד בכל שלבי ההליך.

הלקוחות שלי זוכים לשקיפות מלאה לאורך כל הדרך, לצד מענה מהיר ומקצועי לכל שאלה או חשש. כבעלת שני תארים במשפטים מאוניברסיטת בר אילן וכמרצה לעורכי דין פליליים, אני מביאה ידע עדכני ומקצועיות ללא פשרות.

לסיכום, אם אתם מתמודדים עם כתב אישום פלילי, אל תתמודדו עם זה לבד. פנו אליי במשרד עו"ד סיוון כהן להתייעצות ראשונית עוד היום, ואלווה אתכם בדרך לתוצאה המיטבית עבורכם.

מאמר זה נכתב ע"י
תמונה של עו"ד סיוון כהן
עו"ד סיוון כהן

בוגרת הפקולטה היוקרתית למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, שם עשיתי תואר ראשון במשפטים LL.B. ותואר שני בהצטיינות.

התחלתי לעסוק בתחום המשפט הפלילי עוד כשהייתי סטודנטית במסגרת עבודתי במשרדו של עוה"ד אבי חימי; ואף עשיתי השתלמות בתחום הענישה הפלילית הבינלאומית במסגרת תוכנית לימודית באוניברסיטה האוסטרלית "מונש" (Monash Universty).

את ההתמחות שלי עשיתי במשרדי הסנגוריה הציבורית (מחוז ת"א-מרכז) ולאחר מכן חזרתי לעבוד במשרדו של עוה"ד אבי חימי עד שפתחתי את המשרד שלי.

מאמרים ומידע נוסף

כאשר אדם נתפס כחשוד בביצוע עבירה פלילית, אחד השלבים המרכזיים בהליך המשפטי הוא הגשת כתב אישום. כתב האישום מהווה את המסמך הרשמי שמפרט את העבירות

כשהמשטרה מגישה כתב אישום לבית המשפט, מדובר באחד הרגעים הקשים והטעונים ביותר עבור אדם שנמצא במרכז ההליך הפלילי. הצגת כתב אישום לא רק גורמת לעיתים

כאשר אדם מוצא את עצמו חשוד בעבירה פלילית, הוא ניצב בפני תקופה מאתגרת, רוויית חששות וחוסר ודאות. אחד השלבים המשמעותיים ביותר בהליך הפלילי הוא שלב

כאשר אנו עוסקים בהליכים משפטיים, חשוב להבין את ההבחנה בין שני מונחים מרכזיים – כתב תביעה וכתב אישום. שני המסמכים הללו משמשים כבסיס לפתיחת הליך

כאשר מוגש נגד אדם כתב אישום, מתחיל למעשה ההליך הפלילי כנגדו. כתב האישום הוא מסמך רשמי שמוגש על ידי רשויות התביעה – הפרקליטות או יחידת

נאשמים בהליכים פליליים עומדים מול מערכת אכיפה רבת עוצמה. לעיתים, למרות קיומן של ראיות לכאורה, עולה תחושה שהעמדה לדין פוגעת בעקרונות היסוד של צדק והגינות

הזינו את הטלפון לשיחה בוואטסאפ