הסדר מותנה
תיקון 66 לחוק סדר הדין הפלילי שנכנס לתוקף בשנת 2013 מאפשר לתביעה במקרים מסוימים ליצור הסדר מותנה עם חשוד בעבירות פליליות ובכלל זה גם תאגיד.
מהו הסדר מותנה?
הסדר מותנה הוא הסכם משפטי שנחתם בין רשויות התביעה השונות לבין החשוד במסגרתו, החשוד מודה בביצוע העובדות המהוות עבירה פלילית ובנוסף, מתחייב לקיים תנאים שנקבעו בהסדר ע"י רשות התביעה.
מנגד, ובתנאי לכך שיעמוד בתנאי ההסדר, התביעה מתחייבת שלא להגיש נגדו כתב אישום בגין אותן העבירות עליהן הודה והתיק יסגר בעילה הנקראת: "סגירת תיק בהסדר".
מדוע יש צורך בהליך ההסדר המותנה?
אחת המטרות היא ליצור כלי אכיפה מידתי אשר יאפשר במקרים מסוימים הלימה טובה יותר בין חומרת עבירה וכלל נסיבותיה לבין התגובה החברתית הננקטת כלפי העבריין. זוהי הזדמנות לאזרח אשר ביצע עבירה פלילית לסגור את הפרשה ללא העמדה לדין וללא הרשעה פלילית בעילת סגירת תיק בהסדר.
מטרה נוספת, חשובה לא פחות, היא הפחתת העומס מעל כתפי בית המשפט ומערכת התביעה, כך שתתאפשר הפניית משאבים לתיקים חמורים ומורכבים יותר. ההסדר המותנה מתבצע במהירות ובאופן מיידי ומאפשר להגביר את ההרתעה מפני הישנות של עבירות נוספות.
באילו מקרים הרשות התובעת יכולה לחתום על הסדר מותנה עם חשוד?
1. כאשר מדובר בעבירה שהעונש המקסימלי שלה הוא פחות מ3 שנות מאסר.
2. כאשר העונש המתאים לחשוד לדעת התובע איננו מאסר בפועל.
3. כאשר לחשוד אין רישום פלילי ב5 השנים שקדמו לביצוע העבירה.
4. כאשר לא מתנהלים במקביל בענייניו של החשוד הליכים משפטיים פליליים אחרים.
5. מילוי תנאי ההסדר יעלה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי.
תוכן ההסדר המותנה
ס' 67ה לחוק סדר הדין הפלילי קובע כי ההסדר צריך להערך בכתב ולהחתם הן ע"י התובע והן ע"י החשוד. ההסדר יכיל את תיאור עובדות העבירה ואת הוראת החוק שהופרה ושלגביה ישנן ראיות מספיקות להגשת כתב אישום.
ההסדר יכלול את: הודאת החשוד בעובדות המהוות עבירה, התנאים שעל החשוד למלא והתקופה שנקבעה לקיום תנאי ההסדר (שהיא חלק מתנאי ההסדר עצמו).
בנוסף, ההסדר יכלול את הצהרת החשוד כי הוא מבין שהפרת תנאי ההסדר כולם או חלקם בתקופה שנקבעה לקיום תנאי ההסדר תביא להעמדתו לדין.
יש לציין כי, נפגע העבירה זכאי לעיין בהסדר המותנה ולקבל ממנו העתק רק לאחר מילוי התנאים ע"י החשוד וסגירת התיק. אלא אם כן, עיון בהסדר אסור על פי דין, או שפרקליט המחוז או ראש יחידת התביעות סבר, מטעמים מיוחדים שיירשמו כי אין להרשות את העיון או את קבלת ההעתק, כאמור בסעיף 8 לחוק זכויות נפגעי עבירה.
אילו תנאים יכול לכלול תובע בהסדר מותנה?
1. תשלום קנה למדינה.
2. פיצוי לנפגע העבירה.
3. התחייבות להימנע מביצוע עבירה.
4. נקיטת פעולות מצד החשוד לתיקון הנזק שנגרם כתוצאה מן העבירה או למניעת ביצוע עבירה.
5. עמידה בתנאי תכנית שיקום שיקבע עם קצין מבחן לרבות ביצוע שירות לציבור והמצאות בפיקוח קצין מבחן לתקופה.
במידה והחשוד מסרב להסדר או לאחד מתנאיו מעמידים אותו לדין פלילי לפי טיוטת כתב האישום.
ישנה חשיבות מכרעת לייצוג ע"י עורך דין בהליך של הסדר מותנה. עו"ד מקצועי יבחן את המקרה הספציפי ואת הנסיבות ויוכל לסייע לך לסיים את הפרשה ללא העמדה לדין פלילי.
נחשדת בפלילים? עומד בפני חתימה על הסדר מותנה? פנה ישירות וללא דיחוי לעו''ד פלילי מנוסה אשר יתן לך ליווי וייעוץ מקצועי.עו''ד סיוון כהן בעלת ניסיון רב בייצוג חשודים בהליכים פלילים ובמסגרת הסדר מותנה.