כל מה שאתם צריכים לדעת על סגירת תיק פלילי במשטרה

מעוניינים לברר בנוגע לסגירת תיק פלילי שנפתח כנגדכם במשטרה? כשנפתחת חקירה משטרתית כחשוד, במקביל מתועד התיק גם במרשם הפלילי. הרישום המשטרתי חשוף לעיניהם של לא מעט גורמים שונים, דבר העלול לפגוע הן בשמו הטוב וביחס החברה כלפיו והן בסיכוייו לעסוק בתחומים מסוימים ולהתקבל למשרות כאלו ואחרות.

עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שבתום החקירה המשטרתית מועבר התיק אל היחידה התובעת (פרקליטות המדינה או יחידת התביעות במשטרה בהתאם לסוג העבירה). לאחר עיון בתיק החקירה ובדיקת חומר הראיות, ישנם מקרים שבהם מגיעה היחידה התובעת להחלטה שלא להגיש כנגד החשוד כתב אישום. בהיבט המשפטי, המשמעות היא שהטיפול בתיק הסתיים והוא נסגר.

כל מה שאתם צריכים לדעת על סגירת תיק פלילי במשטרה

הגורמים המוסמכים לסגור תיקים פליליים

קיימות שלוש עילות לסגירת תיק פלילי במשטרה: היעדר עניין לציבור (נסיבות המקרה לא מצדיקות העמדה לדין), חוסר בראיות מספיקות וחוסר אשמה. במידה ונסגר התיק הפלילי בשל חוסר אשמה, שאז רישומו נמחק מרישומי המשטרה. יחד עם זאת, במקרים שבהם נסגר התיק מחוסר עניין לציבור או היעדר ראיות מספיקות, יתועדו התיק הסגור ועילת הסגירה ברישום משטרתי.

ככלל, קיימים שלושה גורמים המוסמכים לסגור את התיק הפלילי והם החוקר המשטרתי, התובע המשטרתי ופרקליט מטעם פרקליטות המדינה. אופציה נוספת היא סגירת תיק בהסדר מותנה. לעתים ניתן להביא לסגירת התיק של חשוד, במידה והוא מסכים להודות בעבירות המיוחסות לו ולקיים את כל התנאים שנקבעו בהסדר. בנסיבות הללו יתועד התיק הסגור ברישום משטרתי כ- "סגירת תיק בהסדר".

 

שינוי עילת סגירת התיק

בעניין זה, ראוי להדגיש שבמקרים של סגירת תיק פלילי בהסדר מותנה, במידה והחשוד מפר את תנאי ההסדר, יוביל הדבר להעמדתו לדין. כאמור, רישומו של תיק שנסגר יימחק מרישומי המשטרה רק כשהעילה היא חוסר אשמה. במילים אחרות, סגירת תיק פלילי מחוסר עניין לציבור או מהיעדר ראיות מספיקות תותיר לחשוד רישום משטרתי שעשוי להשפיע על עתידו המקצועי והאישי.

במקרים שבהם הראיות כנגד החשוד חלשות או שקיימות ראיות סותרות שיש בהן כדי לטרוף את הקלפים ולהאיר את תיק החקירה באור אחר, מומלץ להסתייע בעורך דין פלילי מנוסה כדי להגיש בקשה לשינוי עילת סגירת התיק ל- "חוסר אשמה". הבקשה מבוססת על נימוקים משפטיים וניתוח חומר הראיות לצד פירוט נסיבותיו האישיות של הנחקר.

 

סגירת תיק פלילי לאחר חקירה משטרתית

כשנפתחת חקירה פלילית כנגד אדם החשוד בעבירה כזו או אחרת, במקביל נפתח לו תיק גם במרשם המשטרתי. הרישום המשטרתי חשוף לעיניהם של מגוון גורמים שונים, והוא עלול לפגוע בשמו הטוב של האדם, בסיכוייו להתקבל לתפקידים שונים, ביכולת שלו להתקדם בקריירה המקצועית וביחס החברה כלפיו. עם סיום החקירה, מועבר התיק אל פרקליטות המדינה או יחידת התביעות במשטרה (בהתאם לסוג העבירה).

לאחר החקירה בחינת חומר הראיות, ישנם מקרים שבהם מגיעה היחידה התובעת להחלטה שלא להגיש כנגד החשוד כתב אישום. ניתן למנות 3 עילות לסגירת תיק פלילי והן: היעדר ראיות מספיקות, חוסר עניין לציבור (דהיינו אין, במכלול הנסיבות הצדקה להעמדה לדין) או חוסר אשמה.

 

בירור עילת סגירת התיק

אופציה נוספת היא סגירת תיק בהסדר. מדובר במקרים שבהם מוכן החשוד להודות בעבירות המיוחסות לו ומתחייב לקיים את התנאים שנקבעו בהסדר. עם זאת, במידה והחשוד מפר את תנאי ההסדר, יוביל הדבר להעמדתו לדין.

בכול הנסיבות הללו, המשטרה מעבירה לחשוד מכתב המיידע אותו על סגירת התיק וכן את הסיבה להחלטתה. אלא שבשעת קבלת ההודעה על סגירת תיק פלילי, כדאי לברר תחילה את הסיבה לסגירת התיק לפני שפוצחים בקריאות שמחה ופותחים בקבוק שמפניה.

עורכת דין סיוון כהן מסבירה שבמקרים שבהם נסגר התיק מחוסר עניין לציבור או מהיעדר ראיות מספיקות, שאז נותר הרישום משטרתי ומתועדת בו סיבת הסגירה, ורק במקרים שבהם נסגר התיק בשל חוסר אשמה, רישומו נמחק כליל מרישומי המשטרה.

 

בקשה לשינוי עילת הסגירה של התיק

כאמור, הרישום נמחק גם מרישומי המשטרה רק במקרים של סגירת תיק פלילי מחוסר אשמה. המשמעות המשפטית היא שבכול יתר עילות הסגירה, עדיין קיים ספק באשר לחפותו של האדם, וכול עוד נותר רישום משטרתי, המידע בדבר החשדות חשוף בפני מוסדות וגופים שונים.

למעשה, קיימת דרך שניתן באמצעותה לעתים להוביל למחיקת התיעוד באופן מלא ממחשבי המשטרה והיא שינוי עילת סגירתו של התיק לעילה של חוסר אשמה. הדבר אפשרי במצבים שבהם הראיות כנגד החשוד הנן "בעוצמה חלשה" ואו כשקיימות ראיות סותרות חזקות שיכולת לשפוך אור על תיק החקירה.

במקרים אלו, רשאי החשוד לפנות אל התובע אשר סגר את התיק בבקשה לשינוי עילת הסגירה של התיק. כתיבת הבקשה לשינוי עילת סגירה נשענת על נימוקים משפטיים, הוראות החוק והפסיקה, לצד פירוט נסיבותיו האישיות ואו מצבו הייחודי של החשוד, ודורשת מיומנות רבה. לפיכך מומלץ שלא לפעול עצמאית, אלא להסתייע בעורך דין פלילי המתמחה בתחום.

 

נחקרתם תחת אזהרה במשטרה? כל מה שצריך לדעת על סגירת תיק פלילי

כשאדם נחקר בחשד כלשהו, נפתח לו במקביל תיק במשטרה. בתום החקירה ואיסוף הראיות, מועבר תיק החקירה מהיחידה החוקרת אל היחידה התובעת (לפרקליטות המדינה או ליחידת התביעות במשטרה בהתאם לפי סוג העבירה).

לאחר בחינת חומר הראיות שבתיק החקירה מגיעה היחידה התובעת להחלטה האם להעמיד את החשוד לדין ולהגיש כנגדו כתב אישום או לסגור את התיק. קיימות כמה עילות לסגירת תיק פלילי, כשהשכיחות שבהן הן: חוסר אשמה, חוסר עניין לציבור (נסיבות העניין אינן מתאימות להעמדה לדין) או היעדר ראיות מספיקות.

עילה נוספת היא סגירת תיק בהסדר מותנה, זאת במקרים שבהם מודה החשוד בביצוע העבירות ומקיים את התנאים שנקבעו בהסדר. בנסיבות אלו, הפרת תנאי ההסדר תוביל להעמדתו של החשוד לדין.

 

תיעוד התיקים הפליליים ברישום המשטרתי

עורכת הדין סיוון כהן מציינת כי הגורמים המוסמכים להחליט על סגירת תיק פלילי הם החוקר המשטרתי, התובע המשטרתי או פרקליט מטעם פרקליטות המדינה. במקרים הללו מוסרת המשטרה לחשוד ולנפגע העבירה מכתב בדבר סגירת התיק, תוך פירוט סיבת ההחלטה. במידה והתיק נסגר רשאי נפגע עבירה להגיש ערר על ההחלטה בתוך פרק זמן של 60 יום ממועד קבלת ההודעה.

תיק שנסגר מחוסר אשמה נמחק מיידית מרישומי המשטרה, בעוד שבמקרים של סגירת תיקים מחוסר עניין לציבור או היעד ראיות מספיקות, שאז הם מתועדים ברישום משטרתי. בעבירה שאינה פשע, הרישום המשטרתי של תיק סגור מבוטל אוטומטית בחלוף 7 שנים ממועד האירוע (במקרה של קטין 5 שנים).

 

ביטול הרישום המשטרתי

באופן עקרוני, המרשם המשטרתי הנו חסוי, כך שרשאי לעיין בו רק האדם שאליו נוגע המידע. יחד עם זאת, ישנם כמה גופים שניתנת להם גישה חופשית אל המרשם המשטרתי לצורך מילוי תפקידיהם (דוגמת המשטרה, המשטרה הצבאית, שירות הביטחון הכללי, אגף המודיעין של צה"ל, המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים ועוד).

הופעת המידע במרשם המשטרתי על אף החלטתם של גורמים מוסמכים על סגירת תיק פלילי, עלולה להפריע לאדם ולמנוע ממנו להתקבל למגוון מקומות עבודה שונים, להוציא רישיון נשק וכיו"ב.

הדרך המקובלת לביטול הרישום המשטרתי היא לפנות אל היחידה התובעת בבקשה לשינוי עילת הסגירה של התיק ל- "חוסר אשמה". הבקשה לשינוי עילת הסגירה של התיק צריכה להיות מנומקת ומומלץ להסתייע לצורך זה בעורך דין פלילי המתמחה בתחום.

מאמר זה נכתב ע"י
תמונה של עו"ד סיוון כהן
עו"ד סיוון כהן

בוגרת הפקולטה היוקרתית למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, שם עשיתי תואר ראשון במשפטים LL.B. ותואר שני בהצטיינות.

התחלתי לעסוק בתחום המשפט הפלילי עוד כשהייתי סטודנטית במסגרת עבודתי במשרדו של עוה"ד אבי חימי; ואף עשיתי השתלמות בתחום הענישה הפלילית הבינלאומית במסגרת תוכנית לימודית באוניברסיטה האוסטרלית "מונש" (Monash Universty).

את ההתמחות שלי עשיתי במשרדי הסנגוריה הציבורית (מחוז ת"א-מרכז) ולאחר מכן חזרתי לעבוד במשרדו של עוה"ד אבי חימי עד שפתחתי את המשרד שלי.

מאמרים ומידע נוסף

גם אם הגישו נגדך כתב אישום פלילי – זה לא סוף העולם! עו"ד פלילי מנוסה, יכול וצריך לאבחן את המקרה שלך ונסיבותיו ולפנות בבקשה מקדמית

מהי חזרה מכתב אישום? באילו מקרים ניתן להביא לביטולו של כתב האישום והאם קיימת חשיבות לעיתוי מחיקתו של כתב האישום? עורכת הדין סיוון כהן מסבירה

סגירת תיק פלילי במשטרה נחקרתם תחת אזהרה במשטרה? נפתח כנגדכם תיק פלילי, אך קיבלתם הודעה זמן מה לאחר מכן שהוחלט בסופו של דבר על סגירת

קיבלתם זימון ליחידת התביעות לצורך בחינת האפשרות לסגירת התיק הפלילי בהסדר מותנה? בנסיבות הללו, מוטב להיוועץ בעו"ד פלילי ובמידת הצורך גם לשכור את שירותיו כדי

המרשם הפלילי מהווה מאגר מידע הכולל רישום על החלטות שיפוטיות, הרשעות ותיקי חקירה ומנוהל באמצעות משטרת ישראל בהתאם לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים משנת 1981.

מעוניינים לסגור תיק פלילי מחוסר אשמה? אזרחים לא מעטים מחזיקים ברישום משטרתי שפוגע בשמם הטוב ומונע מהם לעסוק במגוון עיסוקים ומקצועות הדורשים רישוי, זאת בנוסף