הבוס מרגיש יותר מידי בנוח לשחרר מחמאות ולהעיר הערות לגבי המראה החיצוני שלך?
קולגות לעבודה מספרים בדיחות גסות או נוהגים לשוחח על הרגליהם המיניים? המעסיק שולח לך הודעות SMS חוזרות ונשנות עם הצעות לדייט?
ייתכן ומדובר בהטרדה מינית בעבודה וזו זכותך להתלונן. עורכת הדין סיוון כהן מציינת שבעשורים האחרונים הוטמעה ההבנה שהטרדה מינית איננה מתבטאת בפגיעה פיזית בלבד (דוגמת אינוס ומעשים מגונים), וישנן פגיעות מיניות נוספות שיכולות לתת את ביטוין בדרך מילולית.
הפגיעות הללו עשויות להתבצע הן בידי גברים והן בידי נשים וכלפי כל אחד משני המינים, על אף שמרבית הפגיעות המדווחות עד כה מבוצעות בעיקר בידי גברים. החוק למניעת הטרדה מינית נחקק בשנת התשנ"ח-1998 לצורך ההתמודדות מול התופעה.
אילו מעשים המסווגים כהטרדה מינית במקום העבודה?
הטרדה מינית מוגדרת כהטרדה מינית בעבודה אם בוצעה במקום העבודה עצמו או במקום אחר, במסגרת פעילות כלשהי מטעם המעסיק (כמו לדוגמה בקורס או בנופש מטעם העבודה, בהסעה לעבודה וכן הלאה). על פי החוק למניעת הטרדה מינית, קיימים כמה מעשים המסווגים כהטרדה מינית, כגון הצעות או התייחסויות חוזרות ונשנות עם אופי מיני, המופנות כלפי מי שאמר במפורש או הראה במרומז שמעוניין בהצעות אלה (התחמקות ברורה, עזיבת החדר, הפניית הגב וכדומה).
במקרים של יחסי מרות בין מעסיק או ממונה לבין עובד או עובדת הכפופים לו, שאז מדובר הטרדה מינית כשהמוטרדים אינם מביעים התנגדות מפורשת או מרומזת. מעשים נוספים המסווגים כהטרדה מינית כוללים אמירות משפילות ומבזות שיש להן אופי מיני, הפצת תמונות, הקלטות וסרטונים המתמקדים במיניותו של אדם ומבלי ניתנה הסכמתו לפרסום, וכן סחיטה באיומים ומעשים מגונים.
מהם האמצעים שבהם ניתן לנקוט אם חווים הטרדה מינית בעבודה?
הטרדה מינית בעבודה מסווגת הן כעבירה פלילית והן כעוולה אזרחית. במידה ונפגעת מהטרדה מינית בעבודה, יש באפשרותך לנקוט בכמה אמצעים שונים, ובמקרים מסוימים בכול האמצעים גם יחד. אחת האפשרות העומדות לרשותך היא הגשת תלונה לממונה האחראי למניעת הטרדות מיניות במקום העבודה.
בהקשר זה, חשוב להבהיר שהחוק מחייב להעמיד בכול מקום עבודה אדם שאחראי למניעת הטרדות מיניות. כמו כן, באפשרותך להגיש כנגד המטריד תלונה במשטרה וגם תביעת פיצויים בבית הדין לעבודה. בנסיבות מסוימות את יכולה גם להגיש תביעה לפיצויים כנגד המעסיק.
במידה והחלטת להתפטר ממקום העבודה בעקבות ההטרדה המינית, הנך זכאית לפיצויי פיטורים, זאת בתנאי שעבדת באותו מקום עבודה שנה לפחות. יתירה מכך, במידה ואינך מסוגלת לעבוד כתוצאה מהפגיעה המינית, יש באפשרותך להגיש תביעה לקצבת נכות או דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי.