עבירת סחר בסמים נחשבת לחמורה בספר החוקים, המחוקק ורשויות האכיפה עושים מאמצים רבים בכדי להילחם בתופעת זו ובסוחרי הסמים בפרט.
עבירת הסחר, על נגזרותיה, נתפסת כעבירה חמורה ביותר בגינה ניתן להטיל עונש מירבי של עד 20 שנות מאסר.
משטרת ישראל משקיעה מאמצים ומשאבים בכדי לתפוס ולאתר את סוחרי הסמים ולא אחת, משתמשת היא בסוכני משטרה סמויים אשר תפקידם לאתר סוחרי סמים ולהביא למיגור תופעת הסחר בסמים.
פקודת הסמים המסוכנים מגדירה מה היא עבירת הסחר, ייצוא, יבוא ואספקה של סמים:
" לא ייצא אדם סם מסוכן, לא ייבא אותו, לא יקל על ייצואו או ייבואו, לא יסחר בו, לא יעשה בו שום עסקה אחרת ולא יספקנו בשום דרך בין בתמורה ובין שלא בתמורה, אלא אם הותר הדבר בפקודה זו או בתקנות לפיה או ברישיון מאת המנהל. "
על פי החוק היבש, ישנו איסור כולל על כל העברה של סם בין אדם לאדם גם כאשר ההעברה עצמה או הסחר נעשים כלל ללא תמורה. כלומר, ללא תשלום כספי או טובה כלשהיא מהצד המקבל לצד הנותן.
עם זאת, עולה השאלה האם כל "משתמש קל" שרכש סם יחשב כ"סוחר בסמים"? האם כל העברה של סמים בין אדם אחד לשני, עלולה להיחשב כ"סחר בסמים" גם אם נעשתה בכלל ללא תמורה בין חברים או מכרים?
בפועל, בתי המשפט ורשויות האכיפה מבדילים בין עבירת הסחר, ייצוא, יבוא ואספקה של סמים לבין עבירת ההחזקה העצמית של סם.
כמות הסם, היא זו שתהווה גורם משפיע בקביעה האם מדובר בעבירה הקלה יותר של החזקת סם לצריכה עצמית (עבירה בעלת עונש של עד 3 שנות מאסר) או בעבירה החמורה יותר של סחר בסמים (עבירה בעלת עונש מרבי של עד 20 שנות מאסר).
כמות הסם אשר עלולה להיחשב להחזקה עצמית היא כמות של עד 15 גרם קנבוס (מריחואנה), 3 יחידות של 0.3 גרם של LSD, הרואין או קוקאין, או 2 גרם אופיום.
כמות שמעל כמות זו – עלולה להיחשב במסגרת העבירה החמורה יותר של "סחר בסמים".
הבדלי הענישה בין עבירת הסחר בסמים לבין החזקת סם לשימוש עצמי
כנגזרת לחומרת העבירה, כך גם חומר העונש אשר יוטל על מבצע העבירה. המחוקק עורך אבחנה בענישה כך, שבגין עבירת סחר בסמים יכול ויוטל עונש של עד 20 שנות מאסר ואילו בגין עבירה של החזקה לשימוש עצמי יוטל עונש של עד 3 שנות מאסר.
בפועל, הענישה היא אינדיבידואלית ותלויה בגורמים נוספים כגון: קיומו של עבר פלילי, עבירות נוספות בתחום הסמים, סוג הסם המוחזק, מידת ההתנהלות של הנאשם בתיק ועוד.
כך לדוגמה, ניתן לראות כי בתיק (ת"פ 59983-05-17) נגזר על צעיר שהחזיק 699.30 גרם נטו של קנבוס (קנביס) והורשע בהחזקת סמים שלא לצריכה עצמית עונש של 350 שעות עבודה לתועלת הציבור למרות הכמות הגדולה שהחזיק. במקרה זה, ביהמ"ש התחשב בגילו הצעיר של הנאשם ורצונו להשתקם.
בתיק (ת"פ 35202-05-15) הורשע הנאשם בסחר בסם מסוכן לפי ס' 13 לפקודת הסמים המסוכנים ובנוסף גם בעבירות גידול ייצור והכנת סמים (לפי ס' 6 לפקודת הסמים) והחזקת סמים לשימוש עצמי. השופט גזר עליו חודשיים של עבודות שירות, מאסר על תנאי וקנס של 1000 ₪ בלבד. בין שיקוליו ציין השופט כי הנאשם עבר תהליך שיקומי משמעותי וביצע את העבירות בגיל "צעיר" יחסית ולכן הטלת עונש מאסר צפויה לפגוע בו קשות. עוד ציין השופט במקרה זה כי אמנם סחר בסמים היא עבירה הנמנית ברף הגבוה של עבירות הסמים אך עבירה זו בוצעה בסם "קל" מסוג קנביס.
לאור ההבדלים השונים בין העבירות ולאור חומרת העבירה של ייבוא, ייצוא ואספקה של סמים שעלולה להביא לעונש מאסר של עד 20 שנה, ישנה חשיבות רבה בשכירת שירותיו של עו"ד פלילי מומחה לתחום ספציפי זה, אשר יכול לעמוד על ההבדל ועל הדקויות בין המקרים השונים ובכך לשנות את חומרת כתב האישום או את מצבו של הנאשם.
עו"ד סיוון כהן, הינה עו"ד פלילי מומחית בתחום הסמים בעלת ניסיון רב והצלחות מוכחות בייצוג נאשמים אשר הוגש כנגדם כתב אישום בגין עבירות סחר בסמים מסוכנים.