לכל אסיר זכות יסוד לעמוד בפני ועדת שחרורים אשר תדון בשחרורו המוקדם מהכלא.
ועדת השחרורים פועלת מכוח חוק שחרור ממאסר על תנאי התשס"א – 2001 במסגרתו, דנה הועדה בשחרור מוקדם על תנאי של אסירים אשר נגזר דינם לעונש מאסר שלמעלה משישה חודשים וריצו כבר שני שלישים ממאסרם.
בקשות לשחרור מוקדם מהכלא של אסירים אשר נשפטו לתקופות מאסר ממושכות וריצו למעלה מ-25 שנות מאסר, תדונה בפני ועדת שחרורים מיוחדת.
ועדת השחרורים הרגילה מונה ארבעה חברים: שופט או שופט בדימוס, שני נציגי ציבור מתחום הקרמינולוגיה, סוציולוגיה או חינוך ונציג שירות בתי הסוהר.
תפקיד ועדות השחרורים וועדות השחרורים המיוחדות הוא לשקול ולהחליט האם ראוי אסיר להשתחרר על תנאי, לאחר שריצה חלק מעונשו, בהתאם לחוק.
במסגרת שיקולי ועדות שחרורים יובאו, בין היתר, השיקולים הבאים:
- מסוכנות – האם נשקפת מסוכנות מהאסיר לציבור אם ישוחרר מהכלא ומהו אותו סיכון הצפוי משחרורו של האסיר לשלום הציבור.
- שיקום – סיכויי השיקום של אסיר .
- התנהגות טובה – האם היו לאסיר בעיות התנהגות ומשמעת בזמן שהותו בכלא.
בפני הועדה ניצבים מכלול נתונים נוספים ובהם, העבירה בגינה נושא האסיר עונש מאסר, תוכני כתבי אישום התלויים ועומדים כנגד האסיר, סוגי עבירות שבהן הוא מואשם, נסיבות ביצוען של עבירות ותוצאותיהן, הרשעות קודמות של האסיר, דיונים קודמים בועדות בעניינו של האסיר, הקלות בעונש להן קיבל מנשיא המדינה (ככל שקיימות) בשל עונשי מאסר קודמים שהוטלו עליו, התנהגות חיובית או שלילית של האסיר במהלך תקופת מאסרו בכלא, חוות דעת של הרשות לשיקום האסיר ואף חוות דעת מגורמי טיפול פרטיים.
ייצוג בפני ועדת שחרורים על-ידי עורך דין פלילי מנוסה הינו חשוב ביותר שכן, ועדת השחרורים מייצגת את המעבר לחופש והחזרה לחיים תקינים לאחר ריצוי עונש המאסר. עורך דין פלילי מנוסה יכול להוביל לשחרור מוקדם מהכלא.