מעוניינים לפתוח דף חדש? לקבל אינפורמציה על ההליך למחיקת רישום פלילי? בישראל ניתן למנות כיום מספר לא מבוטל של אנשים שביצעו עבירה על החוק אי שם בעברם הרחוק, או שנחשדו בעבירה כלשהי ובעקבות כך נפתח נגדם הליך פלילי. האנשים הללו מוצאים את עצמם לעתים קרובות בסיטואציה שבה הרישום הפלילי נגרר אחריהם לאורך שנים רבות.
לא זו בלבד שהרישום הפלילי עשוי לפגוע בדימוי העצמי ושמו הטוב של האדם, אלא שהוא עלול לפגוע גם ביכולת שלו לנהל אורח חיים תקין, לעסוק בתחום הדורש רישוי, להתקבל למשרות מסוימות וכן הלאה. לפיכך, נקבעו בחוק מספר דרכים שבאמצעותן אפשר לקצר את תוקפו של הרישום הפלילי, ובמקרים מסוימים אף למחוק אותו באופן מלא, כך שמי שמעד בעברו אכן יוכל לפתוח דף חדש ולשוב ולהשתלב בחברה.
מחיקה בעקבות התיישנות
עורכת הדין סיוון כהן, הנחשבת לאחת המובילות בתחום עורכי דין פליליים, תעבורה והמנהלי, מסבירה שהרישום הפלילי עשוי לכלול הליכים פליליים למיניהם שהתנהלו כנגד האדם בבית דין אזרחי או צבאי, לרבות תיקי חקירה שעדיין תלויים ועומדים במשטרה, כמו גם כתבי אישום, הרשעות וגזרי דין.
הרישום הפלילי עשוי לכלול, בין היתר, תיקים שנסגרו בשל חוסר עניין לציבור או היעדר ראיות, ואף מקרים שהסתיימו גם ללא הרשעה, כמו לדוגמה, בפסיקה הנוגעת לאי כשירות לעמוד לדין.
מחיקת רישום פלילי נעשית על פי רוב בתום שתי תקופות שהראשונה מכונה "תקופת התיישנות" והעוקבת היא "תקופת המחיקה", זאת במידה והאדם לא עבר בפרק הזמן הזה עבירות נוספות. תחולת תקופת ההתיישנות היא מיום פסק דין, ואורכה מותנה במספר גורמים שונים כגון סוג הרישום, גיל הנאשם, העונש שהוטל עליו וכיוצא בזה.
חנינה מנשיא המדינה
דרך אחרת למחיקת רישום פלילי היא הגשת בקשה לחנינה מנשיא המדינה. מדובר במקרים שבהם כולל הרישום הפלילי גם הרשעה בבית משפט. עורכת הדין סיוון כהן מציינת שהחנינה איננה מובילה למחיקה מידית של הרישום הפלילי אלא מקצרת את תקופת ההתיישנות, מה שמביא לכך שתקופת המחיקה מתחילה מוקדם יותר.
עם זאת, עורכת הדין סיוון כהן מבהירה שלמרות שכל אדם רשאי להגיש בקשה לחנינה, כדאי לדעת שהחנינה איננה מוענקת בקלות, ומי שמעוניין להעלות את הסיכוי שהבקשה אכן תיענה בחיוב, אזי מומלץ לו להגישה בעזרת עורך דין פלילי המתמחה בתחום.
עורכת הדין סיוון כהן מוסיפה שבכל מקרה של חקירה משטרתית שנסגרה ללא הגשת כתב אישום כנגד הנחקר, אם בעילה של חוסר עניין לציבור או היעדר ראיות, ניתן לפנות אל תחנת המשטרה ולהגיש בקשה לשינוי העילה ל"חוסר אשמה", עילה שאיננה מובילה לרישום פלילי.
עורכת הדין סיוון כהן מסבירה שניתן לסווג את הרישום הפלילי לשתי תתי קטגוריות שבאחת ישנו הרישום הפלילי הקלאסי, שבגינו ניתנה הרשעה בתיק לאחר הגשת כתב אישום, ובאחרת מסווגים הרישומים המשטרתיים של אלו שנחקרו במשטרה תחת אזהרה, אך התיק בעניינם נסגר בשל היעדר ראיות מספיקות או חוסר עניין לציבור ומבלי שהועמדו לדין.
במבחן המציאות, אדם שזוכה בבית המשפט לאחר שהועמד לדין נמצא מבחינת הרישום במצב טוב יותר בהשוואה למי שנחקר במשטרה ותיקו נסגר באחת מהעילות שצוינו לעיל וללא שהעמדתו לדין, שכן המשמעות היא שבגיליונו האישי נותר בעינו הרישום הפלילי.
תקופת התיישנות ותקופת מחיקה
במקרים הנוגעים לרישום הפלילי הטיפוסי שבגינו הוגש כתב אישום והייתה הרשעה, נדרש המורשע להתמודד מהבחינה של מחיקת רישום פלילי הן עם תקופת התיישנות והן עם תקופת המחיקה. תקופת ההתיישנות תלויה בגילו של המורשע במועד ביצוע העבירה (בגיר או קטין) ובמספר שנות המאסר אשר נגזרו עליו, והיא עשויה לנוע בטווח שבין 3-15 שנים.
תקופת המחיקה מתחילה בתום תקופת ההתיישנות ומשתרעת על פני 10 שנים נוספות. כל אותה עת יכול המעסיק הפוטנציאלי להיחשף לאותן הרשעות עד שמסתיימת תקופת המחיקה. מחיקת רישום פלילי לאחר הרשעה ובטרם סיומן של תקופת ההתיישנות והמחיקה ניתנת ליישום על ידי הגשת בקשה לחנינה מנשיא המדינה. מאחר ומדובר בהליך מורכב שנבחן מצד הרשויות בקפדנות יתרה, מומלץ להסתייע בעורך דין הבקיא בתחום.
הגשת בקשה לשינוי עילת הסגירה של התיק לחוסר אשמה
הקטגוריה הנוספת מתייחסת, כאמור, לרישומים משטרתיים בתיקים שנסגרו בעילה של חוסר עניין לציבור או היעדר ראיות מספקות וללא העמדה לדין. מדובר, אמנם, בתיקים שנסגרו, אך הם מותירים רישום פלילי בגיליון האישי, היות ומשמעותן של העילות הן שהחשדות כלפי האנשים הללו נותרו בעינן על אף שבמקרים הספציפיים התקבלה ההחלטה לסגור את התיקים ללא הגשת כתב אישום.
עם זאת, במידה וסגירת התיק היא בעילה של היעדר אשמה, אזי מתבצעת מחיקת רישום פלילי ממחשבי המשטרה באופן אוטומטי ומבלי להותיר כל רישום. ניתן למחוק רישום משטרתי על ידי הגשת בקשה ליחידה התובעת החוקרת לשינוי עילת הסגירה של התיק לחוסר אשמה, זאת במידה ובעל הרישום יכול להוכיח שעילת הסגירה המקורית הייתה שגויה, או לחלופין אם חלפו 5 שנים מאז עבירת העוון או 7 שנים מאז עבירת פשע.