אתם אנשים נורמטיביים, בעלי משפחה, וכן עובדים לפרנסתכם, משלמים מסים ואף משרתים במילואים באופן פעיל, אז מה בעצם יש לכם ולחקירות במשטרה? הסיטואציה שבה אזרחים מן השורה וללא עבר פלילי מוצאים את עצמם באמצע החיים נחקרים במשטרה כחשודים בביצוע עבירה כזו או אחרת איננה תופעה נדירה.
עם זאת, במידה והנכם נקראים לחקירה, מוטב לכם להיוועץ בעורך דין פלילי, גם אם אתם בטוחים שלא ביצעתם שום עבירה וגם אם הובהר
לכם שהזימון נועד לצורך תשאול וגביית עדות בלבד. בהקשר זה, ראוי להבהיר שבמקרים רבים נוהגת המשטרה לזמן אנשים לחקירה במסווה של מסירת מידע ומתן עדות, ורק בהגיעם לחדר החקירות מגלים הנחקרים שמדובר למעשה בחקירה באזהרה.
מסירת עדות שהופכת לחקירה באזהרה
עורכת הדין סיוון כהן מציינת שלעתים מקבלים אנשים זימון לחקירה לצורך תשאול ומתן עדות, זאת במטרה למסור את גרסתם בנוגע לאירועים שנבדקים (מתן עדות פתוחה.( להבדיל מחקירה תחת אזהרה, מי שמוזמנים לחקירות במשטרה כדי למסור עדות אינם חשודים בשלב הזימון כמי שביצעו עבירה, לפיכך רבים מהם יוצאים מנקודת הנחה שאין סיבה להיוועץ בעו"ד בטרם מתן העדות.
אלא שלא אחת קורה שבמהלך מתן העדות והמענה על שאלות מוסרים הנחקרים מידע, ראיות או מסמכים העלולים להפלילם, כך שברגע אחד יכולה העדות להפוך לחקירה באזהרה, תוך שהמעמד של הנחקר משתנה ממוסר עדות לחשוד. ההיוועצות בעו"ד פלילי בטרם ההגעה לחקירה טומנת באמתחתה מגוון יתרונות כמו הכרת הזכויות, הכנה מוקדמת לקראת שאלות ותרחישים אפשריים, הערכת סיכונים וכללי התנהלות בסיטואציות מלחיצות.
בתחבולות תעשה לך מלחמה: טקטיקות חקירה נפוצות
החקירות במשטרה מתנהלות על ידי חוקרים ותיקים ומנוסים, כשהמפגש שבין האזרח הנורמטיבי עם לובשי המדים יוצר פערי כוחות ומציב את האזרח בעמדת נחיתות. יתירה מכך, למשטרה יש ארסנל שלם של טכניקות חקירה ותרגילים שנועדו לערער את הנחקר ולחלץ ממנו מידע מפליל עליו ואו אחרים, לרבות הודאה בעבירות שאין להן קשר לחקירה הספציפית. אחד מתרגילי החקירה השכיחים ביותר השוטר הטוב והשוטר הרע, שבמסגרתו מנסה אחד מהחוקרים לדבר ללבו של הנחקר בעת שהשוטר האחר נוקט באגרסיביות וקשיחות.
טקטיקות נפוצות נוספות כוללות עימות סמוי בין שני נחקרים בעלי גרסאות סותרות, הצעה לבדיקת פוליגרף במטרה לבחון את תגובתו של הנחקר להצעה, שיחת מסדרון אקראית של הנחקר עם מדובב או שוטר אחר, זיוף כתבות בעיתונים, פרוטוקולים של ביהמ"ש וקלטות חקירה שבהן מפלילים הנחקרים האחרים את החשוד וכן הלאה.