נתפסתם על נהיגה בשכרות? מהירות מופרזת? תתייעצו עם עורך דין תעבורה!

נתפסתם על נהיגה בשכרות? נהיגה בעת שלילת רישיון? מהירות מופרזת? אזי כדאי לכם שלא להקל ראש אלא להיוועץ עם עורך דין תעבורה.

כול אדם שנתפס נוהג רכב בזמן פסילה, תחת השפעת סמים ואו אלכוהול, במהירות הגבוהה ב- 40 קמ"ש מעל למותר בדרך מהירה וכן הלאה, ימהר על פי רוב להיוועץ בעורך דין תעבורה. 

עם זאת, ישנן גם עבירות תעבורה שמוגדרות כקלות יחסית, כמו דוחות חנייה, נהיגה בלא הפעלת אורות כפי שנדרש או נהג שהנוסעים לצדו אינם חגורים בחגורת בטיחות, שבהן מקבל הנהג לידיו דו"ח ובו מספר סעיף העבירה, תיאור העבירה ודרישה לתשלום קנס. 

במקביל מחויב הנהג בנקודות בגין העבירה בה הואשם. בנסיבות הללו, במידה והנהג סבור שהואשם בטעות, שאז שמורה לו האפשרות לבחור בין תשלום קנס וצבירת נקודות לבין הבקשה להישפט בבית הדין לתעבורה.

עורכת דין סיוון כהן, המחזיקה במשרד מוביל המתמחה בתחום המשפט המנהלי, המשפט הפלילי ודיני תעבורה, מציינת שרבים בישראל מתייחסים לעניין התעבורה בקלות דעת ונוטים לקשור אותו למתן נקודות, מתן קנסות ודוחות בלבד, למרות שדיני התעבורה מסווגים כחלק מהמשפט הפלילי ולמרות שבשנים האחרונות נוקט החוק במדיניות של אכיפה מוגברת והחמרה בענישה לאור ההידרדרות של המצב בכבישים והעלייה התלולה והמתמדת בתאונת הדרכים.

כיום קיימת מגמה ברורה מצד הרשויות של נקיטה ביד קשה כנגד מספר עבירות תעבורה, כגון נהיגה בזמן פסילה, נהיגה בשכרות או נהיגה במהירות מופרזת, שדרישת הענישה לגביהן עומדת ברף הפלילי.

 

השלכות משפטיות בגין עבירות תעבורה קלות לכאורה

כשמדובר בעבירות תעבורה קלות לכאורה, עשויה לעתים להתעורר השאלה האם כדאי להסתייע בעורך דין תעבורה? עורכת הדין סיוון כהן מציינת שהתשובה לשאלה תלויה בעיקר בהשלכות המשפטיות בגין אותה העבירה כמו האם עתיד הנהג לקבל קנס כספי וצבירת נקודות בלבד, או שמא עלולות להיות גם השלכות נוספות, החל מקנס ועד לפסילה. 

לדוגמה, נהג שלחובתו נצטברו בין 12 ל- 22 נקודות יחויב לעבור קורס בסיסי של 12 שעות לימוד בנהיגה נכונה, בעוד שצבירת 24 עד 34 נקודות תהיה כרוכה במעבר של קורס נהיגה מתקדם. נהג שצבר 36 נקודות או יותר, יישלל רישיונו ל- 3 חודשים והוא יחויב במעבר של מבחן נהיגה עיוני. במידה ונצברו לחובתו 36 נקודות נוספות בתוך 6 שנים, שאז יישלל רישיונו למשך 9 חודשים.

 

רשויות החוק שיש להן הסמכות להרחיק נהגים מהכביש

הענישה הנוגעת לעבירות הללו עלולה לעתים לכלול, בין היתר, שלילת רישיון לפרק זמן ממושך, קנסות כבדים ובמקרים מסוימים אף דרישה למאסר. לכן, כל מי שנתפס כשהוא עובר את אחת מאותן העבירות שצוינו כאן, כדאי לו שלא להקל ראש אלא להיוועץ בעורך דין תעבורה. עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שרשויות החוק בישראל בעלות הסמכות להרחקת נהגים מהכביש הן המשטרה, בית משפט ומשרד הרישוי.

 

משרד הרישוי רשאי על פי חוק לשלול רישיון נהיגה מטעמים בריאותיים או מתוקף סעיף 56 לפקודת התעבורה, שמפרט את הקריטריונים לנהיגה מסוכנת, שבגינה ניתנת לרשות הרישוי הסמכות לפסול נהג מלהחזיק ברישיון נהיגה. כמו כן, במקרים מסוימים ניתנת גם לשוטר בדרגת קצין הסמכות לפסילה מנהלית של רישיון נהיגה.

 

ייעוץ ראשוני וקבלת הערכה לגבי מתחם הענישה

מטבע הדברים, פסילת הרישיון עשויה להוות עבור כול נהג פגיעה משמעותית באיכות החיים. יחד עם זאת, עבור אדם שעיסוקו המקצועי קשור בנהיגה, כמו נהג אוטובוס, נהג מונית, נהג משאית, נהג הובלות או שליחויות, שאז מובילות ההשלכות לפגיעה ממשית ביכולת הפרנסה, בנסיבות הללו כדאי בהחלט להסתייע בעורך דין תעבורה. 

באופן כללי, במקרים שבהם מתעוררת התחבטות, מומלץ לפנות לעו"ד לצורך ייעוץ ראשוני וקבלת הערכה לגבי מתחם הענישה בגין העבירה הספציפית בהתאם לנסיבותיה ועל פי נתוניו האישיים של הנהג (כגון גיל הנהג, היסטוריה תעבורתית, וותק בנהיגה, נסיבות אישיות, תעסוקה וכיוצא בזה). 

כך לדוגמה, נהג ותיק שהעבר התעבורתי שלו נקי, צפוי בגין עבירה מסוימת שביצע לקנס ולנקודות, בעוד שנהג חדש ואו שלחובתו נצטברו נקודות רבות עלול להיענש בצורה מחמירה ביחס לאותה העבירה.

 

סירוב למעבר בדיקה לאיתור אלכוהול

אחת מהעבירות הנפוצות ביותר בשנים האחרונות, שבגינן כדאי להיוועץ בעורך דין תעבורה בטרם ההגעה לבית הדין התעבורתי, היא נהיגה תחת השפעת אלכוהול. עורכת הדין סיוון כהן מציינת שישנם כיום שני מכשירים שונים בשימוש המשטרה לבדיקת אלכוהול שהם הינשוף והנשיפון.

 

הנשיפון נועד לאתר אם קיים אלכוהול בגוף, בעוד הינשוף בודק את שיעור האלכוהול בגוף. עורכת הדין סיוון כהן מדגישה שלכל אדם ניתנת, אמנם, על פי חוק, הזכות לסרב לשוטר התנועה למעבר של בדיקה לאיתור אלכוהול, אולם כדאי שלא לסרב לבדיקה זו, שכן היא מיושמת לרוב באמצעות הנשיפון, וכל סירוב מצד הנהג עלול לעורר את חשדו של השוטר שיגרום לו לדרוש מעבר של בדיקה במכשיר הינשוף.

נתפסתם על נהיגה בשכרות? מהירות מופרזת? תתייעצו עם עורך דין תעבורה!

מאמר זה נכתב ע"י
תמונה של עו"ד סיוון כהן
עו"ד סיוון כהן

בוגרת הפקולטה היוקרתית למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, שם עשיתי תואר ראשון במשפטים LL.B. ותואר שני בהצטיינות.

התחלתי לעסוק בתחום המשפט הפלילי עוד כשהייתי סטודנטית במסגרת עבודתי במשרדו של עוה"ד אבי חימי; ואף עשיתי השתלמות בתחום הענישה הפלילית הבינלאומית במסגרת תוכנית לימודית באוניברסיטה האוסטרלית "מונש" (Monash Universty).

את ההתמחות שלי עשיתי במשרדי הסנגוריה הציבורית (מחוז ת"א-מרכז) ולאחר מכן חזרתי לעבוד במשרדו של עוה"ד אבי חימי עד שפתחתי את המשרד שלי.

מאמרים ומידע נוסף

במספר לא מבוטל של מקרים, בהם מבצע אדם עבירת תעבורה וכאשר מוגש כנגדו כתב אישום בגינה, יכול ואף תוגש כנגדו בקשה לפסילתו מלהחזיק ברישיון נהיגה

פסילה מנהלית הינה פסילה מלהחזיק ברישיון נהיגה, כאשר קיים חשד לביצוע עבירת תעבורה חמורה. פסילה מנהלית תהא לפני קיום הדיון בבית המשפט ומי שמוסמך להורות

המון נהגים נקלעים לדילמה כאשר הם נדרשים לעבור בדיקה לגילוי אלכוהול על-ידי שוטר. רובם ישאלו האם כדאי לי לסרב לבדיקה? אם כן, התשובה לשאלה זו

תחום דיני התעבורה מסווג בישראל כחלק מהמשפט הפלילי, ולפיכך, בין אם העניין נוגע לנהיגה במהירות מופרזת, נהיגה תחת השפעת אלכוהול או מעבר ברמזור אדום, ובין

נהיגה בזמן פסילה הפכה תופעה שכיחה. לא אחת, שומעים אנו בחדשות על תאונות דרכים בהן מעורבים נהגים אשר נהגו בזמן פסילה או ללא רישיון נהיגה.

נהיגה תחת השפעת אלכוהול מסוכנת ומנוגדת לחוק. שתייה לשוכרה מהווה גורם ל- 20%-40% מכלל תאונות הדרכים והסיכוי של נהג שתוי להיות מעורב בתאונת דרכים קשה