כשמוגש כתב אישום כנגד חשוד בפלילים, המשמעות היא שלתביעה יש די ראיות וממצאים להוכחת אשמתו של החשוד בבית המשפט. יחד עם זאת, גם במקרים שבהם הוחלט להגיש כנגד החשוד כתב אישום, ההסתייעות בעו"ד פלילי מנוסה עשויה לא אחת להביא לחזרה מכתב אישום, ביטולו או מחיקתו.
עורכת הדין סיוון כהן מציינת שככול ומקדימים לפעול לביטולו של כתב האישום, כך גדלים סיכויי ההצלחה. ככלל, לשם הקדמת תרופה למכה, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מקצועי כבר בשלב הזימון לחקירה במשטרה בחשד למעורבות בפלילים. ישנם כמה תרחישים משפטיים שיש בהם כדי להוביל לביטול כתב האישום, כשהאחד הוא ביטול כתב האישום על ידי בית המשפט בהסכמת כל הצדדים ולפי בקשתם.
הסכמת רשות התביעה לחזור בה מכתב האישום
על פי התרחיש זה, מתבטל כתב האישום על ידי בית המשפט לאחר שעורך דינו של הנאשם מצליח לשכנע את התובעת (של פרקליטות או המשטרה) לחזור בה מאותו כתב אישום. תרחיש נוסף הוא ביטול כתב האישום על ידי בית המשפט בעקבות טענה משפטית של הסנגור, ללא הסכמת רשות התביעה ולעתים גם בניגוד לעמדתה.
בהקשר זה, ראוי להבהיר שרשות תביעה יכולה לחזור בה מכתב האישום כל עוד הנאשם לא הודה בעובדות העשויות להוביל להרשעתו. במידה והודה הנאשם בתגובתו לכתב האישום, שאז מנועה התובעת מלשוב בה מכתב האישום. מאידך, במידה והודה הנאשם במעשים אבל לא די בעובדות הללו כדי להוביל להרשעתו, רשאי התובע לסגת מכתב האישום באישור של בית המשפט בלבד.
ביטול כתב האישום ללא הסכמת התביעה
דוגמה זו ממחישה את חשיבות ההיוועצות של הנאשם עם עורך דין פלילי בטרם המענה לכתב האישום, היות והודאה מצדו בבית המשפט עלולה לחסום בהמשך אפשרות לביטולו כתב האישום. חשוב להדגיש שהתובעת מגישה כתב אישום רק כשהיא סבורה שעל פי הראיות שברשותה, קיים סיכוי סביר להרשעת הנאשם.
לפיכך, במרבית מהמקרים נובעת הסכמת התביעה לביטול כתב האישום לאחר שסנגור הנאשם מצליח לשכנעה לחזור בה, כשהדבר נעשה בדרך כלל במסגרת של שימוע קודם הגשתו של כתב אישום. אלא שבמקרים רבים לא מתקיים כלל שימוע בין הצדדים, אם מהסיבה שחלק מהנאשמים אינם ערים לזכותם לשימוע, או מתוך אמונה שאין סבירות שיוגש כנגדם כתב האישום.
כאמור, בית המשפט עשוי להחליט על ביטול כתב האישום גם ללא הסכמת התביעה במספר מקרים (טענות מקדמיות) שבהם מצליחה ההגנה להוכיח פסול או פגם בכתב האישום, חוסר סמכות מקומית או עניינית, התיישנות, הגנה מן הצדק ועוד.