עבירות תנועה מוגדרות כהפרה של חוקי התנועה תוך כדי שימוש בכלי תעבורה (כגון רכב, אוטובוס, משאית, אופנוע וכיוצא בזה). עבירות אלו מסווגות למספר דרגות חומרה, ובהתאם לכך גם ענישה ברמות שונות. גזר הדין המוטל על הנהג בגין עבירת תנועה שביצע מורכב ממגוון שיקולים שונים, בהם עברו התעבורתי של אותו הנהג, חומרת העבירה, תוצאות העבירה, נסיבותיו האישיות וכדומה.
הענישה על עבירות התעבורה עשויה להיות קלה ולהסתכם בנקודות, אזהרה או קנס, אך בנסיבות החמורות עלולה להתבטא במאסר בפועל למשך תקופה ארוכה. עו"ד סיוון כהן, בעלת משרד מוביל המתמחה בתחום המשפט המנהלי, המשפט הפלילי ודיני התעבורה, מציינת שבין עבירות התנועה הקלות נמנות נהיגה ללא הפעלת אורות, נוסע שאיננו חגור, עיכוב בתנועה ועוד.
עבירות התנועה המסווגות כחמורות
עורך דין לתעבורה הדין סיוון כהן מוסיפה שבין עבירות התנועה המסווגות כחמורות יותר ניתן למנות עבירות של נהיגה בשכרות, נהיגה במהירות מופרזת (40 קמ"ש מעל המהירות המותרת בדרך בין עירונית או 30 קמ"ש מעל המהירות המותרת בדרך עירונית), וכן נהיגה בזמן פסילה, אי מתן זכות קדימה, חציית קו הפרדה רצוף תוך כדי עקיפת רכב, הפרת רמזור אדום, גרימת מוות ברשלנות וכדומה.
שיטות הענישה הנהוגות בישראל בגין עבירות תנועה כוללות את הנקודות, הקנסות והחרמת רכבים. שיטת הנקודות מנוהלת מטעם משרד התחבורה בהתאם למספר עקרונות יסוד שלפיהם ישנה התאמה בין חומרת עבירות התנועה למספר הנקודות הנצברות. הנקודות הללו מצטברות החל מיום העבירה ונמחקות באופן אוטומטי כעבור שנתיים.
שיטת נקודות התעבורה
נהג שצובר בתוך שנתיים 12 נקודות בגין עבירות תנועה, יידרש לעבור על חשבונו קורס בסיסי לנהיגה נכונה. השתתפות בקורס זה ועמידה במבחן בהצלחה יובילו למחיקת הנקודות. עורכת הדין סיוון כהן מדגישה שבמקרה שבו יימנע הנהג מלגשת לקורס נהיגה נכונה- ייפסל רישיון הנהיגה שלו, ומוסיפה שנהג שצובר 22 נקודות בתוך שנתיים, אזי תוקף המחיקה של הנקודות יוארך לארבע שנים.
צבירת 24-25 נקודות תאלץ את הנהג לעבור קורס ייעודי לנהיגה מונעת, בעוד שצבירת 36 נקודות או יותר תוביל לשלילת הרישיון וחידושו רק לאחר מעבר של מבחן תיאוריה. עם זאת, עורכת הדין סיוון כהן מזהירה שנהג שרישיונו נשלל בפעם נוספת בגין צבירה של 36 נקודות או יותר, רישיונו יישלל למשך תשעה חודשים, ובכל מקרה חידוש הרישיון יהיה מותנה במבחן עיוני (תיאוריה), מבחן מעשי (טסט) ובדיקות רפואיות.
עבירות תנועה: האם לשלם את דו"ח התנועה או לבחור באופציית המשפט?
שוטר תפס אתכם על נהיגה או הסעת נוסע ללא חגורת בטיחות? הסעת ילד שאינו רתום במושב בטיחות? שבתם לרכביכם וגיליתם שעל השמשה ממתין לכם דו"ח שנטען בו שחניתם במקום אסור? כמעט כל נהג מבצע מידי פעם עבירות תנועה כאלו ואחרות, ובמצבים הללו, בקרב מרבית מהישראלים מתעוררת הדילמה האם לשלם את הקנס או שמא להעדיף את אופציית המשפט. עורכת הדין סיוון כהן מציינת שאין תשובה חד משמעית עבור דילמה הזו, אך ישנן כמה עובדות חשובות שיכולות בהחלט לסייע לקבלת החלטה מושכלת.
תקנות התעבורה המעודכנות
החל מינואר 2018 עבר המאבק בעבירות תנועה להילוך גבוה יותר, ותקנות תעבורה מעודכנות נכנסו לתוקפן. בחלק מהעבירות ישנה החמרה של הענישה, הן בגובה הקנס והן במתן נקודות.
כך לדוגמה, ישנן כמה עבירות תנועה שמקבלות ניקוד לראשונה, כמו אי חבישת קסדה בשעת רכיבה על אופנוע או פניית פרסה במקום אסור (6 נקודות), בעוד שסירוב לבדיקת שכרות או נהיגה ללא רישיון שגבו בעבר 8 נקודות, מסתכמים כיום ב- 10 נקודות והזמנה למשפט.
חלק גדול מעבירות התנועה מוגדרות כברירת קנס, אך הנתונים מראים שמרבית הנהגים בוחרים בסופו של דבר באופציה לשלם את הקנס, מה שמהווה, למעשה, כמעין הודאה בעבירה. יחד עם זאת, מי שמבקש להישפט ונמצא אשם, עלול להיענש באופן חמור יותר ביחס לברירת הקנס שניתנה במקור.
מתי עולה הצורך בליווי של עורך דין?
כמו כן, ישנם לא מעט מקרים של נהגים המשוכנעים בסבירות גבוהה שלא ביצעו כל עבירה והדו"ח שקיבלו מהשוטר איננו מוצדק. ואולם, במידה ואין עדים אובייקטיביים נוספים, ומדובר בעדותו של השוטר מול עדותו של הנהג בלבד, הרי שבמרבית מהמקרים תהייה לבית המשפט נטייה להאמין לגרסתו של השוטר. מדובר בשיקולים שכדאי לקחת בחשבון לפני ההחלטה להגיע לבית המשפט.
חשוב לדעת שלא בכל משפט על עבירות תנועה עולה הצורך בליווי של עורך דין, אולם כשהדבר נוגע לעבירות חמורות כמו תאונת דרכים או נהיגה תחת השפעת סמים ואו אלכוהול, נדרשת על פי רוב לנוכחות עורך דין.
הבחירה באפשרות להישפט, תוך כדי הסתייעות בשירותיו של עורך דין לענייני תעבורה, מומלצת גם בנסיבות שבהן מובילות נקודות הקנס למכסה של 36 נקודות או יותר, מאחר והדבר מוביל לשלילה מנהלית של רישיון הנהיגה לתקופה של 3 חודשים, כשבתום תקופת הפסילה יידרש הנהג לעבור מחדש מבחן עיוני.
נתפסתם נוהגים בקלות ראש? כדאי שלא להקל ראש על עבירות תנועה מסוג זה!
נתפסתם נוהגים בקלות ראש? עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שנהיגה בקלות ראש מסווגת בקטגוריה של "עבירות סל", כלומר עבירות תנועה שאינן מוגדרות בחוק כעבירות ספציפיות, והן עשויות להתאים למספר לא מבוטל של מקרים שונים, כמו לדוגמה נהיגה במהירות מותרת, אולם ללא שמירת מרחק ואו חיתוך בנתיבים.
דוגמאות נפוצות נוספות כוללת תרחישים של נהיגה בשכרות, נהיגה במהירות הגבוהה מהמותר, תוך כדי שימוש בטלפון נייד, הסעת ילדים שאינם חגורים ברכב, הובלת מטען כלשהו מעל לגג הרכב, תוך שהנהג אוחז במטען באחת מהידיים במהלך הנסיעה וכן הלאה. באופן כללי, כל נהיגה רשלנית שיש בה בכדי לסכן את הנוסעים ברכב ואו הסביבה יכולה להיחשב כעבירה של נהיגה בקלות ראש.
ענישה עד שנתיים מאסר בפועל
עבירות תנועה המסווגת בקטגוריה של נהיגה בקלות ראש מעוגנת בפקודת התעבורה בסעיף 62, שקובע ענישה עד שנתיים מאסר לאדם שנוהג ברכב ברשלנות, בקלות ראש ואו במהירות העלולה להוות סכנה לציבור בהתאם לנסיבותיו של המקרה, גם אם מדובר במהירות הנמוכה מהמהירות המרבית שנקבעה בחוק עבור נהיגה בכביש הספציפי.
נהיגה בקלות ראש מוגדרת, למעשה, על ידי המחוקק כעבירת תנועה חמורה, גם כשהנהיגה מלווה בכמה עבירות תנועה הנחשבות לקלות יחסית, מאחר ויש בה בכדי להעיד על זלזול הנהג בחוק, תוך כדי התעלמות מחוקי התנועה, סיכון הסביבה ואדישות בנוגע להשלכות המעשים. במקרה והנהג מואשם בנהיגה בקלות ראש, הוא עתיד לעמוד למשפט, כשלבית המשפט יש את הסמכות לגזור עליו, כאמור, עד שנתיים מאסר במידה והוא מורשע.
קנס כספי ושלילת רישיון הנהיגה
בנוסף למאסר או כתחליף לו, יכול בית המשפט להטיל על הנהג אשר הורשע בעבירה של נהיגה בקלות ראש גם קנס כספי ושלילת רישיון הנהיגה, כשחומרת העונש עשויה להשתנות בהתאם לנסיבותיו הספציפיות של המקרה. במידה ובשנתיים שקדמו להרשעה על נהיגה בקלות ראש הורשע הנהג בעבירות תנועה כלשהן המפורטות בחוק, עתיד רישיונו להיפסל לפרק זמן של חודשיים לכל הפחות.
במקרה שבו הובילה הנהיגה בקלות ראש לתאונת דרכים עם נפגעים או נזק לרכוש, עתיד רישיונו של הנהג המורשע להיפסל לפרק זמן של שלושה חודשים לכל הפחות, בעוד שהנהיגה בקלות ראש שבגינה נגרמת תאונת דרכים עם פגיעות גוף קשות, עלולה להוביל לפסילה לתקופה של שנה או יותר. בשל חומרתן של עבירות תנועה מסוג זה, מוטב להיות מיוצגים בנסיבות הללו על ידי עו"ד המתמחה בתחום התעבורה.