במידה והחקירה שלכם הסתיימה מבלי שהוגש כנגדכם כתב אישום, או שהורשעתם בעבירה כלשהי וריציתם את העונש, סביר להניח כי תהיו מעוניינים לברר האם התיק הפלילי נמחק. עורכת הדין סיוון כהן מציינת שהחוק מחייב את משטרת ישראל לנהל רישום הכולל מידע אודות תיקי חקירה של המשטרה וכן הליכים פליליים מצד גופים נוספים (כגון מס הכנסה, המכס, מע"מ, מצ"ח וכיו"ב) שהסתיימו בהרשעה.
רישום זה מכונה "רישום פלילי". מלבדו מנהלת המשטרה מאגר מידע נוסף לגבי תיקי חקירה שטרם גובשה בעניינם החלטה (תיקי מב"ד שממתינים לבירור דין) ותיקי חקירה שנסגרו מחוסר עניין לציבור או חוסר ראיות. רישום זה מכונה "רישום משטרתי". שני מאגרי המידע הללו מהווים חלק מהמידע הפלילי.
סגירת התיק הפלילי בעילה של היעדר אשמה
למעשה, רק כשהתיק הפלילי נסגר בעילה של היעדר אשמה, הוא נמחק מרישומי המשטרה באופן מלא, זאת מבלי להותיר אחריו כל זכר, ויש בכך מעין הצהרה שהאדם שנחשד בביצוע העבירה נקי מכול אשמה וצח כשלג.
חשוב לבדוק האם התיק הפלילי נמחק מהסיבה שהמידע הפלילי אמנם חסוי (האדם היחידי שרשאי לעיין בו הוא זה שהמידע נוגע אליו), ואף על פי כן ישנם כמה גופי ביטחון שרשאים לעיין בו לצורך מילוי תפקידיהם, מבלי שיהיו מחויבים ליידע את האדם שאליו מתייחס המידע ואו לקבל את הסכמתו. בין הגופים בעלי הגישה החופשית למידע הפלילי ניתן למנות את המשטרה, מח"ש, שירות הביטחון הכללי, המוסד, המשטרה הצבאית ועוד.
הדרכים למחיקת הרישום הפלילי והמשטרתי
הרישום הפלילי והרישום המשטרתי (למעט, כאמור, מקרים שבהם התיק נסגר בעילה של חוסר אשמה) נותרים במאגרי המידע שנים רבות נוספות, והם עלולים להוות מכשול במישור המקצועי, בגיוס לצה"ל, בהוצאת אשרות שהייה בחו"ל, אימוץ ילדים ועוד. ככלל, כל אדם רשאי לעיין במידע הפלילי המיוחס לו ולבדוק האם התיק הפלילי נמחק. הצגת המידע הפלילי נעשית מעל גבי מסך המחשב בתחנת משטרה.
מחיקת רישום משטרתי יכולה להיעשות באמצעות הגשת בקשה במדור רישום פלילי של משטרת ישראל, או על ידי הגשת בקשה לשינוי עילת הסגירה של התיק ל- "היעדר אשמה". בשתי הדרכים יש להסתייע בעו"ד המתמחה בפלילים. מחיקת הרישום הפלילי נעשית על ידי בקשה לחנינה מנשיא המדינה, באמצעות קיצור תקופת ההתיישנות ואו המחיקה.