עבירת ההטרדה המינית בצבא
עבירת ההטרדה מינית הינה עבירה חמורה שאף לאחרונה "זוכה" לתשומת לב גבוהה יותר של הציבור נוכח עידן הMeToo" ". בצבא מייחסים חומרה רבה לכל סוגי ההטרדות המיניות ופועלים במגוון דרכים על מנת למגר תופעות אלו.
ניתן לראות כי בשנים האחרונות חלה עלייה גדולה במספר תיקי ההטרדות המיניות ואפילו בתיקי האונס בצה"ל. אחת הסיבות האפשריות ל"שכיחות" מקרי ההטרדות המיניות בצה"ל יכולה לנבוע מהמאפיינים הקיימים בצבא- שליטה מזערית של החייל על תפקידו או אופי שירותו, יחידות סגורות שכוללת תנאיי לינה משותפים, סגירה ממושכת בבסיס ולעיתים גם יחסי מרות בעייתיים שעלולים להביא למצב שאינו בריא או תקין.
הגדרת ההטרדה המינית בצבא
הטרדה מינית בצבא מוגדרת בפקודת המטכ"ל והיא מבוססת על החוק למניעת הטרדה מינית התשנ"ח 1998 בשילוב עם חוק העונשין הישראלי. הטרדה מינית מוגדרת בפקודת המטכ"ל ככל אחד מהמעשים האלה:
א. סחיטה באיומים, כמשמעה בסעיף 428 לחוק העונשין, כשהמעשה שהאדם נדרש לעשותו הוא בעל אופי מיני.
ב. מעשים מגונים, כמשמעם בסעיפים 348 ו- 349 לחוק העונשין.
ג. הצעות חוזרות בעלות אופי מיני המופנות לאדם שהראה למטריד כי אינו מעוניין בהן.
ד. התייחסויות חוזרות המתמקדות במיניותו של אדם המופנות לאדם שהראה למטריד כי אינו מעוניין בהן.
ה. התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או למיניותו, לרבות לנטייתו המינית.
ו. מעשים או התייחסות, כאמור בסעיפי משנה א או ה לעיל, גם אם המוטרד לא הראה למטריד כי אינו מעוניין במעשים או בהתייחסות האמורות.
ז. הצעות או התייחסויות, כאמור בסעיפי משנה ג או ד לעיל, המופנות למי מהמנויים שלהלן ובנסיבות המפורטות בסעיפי משנה אלו, גם אם המוטרד לא הראה למטריד כי אינו מעוניין בהצעות או בהתייחסויות האמורות:
1. אדם במסגרת יחסי מטופל-מטפל
2. אדם במסגרת יחסי השירות או העבודה, תוך ניצול מרות ביחסי שירות או עבודה.
טיפול בהטרדות מיניות בצבא
במסגרת הצבא, נושא הטרדות המיניות מצוי בתחום אחריותה של היוהל"ן- יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים. היוהל"ן מסדירה את מדיניות הצבא בנושא זה ופועלת לטובת חינוך חיילי הצבא להבנה מה היא הטרדה צבאית ולמי אפשר לפנות אם מתעורר חשש להטרדה מינית. בנוסף, היוהל"ן מבקרת את הטיפול ביחידות הצבא השונות למיגור תופעת ההטרדות המיניות.
בפני מי אפשר להתלונן?
קורבנות הטרדה מינית, חיילים או חיילות, יכולים לפנות ולהתלונן בפני מפקדם האישי בנוגע להטרדה מינית. אם החייל או חיילת מעדיפים שלא להתלונן בפני המפקד האישי הם יכולים לפנות למרכז מהו"ת לנפגעי הטרדה ותקיפה מינית. אפשרות נוספת היא פנייה לקב"ן (קצין בריאות הנפש) שיפנה את המקרה לגורמים המתאימים לטיפול בנושא.
כמו כן קיימת האפשרות לפנות ליוהל"ן ישירות, למשטרה הצבאית החוקרת או במידה והדבר קרה גם בחוץ לצבא ניתן תמיד גם לפנות למשטרת ישראל אשר תטפל במקרה בעצמה או שתעביר לידי הגורם המוסמך בצבא.
הטרדה מינית הינה עבירה חמורה ועל מנת להעניש את המטרידים מינית הצבא פועל להגשת כתבי אישום והעמדה לדין של החיילים הנאשמים בהטרדה מינית בפני בית דין צבאי.
חשוב להבין, כי הרשעה בעבירת הטרדה מינית היא בעלת השלכות חמורות ובמסגרת הקריירה הצבאית עלולה לגרור עונשים נוספים כמו השהייה מהתפקיד, הדחה או אפילו שחרור משירות הקבע. במקרים חמורים שההטרדה המינית אף גרמה לנכות או פגיעה נפשית ניתן לתבוע את משרד הביטחון בבקשה להכרה כנכה צה"ל. כמו כן, מאחר ומדובר בפגיעה נזיקית לכל דבר ועניין יכולים הנפגעים מינית להגיש תביעה לפיצויים נגד התוקף בגין הנזקים הפיזיים או הנפשיים שנגרמו להם כתוצאה מההטרדה המינית של המטריד מינית.
מאחר ומדובר בסוגייה מורכבת ממומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי אשר מתמחה בעבירות אלה ובעבירות התקיפה מינית בצבא בפרט. עורכת דין סיוון כהן הינה מומחית בתחום ובעלת הידע הנדרש לייצוג וליווי במקרים אלו.