איום בעל פה – איך ניתן להוכיח עבירת איומים

בעולם המשפט הפלילי, עבירת האיומים מהווה אתגר משמעותי הן עבור התביעה והן עבור ההגנה. כעורכת דין שעוסקת מזה 15 שנים בתחום המשפט הפלילי, אני נתקלת לעתים קרובות בתיקים העוסקים במקרי איומים בעל פה, שמעלים שאלות מורכבות לגבי אופן ההוכחה והפרשנות המשפטית. במאמר זה, אסקור את המורכבות של עבירת האיומים, תוך התמקדות באפשרויות להתמודדות עם איום בעל פה – איך ניתן להוכיח עבירת איומים מסוג זה בבית המשפט.

 

על מהותן, חומרתן ומורכבותן של עבירות איומים

עבירת האיומים מוגדרת בחוק העונשין כמעשה שבו אדם מאיים על זולתו בפגיעה בלתי חוקית בגופו, חירותו, רכושו, שמו הטוב או פרנסתו. מטרת האיום היא להפחיד או להקניט את הקורבן. הרשעה בעבירה זו נועדה להגן על שלוות נפשו של המאוים ועל חופש הבחירה שלו. זאת לאור העובדה שכאשר אדם חש מאוים, הדבר עלול להשפיע על התנהלותו היומיומית ועל יכולתו לקבל החלטות באופן חופשי.

מטבע הדברים, איום בעל פה יכול להיות קשה יותר להוכחה מאשר איום בכתב, אך אין זה אומר כי הוא פחות חמור. לעתים קרובות, איומים בעל פה מלווים בשפת גוף מאיימת או בטון קול מפחיד, דבר שמוסיף לחומרת המעשה ולהשפעתו על הקורבן.

איום בעל פה – איך ניתן להוכיח עבירת איומים
עו"ד פלילי, טיפול מקצועי ואישי ביותר עם תוצאות מוכחות
טלפון ליצירת קשר:

 

מה הקושי הנלווה אל הוכחת איום בעל פה ובאילו אמצעים ניתן לפתור זאת?

הוכחת איום שנאמר בעל פה מציבה אתגרים ייחודיים בפני מערכת המשפט. בניגוד לאיום בכתב, שניתן להציג כראיה מוחשית, איום בעל פה מתבסס לרוב על עדויות ופרשנויות. כמשפטנית מנוסה, אני מודעת לחשיבות של איסוף ראיות תומכות ובניית טיעון משפטי חזק בתיקים אלו.

אחת הדרכים להוכיח איום בעל פה היא באמצעות עדויות של הקורבן ושל עדים נוספים, אם היו כאלה. לכן חשוב לתעד את האירוע בהקדם האפשרי, כולל פרטים כמו מועד האיום, מיקומו, והמילים המדויקות שנאמרו. במקרים מסוימים, ניתן להשתמש בהקלטות שמע או וידאו, אם קיימות, אך יש לוודא כי הן התקבלו באופן חוקי.

בנוסף, ניתן להציג ראיות נסיבתיות שתומכות בטענה כי נאמר איום. אלו יכולות לכלול תכתובות או התנהגויות שקדמו לאיום או באו בעקבותיו, ואשר מחזקות את הטענה כי אכן נאמרו דברי איום.

 

היסודות בעבירת איום בעל פה – איך ניתן להוכיח עבירת איומים בבית המשפט?

כדי להוכיח עבירת איומים בעל פה, על התביעה להראות כי התקיימו מספר יסודות חיוניים.
ראשית, יש להוכיח כי נאמרו דברים שיש בהם משום איום. שנית, יש להראות כי האיום היה מכוון כלפי אדם מסוים או קבוצת אנשים. שלישית, יש להוכיח כי האיום נועד לגרום לפגיעה בלתי חוקית באחד או יותר מהתחומים המוגנים בחוק – גוף, חירות, רכוש, שם טוב או פרנסה.

אך לא כל אמירה מפחידה או מטרידה תיחשב לאיום פלילי. על האיום להיות ממשי ובעל פוטנציאל לגרום לפחד אצל האדם הסביר. בנוסף, יש להוכיח כי הייתה כוונה להפחיד או להטריד את הקורבן. עם זאת, אין צורך להוכיח כי המאיים התכוון לממש את האיום בפועל.

 

ההבחנה בין איום לבין התבטאויות לגיטימיות

אחד האתגרים המשמעותיים בהוכחת עבירת איומים בעל פה הוא ההבחנה בין איום כהגדרתו בדין הפלילי לבין ביטויים לגיטימיים של כעס, תסכול או אזהרה. כמשפטנית, תפקידי הוא לסייע לבית המשפט להבחין בין השניים.

לדוגמה, אמירה כמו "אם לא תשלם לי, אתבע אותך" עשויה להישמע מאיימת, אך היא אינה בהכרח איום פלילי. זוהי אזהרה לגיטימית לגבי נקיטת הליכים משפטיים. לעומת זאת, אמירה כמו "אם לא תשלם לי, אפגע בך או במשפחתך" היא בבירור איום פלילי.

בית המשפט בוחן את הדברים מנקודת מבטו של האדם הסביר. השאלה היא האם אדם רגיל היה חש מאוים מהאמירה, בהתחשב בנסיבות שבהן נאמרה. גורמים כמו טון הדיבור, שפת הגוף, והקשר הכללי של השיחה – כולם נלקחים בחשבון בהערכה זו.

 

השפעת הטכנולוגיה על היכולת להוכיח איומים בעל פה

בעידן הדיגיטלי, הוכחת איומים בעל פה קיבלה ממד חדש. לעתים קרובות, איומים שנאמרים בשיחות טלפון או בשיחות וידאו מוקלטים באופן אוטומטי. עם זאת, השימוש בהקלטות אלה כראיה מעלה שאלות משפטיות מורכבות לגבי פרטיות וחוקיות ההקלטה.

כמשפטנית, אני מקפידה לבחון את חוקיות הראיות ולהשתמש רק באלו שהושגו באופן חוקי. במקרים מסוימים, גם אם ההקלטה עצמה אינה קבילה, ניתן להשתמש בעדות על קיומה של ההקלטה כדי לחזק את אמינות הטענה לגבי האיום.

 

הגנות אפשריות במקרים של איומים בעל פה

כאשר אדם מואשם בעבירת איומים בעל פה, ישנן מספר הגנות אפשריות שניתן לשקול. אחת מהן היא טענת "העדר כוונה" – כלומר, שהנאשם לא התכוון להפחיד או להקניט את הקורבן. הגנה נוספת יכולה להיות טענה כי האמירה הייתה בגדר הבעת דעה לגיטימית או אזהרה מותרת, ולא איום פלילי.

במקרים מסוימים, ניתן לטעון ל"הגנה עצמית מילולית" – כלומר, שהאמירה נאמרה כתגובה לאיום או להתגרות מצד הצד השני. עם זאת, חשוב לזכור כי גם במצבים אלה, התגובה צריכה להיות פרופורציונלית ולא לחצות את הגבול לאיום פלילי.

 

השלכות משפטיות של הרשעה בעבירת איומים

העונש המרבי הקבוע בחוק בגין איומים הוא עד 3 שנות מאסר, וכלל שמדובר בעבירת סחיטה באיומים בעל פה – העונש יכול להגיע גם עד 7 שנות מאסר. אך גם במקרים שבהם לא מוטל עונש מאסר בפועל, עצם ההרשעה יכולה להשפיע משמעותית על חייו של הנאשם.

הרשעה בעבירת איומים עלולה להשפיע על אפשרויות תעסוקה, על היכולת לקבל רישיונות מסוימים, ואפילו על מערכות יחסים אישיות. לכן, חשוב מאוד להתייחס ברצינות לכל האשמה בעבירת איומים ולפנות לייעוץ משפטי מקצועי בהקדם האפשרי.

 

לסיכום

בתיקים העוסקים באיומים בעל פה, הייעוץ המשפטי המקצועי הוא קריטי. כמשפטנית בעלת ניסיון רב בתחום, אני יודעת כי כל מקרה הוא ייחודי ודורש התייחסות מדוקדקת לפרטים. לעתים קרובות, ההבדל בין הרשעה לזיכוי טמון בדיוק בניואנסים הקטנים ובאופן שבו מוצגות הראיות בבית המשפט.

לכן גם אם אתם מאמינים שלא ביצעתם עבירה, או שהאיום שנאמר היה "סתם דיבורים", עדיין חשוב לקחת כל האשמה ברצינות ולפנות לייעוץ משפטי. לעתים קרובות, התערבות מוקדמת של עורך דין מנוסה יכולה להוביל לסגירת התיק עוד לפני הגשת כתב אישום.

במשרדי, אני מציעה ייעוץ אישי וליווי צמוד לאורך כל ההליך המשפטי. עם למעלה מ- 15 שנות ניסיון בתחום, אני מביאה לכל תיק את הידע המקצועי והבקיאות הנדרשים. אם אתם מתמודדים עם סוגיות הקשורות לעבירת איומים, או כל נושא אחר בתחום המשפט הפלילי, אני מזמינה אתכם ליצור קשר עם משרדי לייעוץ ראשוני. יחד, נוכל לבחון את המקרה שלכם ולבנות אסטרטגיה משפטית מתאימה. אל תתמודדו לבד מול מערכת המשפט – צרו קשר עוד היום ותנו לי לעזור לכם להגן על זכויותיכם.

מאמר זה נכתב ע"י
תמונה של עו"ד סיוון כהן
עו"ד סיוון כהן

בוגרת הפקולטה היוקרתית למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, שם עשיתי תואר ראשון במשפטים LL.B. ותואר שני בהצטיינות.

התחלתי לעסוק בתחום המשפט הפלילי עוד כשהייתי סטודנטית במסגרת עבודתי במשרדו של עוה"ד אבי חימי; ואף עשיתי השתלמות בתחום הענישה הפלילית הבינלאומית במסגרת תוכנית לימודית באוניברסיטה האוסטרלית "מונש" (Monash Universty).

את ההתמחות שלי עשיתי במשרדי הסנגוריה הציבורית (מחוז ת"א-מרכז) ולאחר מכן חזרתי לעבוד במשרדו של עוה"ד אבי חימי עד שפתחתי את המשרד שלי.

מאמרים ומידע נוסף
שאלות ותשובות

שאלות ותשובות
שאני נשאלת הרבה

האם כל אמירה מפחידה נחשבת לאיום פלילי?
לא כל אמירה מפחידה מהווה איום פלילי. כדי שאמירה תיחשב לאיום פלילי, עליה לעמוד במספר קריטריונים. ראשית, האמירה צריכה להיות מכוונת לפגיעה בלתי חוקית באחד התחומים המוגנים בחוק – גוף, חירות, רכוש, שם טוב או פרנסה. שנית, צריכה להיות כוונה להפחיד או להקניט את הקורבן. בנוסף, האיום נבחן מנקודת מבטו של האדם הסביר – האם אדם רגיל היה חש מאוים מהאמירה בנסיבות הנתונות.
ההבדל העיקרי טמון במטרה ובאופן שבו הדברים נאמרים. אזהרה לגיטימית נועדה להודיע לאדם על תוצאות אפשריות של מעשיו, כמו למשל "אם לא תשלם את החוב, אתבע אותך". לעומת זאת, איום פלילי נועד להפחיד או להקניט, ומתייחס לפגיעה בלתי חוקית, כמו "אם לא תשלם, אפגע בך". ההקשר, טון הדיבור ונסיבות האמירה – כולם משחקים תפקיד בהבחנה בין השניים.
מבחינה משפטית, ניתן להרשיע אדם על סמך עדות יחידה של קורבן, אך בפועל, בתי המשפט נוטים לחפש ראיות תומכות נוספות. אמינות העדות, פרטים תומכים, והתנהגות הצדדים לפני ואחרי האירוע – כל אלה נלקחים בחשבון. עם זאת, ככל שיש יותר ראיות תומכות, כך גדלים הסיכויים להרשעה.
אם קיבלתם איום בעל פה, חשוב לפעול במהירות ובזהירות. ראשית, תעדו את האירוע בכתב – רשמו את המילים המדויקות ככל האפשר, את הזמן והמקום, ואת שמות העדים אם היו כאלה. אם חשתם בסכנה מיידית, פנו למשטרה. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי שיוכל לייעץ לכם לגבי הצעדים המשפטיים האפשריים ולסייע בהגשת תלונה אם תחליטו לעשות זאת.

הזינו את הטלפון לשיחה בוואטסאפ