נהיגה תחת השפעת אלכוהול הפכה ל"מכת מדינה" ומערכת אכיפת החוק ובה, משטרת ישראל ובתי המשפט נוהגים ביד נוקשה עם נהגים אשר נתפסו נוהגים שיכורים. היחס כלפי אותם נהגים הינו יחס מחמיר מאוד ורוב השופטים אינם מקלים ראש בעבירה שכזו. סעיף 39 לפקודת התעבורה אף קובע כי על בית המשפט לפסול את רישיון הנהיגה במצב שכזה, לפחות לשנתיים באם מדובר בעבירה ראשונה. לא כך, באם מדובר בעבירה חוזרת או אז יפסל רישיון הנהיגה של הנאשם ל- 4 שנים.
מתי ייחשב אדם לשיכור על-פי החוק?
סעיף 169 לתקנות התעבורה מגדיר את רמת ריכוז האלכוהול אשר תחשב לשכרות:
- אדם נחשב לשיכור אם ריכוז האלכוהול בגופו עולה על 50 מיליגרם אלכוהול ב- 100 מיליליטר דם או עולה על 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף.
הבחנה זו שונה לעניין נהגים צעירים (מתחת לגיל 24), חדשים או נהגים מקצועיים – אלו מוגדרים כשיכורים אם בגופם נמצא אלכוהול בריכוז העולה על 10 מיליגרם אלכוהול ב- 100 מיליליטר דם או על 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. - באופן דומה, מי נמצא בגופו סם מסוכן (בהתאם לפקודת הסמים המסוכנים), אף הוא ייחשב לשיכור על-פי החוק.
כיצד בודקים האם אדם הוא שיכור?
ישנן מס' לא מבוטל של בדיקות אותן יכול לבצע שוטר לצורך קביעה האם נהג שנתפס הינו שיכור או לא.
אחת הבדיקות שכיחות זכתה לכינוי "בדיקת מאפיינים". בדיקה זו נערכת למי שנחשד כי נהג תחת השפעת אלכוהול. שוטר אשר מבקש מנהג לבצע את בדיקת המאפיינים בא לבחון בעיקר את יכולותיו המוטוריות של הנהג והאם ניכרת השפעה של אלכוהול על גופו.
כך לדוגמא, יתבקש הנהג לגעת באפו כשעיניו עצומות, ללכת על קו ישר, לעמוד עם רגליים צמודות ולהושיט את ידיו קדימה וכיוצ"ב.
במסגרת הבדיקה השוטר אף מתרשם מהופעתו החיצונית של הנהג, התנהגותו הכללית ועוד.
בדיקה נוספת, אשר לרוב מתבצעת לאחר שנערכה בדיקת מאפיינים לנהג, הינה בדיקת הינשוף. בדיקת הינשוף הינה בדיקה המעניקה נתונים מדעיים לעניין כמות האלכוהול בגופו של אדם לפי ליטר אוויר נשוף. מצבו של נהג "ייחשב לטוב" אם כמות הריכוז של האלכוהול לא עלתה על 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד של אוויר נשוף.
לא אחת, ישנם נהגים אשר מנסים להכשיל את בדיקת הינשוף – תופעה זו מוכרת לבתי המשפט אשר פסקו כי נהג אשר הכשיל בדיקה שכזו, בלא כל סיבה מוצדקת, חלה עליו חזקה כי נהג תחת השפעת אלכוהול.
ישנן בדיקות פולשניות יותר לבחינת מצב השכרות של אדם ובהן, בדיקת דם ומתן שתן, אך אלו בדיקות פחות נפוצות.
מה קורה אם נמצאת נוהג שיכור?
- פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה – שוטר אשר קובע כי נהגת תחת השפעת אלכוהול לרוב יורה על פסילה מנהלית של רישיונך ל- 30 יום. אם היית מעורב בתאונת דרכים אותו שוטר אף יכול להורות על פסילה מנהלית של רישיונך למשך 60 ואף 90 ימים.
- הגשת כתב אישום – יוגש כנגדך כתב אישום ותוזמן לדיון בעניינך שיערך בבית משפט לתעבורה. בו, באם תמצא אשם, הינך צפוי לפסילה ממושכת ולעונשים נלווים.
קמה חשיבות עליונה להתייעצות עם עו"ד תעבורה מנוסה מקצועי אשר ייבחן את תהליך הבדיקה, דו"ח הפעולה משטרתי ואת מכלול חומר החקירה בכדי לנסות ולמצוא מחדלים וכשלים אשר יכול ויובילו לזיכוי של הנהג או להקלה בעונשו.
עו"ד סיוון כהן ייצגה נאשמים רבים אשר נתפסו נוהגים תחת השפעת אלכוהול ונחלה לא אחת הצלחות בתחום זה.
כך לדוגמא, עו"ד סיוון כהן ייצגה ד' בתיק תעבורה בו נתפס לאחר ששתה 8 כוסות וודקה ובבדיקה שבוצעה לו נמצא כי ריכוז האלכוהול בגופו הינו 715 מיקרוגרם לליטר אוויר נשוף.
עו"ד סיוון כהן גילתה כשלים רבים שבוצעו על-ידי השוטרים שעיכבו אותו, הן באופן הבדיקה והן במילוי הדו"חות הרלבנטיים, ובעניינו, מקום שהתביעה ביקשה כי הנאשם ירצה מאסר בפועל ואף דרשה פסילה שלמעלה משנתיים של רישיון הנהיגה שבחזקתו – נפסל רישיונו אך ל 11 חודשים.