לאחר שחשוד בפלילים עבר חקירה משטרתית בגין העבירות שבהן נחשד, נפתח כנגדו תיק פלילי. המרשם הפלילי בתיק מתעד רישומים אודות ביצוע עבירות, הרשעות קודמות והעונשים שנגזרו בגינן ותיקים תלויים ועומדים שטרם הוחלט בעניינם. וזאת בהתאם לס' 2 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים:
פרטי הרישום
2. ואלה פרטי הרישום:
(1) הרשעות וענשים של בית משפט או בית דין בפלילים (להלן – בית משפט) בשל פשעים ועוונות (להלן – עבירות);
(2) צווי מבחן, צווים בדבר התחייבות להימנע מעבירה – למעט צווים נגד מתלונן – וצווי שירות לתועלת הציבור, אף אם ניתנו ללא הרשעה, והכל עקב עבירה;
(3) קביעת בית משפט באישום בעבירה כי הנאשם אינו מסוגל לעמוד בדין או אינו בר-עונשין מחמת היותו חולה נפש או לקוי בכשרו השכלי;
(4) קביעה לפי סעיף 24 וצו לפי סעיף 26 לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל"א–1971;
(תיקון מס' 7) תשס"ו-2006
(5) (נמחקה);
(6) שינוי שנעשה בפרט רישום מכוח חנינה או מכוח סמכות אחרת על פי דין;
(7) החלטת נשיא המדינה לפי סעיף 18.
במסגרת הליך קבלה לעבודה, מבקשים מעסיקים רבים לקבל ממועמד רלוונטי 'תעודת יושר', אשר למעשה הינה תדפיס הרישום הפלילי שלו. לפיכך, רישום פלילי עלול ליצור "כתם" בעברו של אדם, ולמנוע ממנו להתקבל לעבודה במשרות ציבוריות או ממשלתיות, וללמוד בחוגים אקדמיים מסוימים כגון: ראיית חשבון ועריכת דין.
כמו כן, מלבד הפגיעה בפן התעסוקתי, ובאופן כזה או אחר גם בפן החברתי, רישומו של מידע פלילי עלול למנוע מהאדם לקבל ויזה ודרכון זר למדינות הדורשות זאת, להגבילו בקבלת רישיון להחזקת נשק, וכן להישפט לחומרה בהליכים משפטיים עתידיים.
סעיף 16 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים מעגן את אפשרות מחיקת ההרשעה מהרישום הפלילי,וקובע כי:
מחיקת הרשעה (תיקון מס' 2) תשמ"ז-1987
16. (א) משעברו עשר שנים מתום תקופת ההתיישנות (להלן – תקופת המחיקה), יראו את ההרשעה כהרשעה שנמחקה ולא יימסר מידע עליה אלא לגופים המנויים בפרטים (ב) עד (ה) לתוספת הראשונה וליועץ המשפטי לממשלה; היו לנידון מספר הרשעות, תחל תקופת המחיקה רק משתמו תקופות ההתיישנות של כל ההרשעות שלו.
(תיקון מס' 2) תשמ"ז-1987
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א) תהיה תקופת המחיקה, לענין מידע כאמור בסעיף 13, חמש שנים, ולגבי עוון שעבר קטין שטרם מלאו לו שש עשרה שנים – שלוש שנים; תקופת מחיקה כאמור תחל ביום פסק הדין או ההחלטה.
(תיקון מס' 2) תשמ"ז-1987
(ב1) תקופת המחיקה תיפסק אם מי שהמידע עליו הורשע בעבירה נוספת.
(תיקון מס' 1) תשמ"ג-1983
(ג) הרשעה שנשיא המדינה נתן עליה חנינה, דינה כדין הרשעה שנמחקה.
כלומר, הרישום הפלילי יימחק באופן אוטומטי לאחר עשר שנים מסיומה של תקופת ההתיישנות החלה על אותה עבירה.עם זאת, בכדי למחוק את הרישום הפלילי קודם לכן, ניתן לפעול במספר דרכים. הראשונה שבהן מעוגנת בס' 18 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, והיא בקשת חנינה מנשיא המדינה המביאה למחיקתו של הרישום הפלילי, או לחילופין מקצרת את תקופת התיישנות העבירה:
סמכות נשיא המדינה
18. נשיא המדינה רשאי לקצר או לבטל תקופת התיישנות ותקופת מחיקה של אדם, ולהחיל את סעיפים 14 ו-16 לגבי מי שעבר עבירה מן העבירות המנויות
בסעיף 17.
הדרך השנייה למחיקתו של הרישום הפלילי הינה להגיש לפרקליטות בקשה למחיקה של רישום זה, כלומר בקשה לשינוי ההגדרה לסגירת התיק הפלילי בגין חוסר אשמה.
בפסק הדין בבג"ץ 1935/93 שלמה מחפוד נ' השר לענייני דתות, מח(1) 752 (1994) הודגשה משמעותה של מחיקת ההרשעה הפלילית על חייו של אדם:
"מחיקת ההרשעות מתייחסת לכלל עברו הפלילי של אדם, ויש לה השלכות רחבות יותר מהתיישנות הרשעה, הן מבחינת הגבלת מסירת המידע והן מבחינת זכויותיו של מי שהרשעותיו נמחקו. מחיקת ההרשעה מקנה לאדם שחטא אתה זכות ליהנות מעבר נקי ללא דופי ומפתיחת דף חדש לחלוטין בחייו" (דברי חבר הכנסת דודגלס, יושב-ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט, בהביאו את החוק לקריאה שניה ושלישית, ד"כ 91(תשמ"א) 2739)".
(ראו גם: על"ע 8856/00 אל נסאסרה נ' לשכת עורכי-הדין בישראל, הוועד המרכזי, פ"ד נו(1) 258 ;עתמ (י-ם) 1831-09 ראיד חמדאן נ' מדינת ישראל – ועדת האישורים על-פי חוק ההוצאה לפועל (פורסם בנבו, 12.08.10))
בשתי הדרכים למחיקתו של הרישום הפלילי, על נימוקי הבקשה המוגשת להיות משכנעים ומפורטים דיו, הן בכדי שהפרקליטות והן בכדי שהנשיא יאשרו את הבקשות המוגשות אליהן, והרישום הפלילי יימחק.
לפיכך, רצוי להסתייע בעורך דין מנוסה ומקצועי אשר ילווה את הליך מחיקת הרישום הפלילי מתחילתו ועד סופו. עוה"ד סיון כהן תסייע לאדם המעוניין במחיקת רישומו הפלילי, לנקות את עברו ולפתוח דף נקי וחלק בצורה הטובה והמקצועית ביותר.
מעוניינים לברר מידע על הליך מחיקת רישום פלילי ואו רישום משטרתי מהעבר? חשוב תחילה לעשות אבחנה בין רישום משטרתי לבין רישום פלילי. מדובר בעצם בשני מאגרי מידע שונים שמשטרת ישראל מנהלת אודות הליכים פליליים.
החוק מתיר למשטרת ישראל לנהל לצרכיה רישום משטרתי הכולל מידע בנוגע לתיקי חקירה שטרם התקבלה החלטה בעניינם, כמו גם תיקי חקירה שנסגרו מבלי שהוגשו בגינם כתבי אישום, אם מסיבות של חוסר עניין לציבור או חוסר ראיות.
כמו כן, המשטרה מחויבת על פי חוק לנהל רישום (המרשם הפלילי) של כל אדם אשר הורשע בביצוע עבירה. הרישום הפלילי כולל מידע הן לגבי תיקי חקירה משטרתיים והן מצד גופים נוספים דוגמת מע"מ, מס הכנסה או מצ"ח, המחויבים בהעברת דיווח למשטרה. פרטי המידע הקיימים בשני מאגרי המידע הללו מכונים "מידע פלילי".
עורכת הדין סיוון כהן מציינת שהליך מחיקת רישום פלילי שונה במהותו מהליך מחיקת רישום משטרתי של תיקים סגורים בשל חוסר עניין לציבור או חוסר ראיות ושאין בגינם הרשעה. ביטול הרישום המשטרתי יכול להיעשות על ידי הגשת בקשה במטה הארצי של המשטרה, או לחלופין פנייה אל היחידה התובעת שסגרה את התיק בבקשה לשינוי עילת הסגירה ל-"היעדר אשמה", פעולה שתוביל למחיקה אוטומטית של התיק מהרישום המשטרתי.
הבקשה לשינוי עילת הסגירה צריכה להיות מבוססת על נימוקים משפטיים, ניתוח חומר הראיות, המצאת ראיות חדשות שיש ביכולתן לשנות את התמונה, איתור ליקויים בהתנהלות של היחידה החוקרת וכיו"ב. הגשת הבקשה דורשת בקיאות מוחלטת בהוראות החוק וסדרי הדין הפליליים ומיומנות רבה, לפיכך כדאי להסתייע בעורך דין המתמחה בתחום.
גם כשמסיים אדם לרצות את עונשו, נותר הרישום הפלילי שלו במאגרי המידע למשך שנים רבות נוספות, מה שעשוי להעיב על עתידו הן בהיבט המקצועי (ישנם מגוון מקצועות אשר סגורים בפני אלו המחזיקים ברישום פלילי) והן בהיבטים נוספים כגון אימוץ ילדים, מתן אשרות שהייה בחו"ל וכן הלאה.
יתרה מכך, כששמו של אדם מופיע ברישום פלילי, קיימת רשימה של גופים שיש להם גישה חופשית אל המידע כגון המשטרה, המשטרה הצבאית, שירות הביטחון הכללי, המוסד, מח"ש ועוד. מחיקת רישום פלילי יכולה להתבצע במספר דרכים שונות כמו המתנה עד לסיום תקופות ההתיישנות (מחושבת ממועד מתן פסק הדין) והמחיקה (מחושבת מתום תקופת ההתיישנות), או לחלופין הגשת בקשה לחנינה מנשיא המדינה (בקשה לקיצור תקופות ההתיישנות והמחיקה).
היי, אני סיוון כהן, עורכת הדין הפלילית שתמיד תהיה שם לצידך! נעים להכיר 🙂
בוגרת הפקולטה היוקרתית למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, שם עשיתי תואר ראשון במשפטים LL.B. ותואר שני בהצטיינות.
התחלתי לעסוק בתחום המשפט הפלילי עוד כשהייתי סטודנטית במסגרת עבודתי במשרדו של עוה"ד אבי חימי; ואף עשיתי השתלמות בתחום הענישה הפלילית הבינלאומית במסגרת תוכנית לימודית באוניברסיטה האוסטרלית "מונש" (Monash Universty).
את ההתמחות שלי עשיתי במשרדי הסנגוריה הציבורית (מחוז ת"א-מרכז) ולאחר מכן חזרתי לעבוד במשרדו של עוה"ד אבי חימי עד שפתחתי את המשרד שלי.
אז ברוכים הבאים לאתר שלי, אני מחכה לשיחה מכם!
Dan Rubin2024-07-25Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. אלופה ותותחית תודה על כל מה שעשית בשבילי מתניה בלס2024-07-24Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. אני ממליץ בחום על עורכת הדין סיוון כהן. קודם כל מה שהכי חשוב בעורך דין זה היחס האישי ונגישות ומקצועיות והיא משלבת בין כולם בצורה מדהימה. וכמובן שהוציאה אותי כמעט בלי כלום. קובי בקה2024-07-23Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. אני ממליץ בחום על עו"ד סיוון כהן היא אדיבה ומיקצועית מאוד היא טיפלה בי בצורה מסורה , עיניינית ותמיד ענתה לי על שאלות ודברים לא ברורים amalya blass2024-07-21Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. ליווי הכוונה והדרכה בצורה הכי מקצועית שיכולה להיות זמינה וסבלנית לכל פנייה ושאלה הגיעה מוכנה לדיונים בצורה מדוייקת ומקצועית תודה על הכל קארין כהן2024-07-21Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו״ד סיוון כהן היא עו״ד פנומנלית, מקצוענית ויחידה במינה! קשובה ללקוחותיה, אכפתית, דואגת ומסורה לכל לקוח אותו היא מייצגת. את סיוון אני מכירה מזה שנים וסומכת אך ורק עליה בעיניים עצומות. סיוון תמיד נותנת את העצה הטובה, את תחושת הביטחון והכי חשוב הגונה, ישרה וכנה! אין ספק שהיא הבחירה הכי טובה שיש. שולה הורוביץ2023-05-30Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. מקצוענית,מסורה ונעימה.Google דירוג דירוג: 5.0 מתוך 5, מבוסס על 18 ביקורות
גם אם הגישו נגדך כתב אישום פלילי – זה לא סוף העולם! עו"ד פלילי מנוסה, יכול וצריך לאבחן את המקרה שלך ונסיבותיו ולפנות בבקשה מקדמית
מהי חזרה מכתב אישום? באילו מקרים ניתן להביא לביטולו של כתב האישום והאם קיימת חשיבות לעיתוי מחיקתו של כתב האישום? עורכת הדין סיוון כהן מסבירה
סגירת תיק פלילי במשטרה נחקרתם תחת אזהרה במשטרה? נפתח כנגדכם תיק פלילי, אך קיבלתם הודעה זמן מה לאחר מכן שהוחלט בסופו של דבר על סגירת
מעוניינים לברר בנוגע לסגירת תיק פלילי שנפתח כנגדכם במשטרה? כשנפתחת חקירה משטרתית כחשוד, במקביל מתועד התיק גם במרשם הפלילי. הרישום המשטרתי חשוף לעיניהם של לא
קיבלתם זימון ליחידת התביעות לצורך בחינת האפשרות לסגירת התיק הפלילי בהסדר מותנה? בנסיבות הללו, מוטב להיוועץ בעו"ד פלילי ובמידת הצורך גם לשכור את שירותיו כדי
המרשם הפלילי מהווה מאגר מידע הכולל רישום על החלטות שיפוטיות, הרשעות ותיקי חקירה ומנוהל באמצעות משטרת ישראל בהתאם לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים משנת 1981.
מעוניינים לסגור תיק פלילי מחוסר אשמה? אזרחים לא מעטים מחזיקים ברישום משטרתי שפוגע בשמם הטוב ומונע מהם לעסוק במגוון עיסוקים ומקצועות הדורשים רישוי, זאת בנוסף
במידה והחקירה שלכם הסתיימה מבלי שהוגש כנגדכם כתב אישום, או שהורשעתם בעבירה כלשהי וריציתם את העונש, סביר להניח כי תהיו מעוניינים לברר האם התיק הפלילי
העבר רודף אחריכם? אוחזים ברישום משטרתי שפוגע בשמכם הטוב? שפוגע ביחס החברה כלפיכם? שפוגע בסיכוייכם לעסוק במקצוע הדורש רישוי? עורכת הדין סיוון כהן מסבירה
חשודים בביצוע עבירה כלשהי שבגינה נפתח במשטרה כנגדכם תיק פלילי? הידעתם שניתן בתנאים מסוימים להביא לסגירת תיק פלילי בהסדר מותנה ובכך להימנע מכתב אישום? עורכת