הוגש כנגדכם כתב אישום? כתב האישום מהווה מסמך המוגש מטעם המדינה כנגד אדם שהיא סבורה שיש בסיס להעמדתו לדין פלילי וקיים סיכוי סביר להרשעתו בתיק. מסמך זה מתאר עובדתית את העבירה שלכאורה בוצעה וכולל רשימה של עדים מטעם התביעה.
עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שעם סיום החקירה מועבר התיק לפרקליטות המדינה או ליחידת התביעות במשטרה, שם מתגבשת ההחלטה האם להגיש או לא להגיש כתב אישום כנגד החשוד.
בעניין זה, חשוב לדעת שגם לאחר שהוגש כתב אישום פלילי, ניתן באמצעות ייצוג משפטי נאות להביא לביטולו או למחיקתו של כתב האישום, או לחזרה ממנו. אלו הם הליכים הדומים במהותם שמטרתם לנקות את האדם מרישומיו הפליליים ולאפשר לו לשוב לאורח חיים תקין בהיבט האישי והמקצועי.
תרחישים משפטיים שניתן באמצעותם להביא לביטול כתב האישום
ככלל, קיימים שני תרחישים משפטיים שניתן באמצעותם להביא לביטול כתב אישום על ידי בית המשפט, כשבתרחיש הראשון מבוטל כתב האישום בהסכמת הצדדים ועל פי בקשתם, זאת לאחר שהסנגור של הנאשם משכנע את התביעה לחזור בה מכתב האישום. בתרחיש השני מבוטל כתב האישום על ידי בית המשפט גם ללא הסכמה של התביעה ואו בניגוד מוחלט לעמדתה, זאת בעקבות קבלת טענה משפטית שהובאה על ידי עוה"ד של הנאשם.
באופן עקרוני מוסמך התובע מטעם רשות תביעה לחזור בו מאישום ספציפי בכתב האישום ואף מכתב האישום כולו. עם זאת, במידה והנאשם מודה בעובדות שמהוות בסיס להרשעתו במסגרת המענה לכתב האישום, שאז התובע אינו יכול עוד לחזור מכתב האישום, למעט מקרים מאוד ספציפיים ורק לאחר שבית המשפט נותן את אישורו.
ביטול כתב האישום על ידי בית המשפט בעקבות העלאת טענות מקדמיות
אי לכך, חשוב שהנאשם ייוועץ בעורך דין פלילי בטרם המענה לכתב האישום, למניעת סיטואציה שבה הודאתו של הנאשם בתגובה לכתב האישום, תוביל לחסימת האפשרות לבטל בהמשך את כתב האישום.
הגשת כתב אישום מהווה כמעין הצהרה מצדה של רשות התביעה שלפיה קיים סיכוי סביר בעיניה להרשעת הנאשם, כך שבמרבית מהמקרים חוזרת בה התביעה מכתב האישום שלא מיוזמתה, אלא לאחר שהשתכנעה על ידי עורך דינו של הנאשם, לרוב במסגרת הליך שימוע שמתקיים לפני הגשת כתב האישום.
כאמור, ישנם מצבים שבהם עשוי בית המשפט לבטל את כתב האישום על אף התנגדות התביעה וללא תלות בסוגיית חפותו או אשמתו של הנאשם, זאת בעקבות העלאת טענות מקדמיות ביום פתיחתו של המשפט הפלילי והקראת כתב האישום לנאשם על ידי בית המשפט.