מעוניינים להותיר את העבר מאחור ולפתוח דף חדש, אך מתקשים ליישם זאת בשל העובדה ששמכם מופיע במאגר המשטרתי? מסמך משטרתי שפורסם לאחרונה חושף שאחד מכל שמונה אזרחים ישראליים אוחז ברישום פלילי ואו משטרתי.
עורכת הדין סיוון כהן מציינת שבטרם נקיטה בהליכים כלשהם למחיקת רישום פלילי ואו רישום משטרתי שתלוי ועומד לחובתו של אדם, חשוב להבין שמדובר בשני רישומים שונים לחלוטין.
הרישום הפלילי הקלאסי הנו רישום שבגינו נפתח תיק, הוגש כתב אישום וניתנה הרשעה, בעוד שרישום משטרתי מהווה מאגר פנימי ממוחשב של אנשים שנחקרו תחת אזהרה במשטרה, אך בשל עילות של היעדר עניין לציבור או חוסר בראיות מספיקות נסגר התיק בעניינם מבלי שהועמדו לדין.
המתנה לסיום תקופת התיישנות ותקופת מחיקה בטרם מחיקת הרישום הפלילי
באופן כללי, במקרים שבהם מדובר ברישום הפלילי הקלאסי שבעקבותיו הוגש כתב אישום וניתנה הרשעה, האדם המורשע ייאלץ להמתין תקופת התיישנות ותקופת מחיקה בטרם מחיקת רישום פלילי מהמאגר המשטרתי. עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שתקופת ההתיישנות תלויה בכמה שיקולים שונים, בהם מספר שנות המאסר שנגזרו על האדם שהורשע וגילו במועד ביצוע העבירה (קטין או בגיר).
תקופת ההתיישנות נעה בטווח שבין 3 שנים ל- 15 שנים, כשמיד עם סיום תקופת ההתיישנות מתחילה תקופת המחיקה שמתפרשת לאורך 10 שנים נוספות. ראוי לציין שבמשך כל פרק הזמן הזה ועד שמסתיימת לה תקופת המחיקה, פרק זמן שעשוי ולהשתרע על פני 13-25 שנים, מופיעות ההרשעות הללו ברישום הפלילי של המשטרה, וכל מעסיק פוטנציאלי יכול להיחשף אליהן במשרות שבהן תעודת יושר מהווה תנאי להעסקה.
הגשת בקשה לחנינה מנשיא המדינה
כל עוד לא הסתיימו התקופות של ההתיישנות והמחיקה, אזי מחיקת רישום פלילי אפשרית ליישום רק באמצעות הגשת בקשה לחנינה מנשיא המדינה. היות ומדובר בהליך מורכב אשר נבחן בקפדנות יתרה מצד רשויות המדינה, מוטב להסתייע בעו"ד פלילי המתמחה בתחום לצורך הגשת הבקשה. המקרה האחר נוגע, כאמור, לרישומים משטרתיים פנימיים בתיקים שנסגרו ללא העמדה לדין.
במידה והתיק נסגר בעילה של חוסר אשמה, הרישום המשטרתי נמחק אוטומטית ממחשבי המשטרה ומבלי להותיר כל זכר. עם זאת, במידה והתיק נסגר בעילה של היעדר ראיות מספקות או עניין לציבור, ניתן למחוק את הרישום המשטרתי באמצעות הגשת בקשה ליחידה החוקרת או ליחידה התובעת לשינוי עילת הסגירה לחוסר אשמה, במידה וחלפו 7 שנים ממועד ביצוע עבירת הפשע או 5 שנים ממועד ביצוע עבירת העוון.