מה קורה אחרי הגשת כתב אישום פלילי

ההליך הפלילי מתחיל בהגשת כתב אישום לבית המשפט, אך מה קורה אחרי הגשת כתב אישום פלילי בדיוק? כיצד מתנהל ההליך? אילו אפשרויות עומדות בפניכם כנאשמים? שאלות אלו מעסיקות אנשים רבים הנמצאים בפתחו של הליך פלילי. במאמר זה אסביר לכם את השלבים השונים המתרחשים לאחר הגשת כתב אישום, ואפרט על האפשרויות העומדות בפניכם כנאשמים במערכת המשפט הפלילי בישראל.

 

כיצד מוגש כתב אישום פלילי?

לפני שאסביר מה מתרחש לאחר הגשת כתב אישום, חשוב להבין את התהליך המוביל לשלב זה. כאשר משטרת ישראל מעבירה חומרי חקירה למחלקת התביעות או לפרקליטות הפלילית, הגורמים הללו בוחנים האם קיימות ראיות מספיקות להעמדה לדין. אם התביעה מגיעה למסקנה שיש סיכוי סביר להרשעה בבית המשפט, יוגש כתב אישום נגד החשוד. בית המשפט שידון בתיק נקבע בהתאם לסוג העבירה המיוחסת לנאשם.

 

על מהותו של כתב האישום וחשיבותו

מה קורה אחרי הגשת כתב אישום פלילי
עו"ד פלילי, טיפול מקצועי ואישי ביותר עם תוצאות מוכחות
טלפון ליצירת קשר:

כתב האישום הוא המסמך הרשמי שבאמצעותו המדינה מאשימה אזרח בביצוע עבירות פליליות. זהו מסמך משפטי המוגש על ידי גופי אכיפה פליליים כמו התביעה המשטרתית או הפרקליטות הפלילית. כל מחוז בארץ מחזיק פרקליטות מחוזית המייצגת את המדינה בהליכים פליליים באותו אזור. כתב האישום מהווה את נקודת הפתיחה של ההליך המשפטי הפלילי ומשפיע באופן משמעותי על התפתחות התיק והשלבים העתידיים.

 

מה קורה אחרי הגשת כתב אישום? התפתחות ההליך הפלילי בעקבות ההגשה

לאחר הגשת כתב האישום, ההליך הפלילי יוצא לדרך. בעקבות הגשת כתב האישום נקבע "דיון הקראה", שהוא למעשה הדיון הראשון הפותח את ההליך הפלילי. בדיון זה, עליכם למסור את תשובתכם לאישומים המיוחסים לכם. תשובה זו תקבע את המסלול שבו יתנהל ההליך המשפטי מכאן ואילך. חשוב להדגיש שההתפתחות אחרי הגשת כתב אישום משתנה בהתאם לבחירותיכם ולאסטרטגיה המשפטית שלכם.

עם הגשת כתב האישום מתחיל גם תהליך גילוי הראיות, במסגרתו זכאית ההגנה לקבל את כל חומרי החקירה שנאספו בתיק. שלב זה קריטי עבור ההגנה, שכן הוא מאפשר לבחון את חוזק התיק נגדכם. בחומר החקירה עשויים להימצא פרטים מזכים, סתירות בעדויות, או מחדלי חקירה שיכולים לשמש להגנתכם.

לעתים, לאחר עיון בחומר החקירה, ניתן לפנות לתביעה בבקשה לשינוי סעיפי האישום או אף לביטולם. זהו שלב אסטרטגי חשוב שבו ניתן להשפיע על אופי ההליך כולו ולפעמים אף להביא לסיומו המוקדם לטובתכם. חשוב שתדעו שאחרי הגשת כתב אישום ישנה גם אפשרות להליך של גישור פלילי בתיקים מתאימים, המאפשר לסיים את ההליך בדרך מוסכמת בין הצדדים, ללא הכרעה שיפוטית מלאה.

 

שלב דיון ההקראה – צומת דרכים קריטי בהליך הפלילי

דיון ההקראה הוא שלב משמעותי אחרי הגשת כתב אישום. במהלכו, עליכם להשיב האם אתם מודים בעובדות הנטענות בכתב האישום או כופרים בהן. בנוסף, באפשרותכם להעלות טענות מקדמיות שונות. אם הושג הסדר טיעון עד לשלב זה בין הסנגור לבין התביעה, ההסדר יוצג לבית המשפט ויובא לאישורו. אם תבחרו להודות באישומים, בית המשפט ירשיע אתכם ויחל שלב הטיעונים לעונש. אם תכפרו באישומים, התיק ייקבע לשלב ההוכחות.

 

כיצד סטטוס המעצר בהליך הפלילי משפיע על ההתנהלות אחרי הגשת כתב האישום?

סטטוס המעצר משפיע משמעותית על ההתנהלות אחרי הגשת כתב אישום. ישנם תיקים המוגדרים כ"תיקי מעצר", בהם הנאשם עצור במהלך ההליך המשפטי. במקרים אלה, הנאשם מובא לדיונים כשהוא מלווה על ידי שירות בתי הסוהר. אחרי הגשת כתב האישום, קיימת אפשרות להשתחרר בערבות עד לסיום המשפט, כתלות בהערכת בית המשפט לגבי מסוכנותכם וקיומה של חלופת מעצר מתאימה.

סוג המעצר משמעותו השפעה על ההליך אחרי הגשת כתב אישום
מעצר ימים מעצר לצורכי חקירה הליך משפטי איטי יותר, זמן רב יותר להכנת הגנה
מעצר עד תום ההליכים מעצר לאחר הגשת כתב אישום הליך מהיר יותר, לחץ על ההגנה, תנאי מחיה קשים לנאשם

האפשרויות לביטול כתב אישום אחרי הגשתו

עצם הגשת כתב אישום נגדכם אינה בהכרח סוף פסוק. במקרים מסוימים, ניתן לפעול לביטול כתב האישום הפלילי בהתאם להוראות בחוק סדר הדין הפלילי. הסיבות האפשריות לביטול כתב אישום קשורות לרוב בפגמים בהליכים שקדמו להגשתו, כגון פגמים בשימוע, טענות לאכיפה בררנית, או קיומן של חלופות ראויות יותר מניהול הליך פלילי, כמו הסדר מותנה בין התביעה לנאשם.

 

הליך ההוכחות אחרי הגשת כתב אישום

אם לא הושג הסדר טיעון ולא בוטל כתב האישום, המשפט יתקדם לשלב ההוכחות. בשלב זה, תחילה תציג התביעה את ראיותיה במסגרת "פרשת התביעה", ולאחר מכן תציג ההגנה את ראיותיה ב"פרשת ההגנה". בתום שלב ההוכחות, בית המשפט יכריע האם הנאשם אשם או זכאי. אם יזוכה הנאשם, הכרעת הדין תהווה את פסק הדין הסופי. אם יורשע, יחל שלב הטיעונים לעונש, בסופו יינתן גזר דין.

 

מהן אפשרויות הענישה לאחר ההרשעה בביצוע העבירה?

בעקבות הרשעה אחרי הגשת כתב אישום, בית המשפט עשוי להטיל מגוון עונשים. אלה יכולים לכלול מאסר בפועל, מאסר על תנאי, קנס, התחייבות להימנע מעבירה, צו מבחן או עבודות שירות. חשוב להבין שעבודות שירות נחשבות לתחליף למאסר בפועל, ואי שיתוף פעולה במסגרתן עלול להוביל להמרת העונש למאסר מאחורי סורג ובריח.

 

זיכוי במשפט אחרי הגשת כתב אישום

אם התביעה לא מצליחה להוכיח את אשמת הנאשם מעבר לספק סביר, בית המשפט מחויב לזכותו. סיבות רבות עשויות להוביל לזיכוי, החל מעדויות לא אמינות, ועד למחדלי חקירה שפגעו ביכולת הנאשם להתגונן. דוגמה למחדל חקירה היא הימנעות מבדיקת מצלמות אבטחה באזור שבו התרחשה לכאורה העבירה.

 

החשיבות של ייצוג משפטי אחרי הגשת כתב אישום

אחרי הגשת כתב אישום, חשוב ביותר להיות מיוצגים על ידי עורך דין פלילי מנוסה. עורך הדין יקבל את חומרי החקירה מרשויות התביעה, יעיין בכל הראיות שנאספו נגדכם, וינסה לנהל משא ומתן עם התביעה במטרה לבטל את כתב האישום, לשנות את סעיפי האישום, או להגיע להסדר טיעון. איכות הייצוג המשפטי משפיעה באופן משמעותי על התוצאות אחרי הגשת כתב אישום.

 

האפשרות לערעור על פסק הדין

הליך פלילי אינו בהכרח מסתיים עם הכרעת הדין וגזר הדין. לאחר קבלת פסק הדין, באפשרותכם לערער עליו בהתאם למועדים הקבועים בחוק. ערעור יכול להתייחס הן להכרעת הדין (אשמה או זיכוי) והן לגזר הדין (חומרת העונש).

 

התארכות ההליכים אחרי הגשת כתב אישום

חשוב לדעת שההליכים המשפטיים אחרי הגשת כתב אישום עשויים להימשך חודשים רבים ואף שנים, בהתאם לחומרת האישומים ולגורמים נוספים. משך הזמן מושפע גם מעומס התיקים בבתי המשפט וממורכבות הראיות בתיק.

 

לסיכום

אם הוגש נגדכם כתב אישום פלילי, חשוב שתפנו מיד לייעוץ משפטי מקצועי. במשרד עו"ד סיוון כהן, אנו מעניקים ייעוץ אישי וליווי צמוד לאורך כל ההליך הפלילי. עם למעלה מ-15 שנות ניסיון בתחום המשפט הפלילי, אני מחויבת לשקיפות מלאה ולמענה מהיר בכל שלבי ההליך. כבעלת שני תארים במשפטים מאוניברסיטת בר אילן וכמרצה לעורכי דין פליליים, אני מביאה עמי ידע וניסיון עשיר שיסייעו לכם בהתמודדות עם ההליך המשפטי. אל תעמדו לבד מול מערכת המשפט הפלילי – צרו קשר עוד היום עמי במשרד עו"ד סיוון כהן לקבלת ייעוץ מקצועי ואיכותי שיעשה את ההבדל בתיק שלכם.

מאמר זה נכתב ע"י
תמונה של עו"ד סיוון כהן
עו"ד סיוון כהן

בוגרת הפקולטה היוקרתית למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, שם עשיתי תואר ראשון במשפטים LL.B. ותואר שני בהצטיינות.

התחלתי לעסוק בתחום המשפט הפלילי עוד כשהייתי סטודנטית במסגרת עבודתי במשרדו של עוה"ד אבי חימי; ואף עשיתי השתלמות בתחום הענישה הפלילית הבינלאומית במסגרת תוכנית לימודית באוניברסיטה האוסטרלית "מונש" (Monash Universty).

את ההתמחות שלי עשיתי במשרדי הסנגוריה הציבורית (מחוז ת"א-מרכז) ולאחר מכן חזרתי לעבוד במשרדו של עוה"ד אבי חימי עד שפתחתי את המשרד שלי.

מאמרים ומידע נוסף

כאשר אדם נתפס כחשוד בביצוע עבירה פלילית, אחד השלבים המרכזיים בהליך המשפטי הוא הגשת כתב אישום. כתב האישום מהווה את המסמך הרשמי שמפרט את העבירות

כשהמשטרה מגישה כתב אישום לבית המשפט, מדובר באחד הרגעים הקשים והטעונים ביותר עבור אדם שנמצא במרכז ההליך הפלילי. הצגת כתב אישום לא רק גורמת לעיתים

כאשר אדם מוצא את עצמו חשוד בעבירה פלילית, הוא ניצב בפני תקופה מאתגרת, רוויית חששות וחוסר ודאות. אחד השלבים המשמעותיים ביותר בהליך הפלילי הוא שלב

כאשר אנו עוסקים בהליכים משפטיים, חשוב להבין את ההבחנה בין שני מונחים מרכזיים – כתב תביעה וכתב אישום. שני המסמכים הללו משמשים כבסיס לפתיחת הליך

כאשר מוגש נגד אדם כתב אישום, מתחיל למעשה ההליך הפלילי כנגדו. כתב האישום הוא מסמך רשמי שמוגש על ידי רשויות התביעה – הפרקליטות או יחידת

נאשמים בהליכים פליליים עומדים מול מערכת אכיפה רבת עוצמה. לעיתים, למרות קיומן של ראיות לכאורה, עולה תחושה שהעמדה לדין פוגעת בעקרונות היסוד של צדק והגינות

הזינו את הטלפון לשיחה בוואטסאפ