כתב אישום פלילי מוגש כנגד מי שמואשם בביצוע עבירה פלילית. בדרך כלל, כתב אישום מוגש עם תום החקירה הפלילית בעניינו של הנאשם ולאחר שנאסף כל חומר הראיות בתיק. בעבירה מסוג פשע כתב האישום יוגש לאחר שניתנה לנאשם זכות שימוע במסגרתה העלה טענותיו מדוע להימנע מהגשת כתב אישום כנגדו.
כתב האישום הפלילי מוגש לבית המשפט שהוא בעל הסמכות לדון בעבירות המיוחסות לנאשם בכתב האישום הן, מבחינת הסמכות המקומית והן מבחינת הסמכות העניינית.
סמכות מקומית – בהליך הפלילי דנים נאשם בבית משפט אשר באזור שיפוטו נעברה העבירה, כולה או מקצתה או במקום מגוריו של הנאשם.
לדוגמא: נאשם אשר פרץ לדירה בתל אביב כתב האישום יוגש לבית משפט השלום בתל אביב.
סמכות עניינית – נוגע למהות העבירות וטיבן. בית משפט השלום מוסמך לדון בעבירות שדינן עד 7 שנות מאסר ואילו ביתר העבירות יוגש כתב אישום לבית משפט המחוזי לו הסמכות לדון העבירות שעונשן עולה על שבע שנות מאסר.
כך לדוגמא, כתב אישום בגין עבירת רצח הנושא בצידו עונש מאסר עולם יוגש לבית משפט המחוזי לו הסמכות לדון בכתב האישום.
כתב האישום הוא מעין מסמך משפטי שנערך ונכתב על-ידי רשויות התביעה (בד"כ פרקליטות או שלוחת תביעות משטרתיות) וכולל בתוכו תיאור העובדות והעבירות שבכוונת התביעה להוכיח כי הנאשם ביצע במהלך המשפט.
כתב האישום בנוי מפרק העובדות לאחריו פרק האישומים (הכולל בתוכו את פירוט העבירות) ולבסוף, רשימת עדי התביעה שבאמצעותה תנסה המאשימה להוכיח את אשמתו של הנאשם.
• שם בית המשפט אליו מוגש כתב האישום ומיקומו (העיר בו נמצא בית המשפט)
• פרטי הרשות התובעת (בדרך כלל מדינת ישראל באמצעות רשות תביעה משטרתית/פרקליטות)
• פרק העובדות – בו יתוארו העובדות שמהוות עבירה.
• פרק אישומים – בו תמצאנה עבירות והוראות החיקוק המיוחסות לנאשם.
• רשימת עדי התביעה
• עורך כתב האישום
טיפול בכתב אישום פלילי צריך להיעשות באופן יסודי ומקצועי ועל ידי עורך דין פלילי מנוסה.
עם הגשת כתב האישום עומדת לנאשם ולעורך דינו הזכות להעתיק את חומרי החקירה בתיק, חומרי החקירה מהווים למעשה את הראיות על בסיסן מבקשת הרשות התובעת להאשים את הנאשם ולבסוף אף להרשיעו בדין.
עורך דין פלילי מנוסה יעתיק את חומרי החקירה וילמד אותם באופן יסודי ויתווה בצורה מחושבת את קו ההגנה הנכון ביותר עבור הנאשם.
אם הוגש נגדך כתב אישום פלילי , אתה ניצב בסיכון של ממש – פנה לאלתר לעורך דין פלילי מנוסה שיסייע לך בטיפול ובהתמודדות עם כתב האישום.
עורכת הדין סיוון כהן הינה עו"ד פלילי מנוסה , בעלת ידע רב בתחום הפלילי ועם הצלחות מוכחות בתחום המשפט הפלילי על כל רבדיו.
הוגש כנגדכם כתב אישום? פנו ללא דיחוי לעורך דין פלילי מנוסה, זאת על מנת להבטיח ייצוג משפטי הולם. כשהתביעה מחליטה להגיש כתב אישום, המשמעות היא שעל פי ממצאי החקירה, מאמינה התביעה שהחשוד אכן אשם בעבירות המיוחסות לו ויש ביכולתה להוכיח בבית המשפט את אשמתו.
בהליך פלילי, החשוד הופך לנאשם החל מרגע הגשת כתב האישום. בשלב זה, "הכדור" עובר למגרשה של המדינה בעוד הנאשם מוצא את עצמו במגננה בהליך פלילי שעלול לעתים להיות דורסני.
המציאות מלמדת שהרבה יותר קל ופשוט לשכנע את המדינה להימנע מלכתחילה מלטפס על העץ מאשר לשכנע אותה לרדת מהעץ. לפיכך, מוטב למנוע מראש את הגשת כתב האישום במקום להתמודד מול ההשלכות לאחר הגשתו.
זו הסיבה מדוע חשוב להיוועץ בעו"ד פלילי ממולח כבר בשלב של החקירה במשטרה ועוד בטרם מסירת הגרסה לחוקר. יחד עם זאת, גם במקרים שבהם הוחלט להגיש כנגד אדם כתב אישום, יכול עו"ד פלילי מנוסה להעניק ייעוץ נכון ולהוביל לשינויו, להקלה באשמה ואף לביטולו. אז מה זה בעצם כתב אישום?
עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שעל פי ההגדרות מדובר בכתב טענות המוגש מטעם המדינה כנגד החשוד ומהווה את פתיחתו של ההליך הפלילי. כתב האישום כולל כמה חלקים בהם פרטים מזהים (שם הנאשם וכתובתו, מגיש הקובלנה וציון בית המשפט שבו עתיד המשפט להתקיים), הוראות החוק והסעיפים שבהם החשוד מואשם בביצוע עבירה ורשימת העדים שיזומנו להעיד מטעם התובעת במהלך המשפט.
כאמור, גם לאחר הגשת כתב אישום כנגד חשוד, ישנם כמה דרכים שעשויות להביא לביטולו. אחד התרחישים הוא שהתביעה חוזרת בה מהכוונה להגישו, שאז ההליך מתבטל בהסכמת שני הצדדים. תרחיש מסוג זה קורה במצבים שבהם מצליח סנגורו של הנאשם לשכנע את התביעה שכתב האישום אינו חיוני, מוצדק או מבוסס דיו.
ניתן למנות מגוון סיבות נוספות, בהן סיבות פרוצדורליות, כשהעיקרון הכללי הוא הובלת התביעה להבנה שההליך אינו בעל חשיבות מספקת או שסיכוייה לזכות נמוכים. כשישנה הסכמה הדדית בין הצדדים, ביטול כתב האישום הוא באישור בית המשפט.
במידה והתביעה מחליטה בכול זאת להגיש כתב אישום, שאז עדיין קיימת אפשרות שבית המשפט יורה על ביטולו באופן חד צדדי, אם השתכנע על ידי הסנגור שאין לתביעה סיכוי או מטעמים אחרים (כגון הגנה מן הצדק, חוסר סמכות מקומית, טענת התיישנות או פגם בכתב האישום).
היי, אני סיוון כהן, עורכת הדין הפלילית שתמיד תהיה שם לצידך! נעים להכיר 🙂
בוגרת הפקולטה היוקרתית למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, שם עשיתי תואר ראשון במשפטים LL.B. ותואר שני בהצטיינות.
התחלתי לעסוק בתחום המשפט הפלילי עוד כשהייתי סטודנטית במסגרת עבודתי במשרדו של עוה"ד אבי חימי; ואף עשיתי השתלמות בתחום הענישה הפלילית הבינלאומית במסגרת תוכנית לימודית באוניברסיטה האוסטרלית "מונש" (Monash Universty).
את ההתמחות שלי עשיתי במשרדי הסנגוריה הציבורית (מחוז ת"א-מרכז) ולאחר מכן חזרתי לעבוד במשרדו של עוה"ד אבי חימי עד שפתחתי את המשרד שלי.
אז ברוכים הבאים לאתר שלי, אני מחכה לשיחה מכם!
כתב אישום פלילי מוגש כנגד מי שמואשם בביצוע עבירה פלילית. בדרך כלל, כתב אישום מוגש עם תום החקירה הפלילית בעניינו של הנאשם ולאחר שנאסף כל
תיקון 66 לחוק סדר הדין הפלילי שנכנס לתוקף בשנת 2013 מאפשר לתביעה במקרים מסוימים ליצור הסדר מותנה עם חשוד בעבירות פליליות ובכלל זה גם תאגיד.