מדי שנה נחקרים בישראל לא מעט אזרחים בשל מגוון חשדות כאלו ואחרים, כשהמציאות מלמדת שבסופו של דבר מוגשים כתבי אישום כנגד אחוזים בודדים מהם בלבד. יחד עם זאת, המציאות העגומה היא שלמעלה מחצי מליון ישראלים מחזיקים ברישום פלילי והרבב ממשיך לדבוק בהם גם לאחר שנסגר התיק נגדם במשטרה, אם בעקבות היעדר ראיות מספיקות או חוסר עניין לציבור.
עורכת הדין סיוון כהן מציינת שבמקרים רבים ניתן להגיש בקשה לביטול רישום פלילי, וכן בקשה לשינוי עילת סגירתו של התיק במשטרה. הרישום הפלילי מהווה, למעשה, תיעוד משטרתי ממוחשב שכולל את כל ההרשעות, העבירות, העונשים והקנסות שתלויים ועומדים לחובתו של האדם, כמו גם מידע על תיקים פתוחים (תיקי מב"ד) ותיקים שהמשטרה החליטה לסגור בעילות שונות.
השלכותיו של הרישום הפלילי
במקרה שבו נסגר התיק בשל היעדר אשמה פלילית, אזי הוא נמחק לחלוטין ממחשבי המשטרה ואינו מותיר רישום כלשהו, בעוד שתיקים שנסגרים בגין חוסר ראיות או היעדר עניין ציבורי אינם מביאים למחיקת הרישום הפלילי, מה שמותיר ספק באשר לחפותו של האדם.
עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שאי ביטול רישום פלילי עשוי לא רק לפגוע בשמו הטוב של האדם וביחס החברה כלפיו, אלא שהוא מונע ממנו מלעסוק במקצועות מסוימים (עובד מדינה, עורך דין, חוקר פרטי, סוכן ביטוח ועוד) ולהתקבל למקומות עבודה שונים.
ככלל, הרישום הפלילי נחלק לשתי תתי קטגוריות שבאחת מסווגים התיקים הפליליים שהסתיימו בהרשעה בבית המשפט, בעוד שבאחרת מסווגים תיקים שנסגרו בעילות של היעדר עניין ציבורי או חוסר ראיות, כשכל אחד מהמקרים דורש טיפול משפטי שונה.
ביטול רישום פלילי: בחינת נסיבותיו של המקרה ונקיטה בהליכים הנכונים
לפיכך, במידה והחלטתם להגיש בקשה לביטול רישום פלילי, אזי מומלץ לפנות לייעוץ משפטי, זאת על מנת לבחון את נסיבותיו של המקרה ולנקוט בהליכים הנכונים. באופן כללי, תיקים אשר מסתיימים בהרשעה, מתיישנים 7 שנים מהמועד שבו מסיים האדם לרצות את עונשו ונמחקים בחלוף 17 שנים.
כשמדובר במחיקת רישום פלילי בתיקים שנסגרו במשטרה מבלי שהוגש כתב אישום, ניתן ליישם זאת באמצעות הגשת בקשה לשינוי עילת הסגירה של תיק פלילי (מחוסר ראיות או היעדר עניין ציבורי לחוסר אשמה) או בקשה לביטול ומחיקת הרישום המשטרתי.
שינוי עילת הסגירה אפשרי במקרים שבהם אין ראיות ממשיות כנגד החשוד או שישנן ראיות סותרות מוצקות שעשויות להאיר באור שונה את תיק החקירה. בקשה למחיקת הרישום המשטרתי נעשית באמצעות הגשת פנייה מנומקת למדור מידע פלילי של משטרת ישראל.