לא אחת , במסגרת חקירה משטרתית , היחידה החוקרת תופסת את הטלפון הסלולארי שלכם ומבקש לדלות ממנו מידע שיכול ויקדם את החקירה אליה זומנם.
מכשירי הטלפון הניידים הפכו לאמצעים טכנולוגיים רבי עוצמה האוגרים בתוכם במידע רב, בין אם מדובר ברשימת אנשי קשר, תכתובות שגרתיות , יומנים, תמונות מצלמות ושירותים טכנולוגים מתקדמים.
לנוחות הזו כמובן שיש מחיר – המידע הרב שנאגר בטלפון האישי חושף אותנו כבעלים לפגיעה חמורה בפרטיות אם המכשיר מגיע לאדם אחר או במקרה של חקירה פלילית לידי המשטרה כגוף חוקר.
היום על – פי הטלפון הסלולארי של אדם, ניתן לאסוף תיעוד מדויק של המקומות בהם שהינו, לאסוף התכתבויות אישיות , בין אם מפלילות ובין לאו, לאסוף מידע על אנשים עימם אנו מצוים בקשר ואף על טיב הקשר הזה.
לנגישות למידע האין סופי אותו ניתן לדלות ממכשירי הטלפון הניידים יש השלכות משמעותיות במסגרת חקירות משטרתיות. גישה למכשיר טלפון של נחקר יכולה להוביל לפריצת דרך משמעותית במסגרת חקירה משטרתית שכן לרוב – הנחקר החשוד משאיר במכשירו הנייד עקבות למעשיו, הקושורת אותו למעשה עבירה או לחלופין, יכול ויהיה בו מידע המלמד דווקא על חפותו.
מה קורה בחקירה משטרתית – כאשר החוקר רוצה לעיין בתוכן המכשיר הסלולארי שלך?
1. חוקר אינו יכול להושיט ככה סתם יד למכשיר הסלולארי שלך ולעיין בתכתובות שבו ולתשאל ולחקור אותך על בסיס התכתובות המצויות בו, בין אם מחשידות או בין אם לאו.
מעשה שכזה, מהווה פגיעה בוטה בזכות לפרטיות ויכול ומידע שהושג בחקירה על בסיס עיון לא חוקי שכזה יפסל בהמשך על-ידי בית משפט.
2. חוקר כן יכול לבקש את הסכמתך לאפשר לעיין בטלפון שלך ובתכתובות המצויות בו –
אין חולק שהגעתו של נחקר לחדר חקירות מלווה בלחץ ואי נוחות , אתה יכול לחוש שאין לך כל כך ברירה וכתוצאה מכך להסכים לבקשת החוקרים לעיין בטלפון שלך. אולם לא כך המצב!
דע כי רשאי אתה לסרב לבקשת החוקר ועל חוקר חלה חובה להסביר לך את זכותך זו לסרב.
3. אם סרבת זה לא ישפיע על מהלך החקירה. במצב דברים שכזה ואם יש בסיס לעיין לך בלטפון הסלולארי, תפנה היחידה החוקרת לבית המשפט בבקשה למתן צו חדירה למחשב.
4. המחוקק ובתי המשפט ערים לפגיעה האפשרית בפרטיות שלנו כתוצאה מחשיפת המידע אחר ולכן, ישקלו את מתן הצו וזאת, לאחר שהובאו בפני בית המשפט ראיות לכאורה.
צו חיפוש ינתן על בסיס שני תנאים מצטברים:
1. החיפוש נחוץ כדי להבטיח הצגת ממצאיו במשפט או הליך אחר.
2. החיפוש יעשה תוך שמירה מירבית על פרטיותו של בעל המכשיר כאשר הפגיעה בפרטיות זו לא תעשה מעבר לנדרש.
על שופט הדן בבקשה למתן צו חיפוש במחשב ובמקרה שלנו, במכשיר טלפון נייד חכם, מוטלת המלאכה לאזן בין זכותו של אדם לפרטיות ולבין האינטרס בקידום החקירה.
לפיכך, דעו כי על דרך הכלל אין לבצע חיפוש במחשב ובזאת במכשיר סלולארי אלא במקרים שבהם ניתן צו חיפוש מתאים.
עורך דין פלילי מנוסה יכול לייצג אתכם נאמנה במסגרת הליך המשטרה בבקשה למתן צו לחיפוש בטלפון החכם שלכם. כן חשוב יהא להיוועץ בעורך דין פלילי מנוסה כבר בשלב החקירה יכול ועורך הדין הפלילי ייעץ לכם דווקא כן למסור את המכשיר לעיון החוקרים.