נהיגה תחת השפעת אלכוהול מסוכנת ומנוגדת לחוק. שתייה לשוכרה מהווה גורם ל- 20%-40% מכלל תאונות הדרכים והסיכוי של נהג שתוי להיות מעורב בתאונת דרכים קשה גבוה פי 17 מאשר סיכוייו של נהג שאינו שתוי להיות מעורב בתאונה כזו. עו"ד סיוון כהן, בעלת משרד עורכי הדין סיוון כהן ושות', עורך דין תעבורה תל אביב, מסבירה כל מה שחשוב לדעת על נהיגה בשכרות.
אם שותים לא נוהגים
שתיית אלכוהול פוגעת באופן קשה ביכולת הקשב והריכוז של הנהג, בתנועת העיניים שלו, בתפיסה החזותית שלו, ביכולתו לשלוט על הרכב, בזמן התגובה שלו ועוד. בנוסף על כך, נהגים שתויים נוטים לנהוג במהירות מופרזת, לא להעריך נכון את הסכנה ולנהוג ללא חגורת בטיחות, מה שהופך את התאונות לקטלניות.
מה אומר החוק
- מעל 15 שנות ניסיון
- מרצה לעורכי דין פליליים
- התמחות במשרדי עו"ד הפליליים הטובים ביותר בארץ
- בעלת 2 תארים במשפטים מטעם אוניברסיטת בר אילן
החוק אוסר על נהיגה תחת השפעת אלכוהול, וקובע מידת ריכוז אלכוהול מקסימלית בדם המותרת בזמן נהיגה: 240 מיקרוגרם אלכוהול ב-1 ליטר אוור נשוף או 50 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם. שימו לב – כאשר מדובר בנהגים חדשים, צעירים או מקצועיים, המידות המותרות יורדות בצורה ניכרת, ונהגים אלה נחשבים שתויים אם נמצא בגופם ריכוז אלכוהול גבוה מ- 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף או 10 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם.
מפגש עם המשטרה
ההמלצה החד משמעית היא לא לשתות אלכוהול אם אתם מתכוונים לנהוג. בדיקת השכרות מתבצעת על ידי המשטרה בעזרת מכשירי "ינשוף", המודדים את ריכוז האלכוהול בחמצן. אם נתפסתם כשאתם נוהגים בשכרות, תוכלו להגיד תודה שיצאתם בחיים, ולאחר מכן תקבלו 10 נקודות ברישיון והזמנה לדין. סירוב לביצוע בדיקת אלכוהול עלול להוביל לשנת מאסר או קנס של 10,000₪. עונש המינימום הקבוע בחוק עבור נהיגה תחת השפעת אלכוהול הוא פסילת הרשיון לשנתיים, פשוט כי לנהוג שיכורים הורג.
כללי בטיחות
נהיגה תחת השפעת אלכוהול:
אלכוהול משפיע מהטיפה הראשונה: באלכוהול ונהיגה אין דבר כזה "קצת". שתית? תן את המפתחות לנהג שלא שתה.
אל תיתן לאלכוהול לנהוג במקומך: כל כמות של אלכוהול פוגמת ביכולות הנהיגה: בריכוז הדרוש לנהיגה, בקואורדינציה, בתפקודי הראייה, בחלוקת קשב בין מספר משימות, ביכולת לעצור נכון, ביכולת לשמור על המהירות בהתאם לחוק ולתנאי הדרך וביכולת לשמור על הנתיב.
ההבדל שבין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת אלכוהול
מיוחסת לכם עבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול? או שמא אולי הואשמתם בעבירה של נהיגה בשכרות? על אף שלאדם מן השורה נדמות שתי ההגדרות הללו זהות זו לזו, קיים ביניהן הבדל משמעותי מבחינת החוק. עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שעל פי החוק, עונש המינימום על עבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול הוא פסילת רישיון ל- 3 חודשים.
כשמדובר בנהיגה בשכרות, שאז העונש על עבירה זו הוא פסילת מינימום של שנתיים, זאת בנוסף לכול עונש אחר שיושת עליו כגון שלילת רישיון על תנאי, קנסות ומאסר על תנאי. נהג שכבר נתפס בעבר על נהיגה בשכרות וזוהי העבירה השנייה שלו, צפוי לפסילת הרישיון לתקופה מינימלית של 4 שנים בנוסף לעונשים אחרים.
שינוי סעיף האישום
יוצא אפוא שבמצב שבו הנהג נתפס על עבירה של נהיגה בשכרות, הדרך של עוה"ד לחלץ אותו עם עונש מינימלי נעשית על ידי שינוי סעיף האישום לנהיגה תחת השפעת אלכוהול. פעולה זו תוביל לשינוי שלילת המינימום מתקופה של שנתיים ל- 3 חודשים, ובאופן זה ניתן להגיע להסדרי טיעון מקלים. הדבר נכון ברוב המקרים.
יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם עדיף שלא לנקוט באמצעים לשינוי סעיף האישום על נהיגה בשכרות, כמו למשל כשמדובר בתאונות דרכים קטלניות עם הרוגים. במידה ובתאונה שבה קופחו חיי אדם יואשם הנהג בנהיגה תחת השפעת אלכוהול, שאז הוא יואשם בהריגה וצפוי למאסר ממושך עד 20 שנים, בעוד שעל נהיגה בשכרות, יואשם הנהג בגרימת מוות ברשלנות, שהעונש בגין עבירה זו הוא לתקופה מרבית של 3 שנים.
באילו מקרים ייחשב נהג לשיכור?
החוק בישראל קובע שנהג נחשב לשיכור כששיעור האלכוהול בדמו גבוה מ- 50 מיליגרם
ב- 100 מיליליטרים דם, או לחלופין כשבבדיקת הינשוף שיעור האלכוהול בליטר אוויר גבוה מ- 240 מיקרוגרם. הגדרת הנהיגה בשכרות עבור נהג צעיר ונהג חדש מחמירה יותר והיא שיעור של 10 מיליגרם אלכוהול ומעלה ב- 100 מיליליטרים דם או לחלופין 50 מיקרוגרם אלכוהול או יותר בבדיקת הינשוף.
היות ובדיקת הינשוף הנה מוגבלת ברמת אמינותה, משטרת ישראל נוהגת להגיש כתבי אישום על נהיגה בשכרות מקרים שבהם ריכוז האלכוהול בליטר אוויר לא פחות מ- 290 מיקרוגרם, כשביתר המקרים כתבי אישום הם על נהיגה תחת השפעת אלכוהול. כמו כן, אדם שנתפס שותה בשעת נהיגה ברכב או שהוא נוהג כשבגופו סם מסוכן מכול סוג ובכול ריכוז, ייחשב גם בנסיבות הללו כמי שנהג בשכרות.