צו עיכוב יציאה מהארץ

מהו צו עיכוב יציאה מהארץ?
צו עיכוב יציאה מן הארץ הינו צו שיפוטי האוסר על יציאה מכל גבולות המדינה (בישראל- 23 גבולות). במידה ואדם בעל צו עיכוב יגיע לאחד ממעברי הגבול, מעברו לא יתאפשר גם הוא מחזיק בכרטיס טיסה עליו שילם כדין. צו עיכוב יציאה מן הארץ יכול להינתן הן בהליכים אזרחיים (תיקי הוצאה לפועל, תביעות גירושין וכו') והן בהליכים פליליים. חשוב לציין כי הצו הניתן איננו מהווה עונש אלא סעד במקרים בהם ישנו חשש לפגיעה מצד הנאשם בהליך הפלילי לדוגמא: אי התייצבות למשפט, אי התייצבות לריצוי העונש וכדו'.
סעיף 48 (ב) לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה- מעצרים) קובע כי שופט אינו יכול לתת צו עיכוב יציאה מן הארץ אלא אם כן נתמלאו 2 התנאים המצטברים הבאים:

קיימת אפשרות סבירה שהמשוחרר לא יתייצב לחקירה, לדיון במשפט או לנשיאת עונשו.
לא ניתן להבטיח את התייצבותו בהמצאת ערובה מתאימה, או בקביעת תנאי שחרור מתאימים.

בהליכים פליליים הבקשה לצו עיכוב תוגש לבית המשפט ע"י המשטרה במהלך החקירה כאשר חשדות כנגד אדם מסוים מתגבשים או ע"י הפרקליטות כתנאי מגביל במהלך ניהול ההליך הפלילי.
חשוב לציין כי צו עיכוב יציאה מן הארץ איננו ניתן לבקשת התביעה באופן אוטומטי.הצו ניתן לרוב ע"י בית המשפט לאחר שקלול מגוון אינטרסים, המרכזיים שבהם חופש התנועה מחד וסיכויי הגשמת ההליך הפלילי באופן מיטבי מאידך.
חופש התנועה הוכר לא אחת כזכות חוקתית במשפט הישראלי. בפס"ד דיוויס (ע"פ 5307/09 דיוויס נ' מדינת ישראל)  נקבע ע"י השופטת פרוקצ'יה כי חופש התנועה נתון לאדם כזכות חוקתית מכח חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. עם זאת ככל זכות חוקתית היא איננה מוחלטת וכפופה לסייגים המשקפים אינטרסים נוגדים שבשלם יהיה ניתן לסייג ולהגביל את חופש התנועה של האדם. השיקולים שישקלו הם: השלב בהליך הפלילי, אופי החשדות, מידת המסוכנות הקיימת להימלטות או לשיבוש ההליך המשפטי.
ככל שההליך הפלילי מצוי בשלב מתקדם יותר וההסתברות להרשעה גוברת כך הנטיה לסייג את חופש התנועה של הנאשם תגבר כדי לסכל הימלטות שסבירותה עולה עם ההתקרבות לשלב הסופי.
עוד קובעת השופטת פרוקציה בפסק הדין כי ישנם מקרים נדירים בהם תאושר יציאה מן הארץ בשל צורך אישי-אנושי מיוחד, אשר בנסיבות הענין עשוי אף לגבור על האינטרס הציבורי שבהבטחת תקינות ההליך. אולם מדובר בצורך נדיר שמשקלו כבד, וכאשר הוא גובר במהותו על האינטרסים האחרים.

בכל מקרה בו אדם מבקש ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ יהיה מוטל עליו הנטל להוכיח לבית המשפט כי:

אין סיכון שיברח מן הארץ ולא יתייצב לכל חלקי ההליך.
מרכז חייו נמצא בישראל- משפחה שקושרת אותו למדינה, עבודה סדירה וקבועה.
כאמור לעיל, יש לציין את הנסיבות החריגות בגינן מבוקש האישור.
לעיתים תדרש ערבות מצד הנאשם ואף מערבים נוספים (ערבות צד ג') לצורך ביטולו של הצו.

אפשרות יציאה מהארץ לצורך עסקי אף היא הוכרה בפסיקת בית המשפט אם כי מדובר במקרים חריגים במיוחד. העניין נידון בפס"ד אלדר נ' מדינת ישראל (בש"פ  7938/15) השופט ניל הנדל קבע שכיוון והנאשם עמד בכל התנאים שהציב לו בית המשפט עד כה וכיוון שלא יהיה ניתן להסדיר את ענייניו העסקיים מן הארץ באופן חריג ניתן לאשר את היציאה מן הארץ אך זאת תחת הפקדה של ערבויות עצמיות וערבויות צד ג' גבוהות מן הרגיל.
עורך דין פלילי מנוסה יוכל לסייע לך בהסרת ההגבלה בדמות צו עיכוב יציאה מן הארץ, באופן בו הפגיעה בחירותך ובחופש התנועה שלך תהא פחותת.

מתעניינים בדרכים לביטול צו עיכוב יציאה מהארץ? עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שצו עיכוב יציאה מהארץ נעשה על פי רוב כנגד מי שמואשם בעבירה פלילית, או בהקשר להוצאה לפועל על רקע חובות מסוגים שונים. מדובר...

שוקלים להגיש בקשה לביה"מ לביטול צו עיכוב יציאה מהארץ? בנסיבות הללו, מוטב כי תסתייעו בעורך דין פלילי מנוסה המתמחה בתחום. מדובר בצו שיפוטי המונע מהאדם שכנגדו הוא הוצא לצאת מגבולות המדינה. כל מה שחשוב לדעת...