עבירות שוד וגניבה
עבירת השוד היא עבירה פלילית והינה אחת מהעבירות החמורות בספר החוקים הישראלי. העבירה מורכבת מכמה רכיבים ויש משמעות רבה להבדל בין "גניבה" לבין "שוד" ול"שוד בנסיבות מחמירות". בעבירות מסוג זה ואפילו בהתעורר חשד לביצוע עבירות כדלקמן חשוב להיוועץ עם עורך דין פלילי הבקיא בתחום אשר יוכל ללוות את החשוד כבר בשלב החקירה ואף לעבוד על סגירת התיק הפלילי.
העונש המרבי בגין גניבה הוא עד שלוש שנות מאסר, בעוד העונש המרבי בגין שוד עשוי להיות עד 14 שנות מאסר ובמידה ומדובר בשוד בנסיבות מחמירות שכלל שימוש בנשק או שבוצע בחבורה או שבמהלכו נפצע אדם – יכול ביהמ"ש להטיל עונש מרבי של עד 20 שנות מאסר.
מה היא עבירת השוד?
עבירת השוד היא גניבה תוך שימוש באלימות ואו הפחדה כלשהיא. עבירת השוד מוגדרת בסעיף 402(א) לחוק העונשין:
"(א) הגונב דבר, ובשעת מעשה או בתכוף לפניו או לאחריו מבצע או מאיים לבצע מעשה אלימות באדם או בנכס כדי להשיג את הדבר הנגנב או לעכבו אצלו או כדי למנוע התנגדות לגניבת הדבר או להתגבר עליה, הרי זה שוד, ודינו של השודד – מאסר ארבע-עשרה שנים".
סעיף 402(א) לעיל עוסק בעבירת השוד הבסיסית, מדובר בעבירה בה העבריין מבצע גניבה ועל מנת לבצע גניבה זו הוא משתמש באיום או מעשה אלימות כלשהוא כדי לקיים את הגניבה או כדי למנוע את ההתנגדות אליה. מעשה האלימות או האיום יכול שיעשה לפני, במהלך או לאחר מעשה הגניבה אך כל עוד בוצע כחלק מעבירת הגניבה או כדי למנוע את ההתנגדות אליה יחשב הדבר כחלק מעבירת השוד.
העונש המרבי שיכול ביהמ"ש לגזור על הנאשם בגין ביצוע עבירת השוד הוא עד 14 שנות מאסר.
עבירת השוד בנסיבות מחמירות
עבירה חמורה עוד יותר מעבירת השוד "הקלאסית" היא עבירת השוד בנסיבות מחמירות המנויה בסעיף 402(ב) לחוק העונשין:
"(ב) היה השודד מזויין בנשק או במכשיר שיש בהם כדי לסכן או לפגוע, או שהיה בחבורה, או שבשעת השוד או בתכוף לפניו או לאחריו הוא פצע אדם, הכהו או השתמש באלימות אחרת כלפי גופו, דינו – מאסר עשרים שנים."
עבירה זו הינה ה"גרסה" החמורה יותר של השוד הבסיסי מכיוון שבעבירה זו מצטייד השודד בנשק כלשהוא לביצוע עבירת השוד או שביצע את העבירה במסגרת חבורה של כמה שודדים יחדיו. חשוב להבהיר כי "נשק" יכול להיחשב לכל חפץ שיכול לפגוע באדם כמו אקדח, סכין, אלה, אגרופן או דבר מה שהנאשם יכול להשתמש בו לפגיעה באדם.
בנוסף, אם במסגרת עבירת השוד נפצע אדם כלשהוא כתוצאה מהשוד ומשימוש באלימות כלפיו, הדבר גם יחשב כ"שוד בנסיבות מחמירות" כהגדרתו בסעיף 402(ב).
העונש המרבי שיכול בית המשפט לגזור על הנאשם בגין ביצוע גרסה חמורה זו של עבירת השוד הוא עונש של עד 20 שנות מאסר.
ניסיון שוד
המחוקק מתייחס בחומרה רבה לעבירת השוד והגדיר במיוחד את עבירת הניסיון לשוד- קרי, מה דינו של אדם אשר ניסה לשדוד אך לא הצליח בפועל לבצע את העבירה במלואה.
סעיף 403 לחוק העונשין מגדיר את עבירת "ניסיון שוד":
"התוקף אדם לשם שוד, דינו – מאסר שבע שנים; ואם נעברה העבירה בנסיבות כאמור בסעיף 402(ב), דינו – מאסר עשרים שנים."
כאשר אדם מנסה לבצע את עבירת השוד ולשם ביצועה תקף אדם אחר בית המשפט יכול להטיל עליו בגין ניסיון השוד עונש של עד 7 שנות מאסר – כמחצית מהעונש אם השוד היה מצליח ואכן השודד היה מבצע "עבירה מושלמת".
כאשר אדם מנסה לבצע שוד בנסיבות מחמירות, כלומר שוד כפי שמתואר בסעיף 402(ב), גם אם השוד לא צלח, בית המשפט יוכל לגזור את אותו העונש בדיוק רק על עצם הניסיון גם אם הניסיון לא צלח בפועל. בית המשפט מוסמך לגזור עונש מרבי של עד 20 שנות מאסר על מואשם בשוד בנסיבות מחמירות גם אם השוד הצליח וגם אם לא. הדבר נובע מכך שהמחוקק מתייחס לעבירה זו כעבירה חמורה במיוחד ורוצה להרתיע ולמגר את הניסיונות לבצעה.
לאור ההבדלים בחומרת הענישה בין גניבה, שוד ושוד בנסיבות מחמירות ישנה חשיבות רבה להתייעצות עם עו"ד פלילי וזאת כבר בשלב החקירה המשטרתית. התייעצות עם עו"ד פלילי יכולה להשפיע על תוצאות החקירה וחומרת כתב האישום כשיוגש. עורך דין פלילי מיומן יכול לשפר משמעותית את מצבו המשפטי של הנאשם ויעבוד על סגירת התיק הפלילי שלו.
עבירת השוד היא עבירה פלילית והינה אחת מהעבירות החמורות בספר החוקים הישראלי. העבירה מורכבת מכמה רכיבים ויש משמעות רבה להבדל בין "גניבה" לבין "שוד" ול"שוד בנסיבות מחמירות". בעבירות מסוג זה ואפילו בהתעורר חשד לביצוע עבירות...