הטרדה מינית בעבודה: תופעה שכיחה ומטרידה

הטרדה מינית בעבודה: תופעה שכיחה ומטרידה

הטרדה מינית בעבודה הפכה לתופעה שכיחה ומטרידה. בכדי לנסות ולהילחם במגמה ההולכת וגוברת של הטרדות מיניות, בשנת 1998 פורסם החוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח – 1998  ואשר מטרתו העקרית הינה '"לאסור על הטרדה מינית כדי להגן על כבודו של האדם, חירותו ופרטיותו וכדי לקדם שוויון בין המינים"

סעיף 4 לחוק למניעת הטרדה מינית קובע  את איסור ההטרדה לפיו: "לא יטריד אדם מינית את זולתו ולא יתנכל לו". החוק מגדיר כהטרדה אחד מכל ששת המעשים הבאים:

  1. סחיטה באיומים כאשר המעשה אותו נדרש האדם לעשות הוא בעל אופי מיני.
  2. מעשים מגונים כמפורש בחוק העונשין התשל"ז – 1977. לדוגמא: מגע לשם גירוי מיני ללא הסכמה.
  3. הצעות חוזרות בעלות אופי מיני המופנות לאדם אשר הראה למטריד כי אינו מעוניין בהצעות האמורות.
  4. התיחסויות חוזרות המופנות לאדם המתמקדות במיניותו כאשר האדם הראה למטריד כי אינו מעוניין בהתייחסויות האמורות.
  • לעניין "התייחסות חוזרות" או "הצעות חוזרות" נקבע בפסיקה (ע"ע 432/07 פלונית נ' אלמוני) כי אינן צריכות להתקיים באירועים נפרדים אלא יכולות להתרחש באופן חוזר  באותו הזמן והמקום.
  1. התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או מיניותו לרבות נטייתו המינית.
  2. פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם המתמקד במיניותו בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו ולא ניתנה הסכמתו לפרסום.

העונש הקבוע בחוק הינו 2 שנות מאסר בגין הטרדה מינית, 3 שנות מאסר בגין התנכלות ו4 שנים בגין הטרדה מינית והתנכלות.

הטרדה מינית בעבודה

בשנים האחרונות המודעות לנושא הטרדות מיניות הולכת וגוברת בישראל, כמו גם ההכרה בכך שהמעשה יכול לקרות בכל מקום ובכל שעה אף במקומות שנחשבים הבטוחים ביותר עבורנו כמו מקום העבודה. בשנת 2010, למעלה מ-40% נשים דיווחו כי בשלב כזה או אחר חוו הטרדה מינית במקום עבודתן.

כיוון שכיום סיטואציות של הטרדות מיניות במקום העבודה אינן בגדר תופעה נדירה ראה המחוקק לנכון להגן על ציבור העובדים/ות כאשר הוא מטיל אחריות ישירה על המעסיק במקרים של הטרדות או התנכלויות באופן הבא:

ראשית, ס' 7 לחוק קובע כי על המעסיק לנקוט אמצעים סבירים כדי למנוע הטרדה מינית או התנכלות במסגרת יחסי העבודה בין עובד או ממונה מטעמו לבין עובדים אחרים. לשם כך עליו:

  1. לקבוע דרך יעילה להגשת תלונה בשל הטרדה מינית או התנכלות ולבירור התלונה.
  2. לטפל ביעילות במקרה של הטרדה מינית או התנכלות שיגע עליהם ולמנוע הישנות של המקרה.
  3. מעסיק המעסיק למעלה מ25 עובדים חייב לקבוע תקנון שבו יובאו עיקרי החוק למניעת הטרדה מינית והתנכלות ובו יפורטו דרכי הגשת התלונה במקרה של הטרדה או התנכלות והטיפול בהן. מעסיק שלא פרסם את התקנון בית המשפט יטיל עליו קנסות.

מעסיק שלא מילא את חובותיו יהיה אחראי לעוולה אזרחית אשר בעבורן בית המשפט יכול לפסוק פיצוי של עד 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק.

שנית, לפי התקנות למניעת הטרדה מינית על המעסיק: להביא לידיעת הממונים והעובדים את האיסור על הטרדה מינית והתנכלות לפי החוק, להבהיר לכל עובד את חובותיו לפי התקנות, לדרוש מכל עובד להמנע מהטרדות ומהתנכלויות ואף לאפשר לכל עובדיו להשתתף בפעילות הסברה שעניינן מניעת הטרדה מינית במשך שעות העבודה.

שלישית, לפי התקנות, על המעסיק חלה חובה למנות אחראי מטעמו שתפקידיו יהיו: קבלת התלונות, קיום בירור לשם מתן המלצות, מתן יעוץ מידע והדרכה לעובדים.

מהלך ההגשה והטיפול בתלונה במסגרת העבודה

  1. תלונה מוגשת לאחראי ע"י המתלונן או ע"י אדם אחר מטעמו.
  2. על האחראי לפעול לבירור התלונה ולשם כך ישמע את המתלונן ואת האדם שנגדו מופנית התלונה, עדים אם ישנם וכל מידע אחר שיגיע אליו בעניין התלונה.
  3. במידה והאחראי בעל נגיעה אישית יעביר את הטיפול בתלונה לאחראי אחר.
  4. על האחראי לטפל  בתלונה ללא דיחוי וביעילות.
  5. בירור התלונה יעשה תוך הגנה מרבית על כבודם ופרטיותם של המתלונן, האדם נגדו מופנית התלונה והעדים.
  6. על המעביד חלה חובה להגן על המתלונן מכל פגיעה בענייני עבודה כתוצאה מהגשת התלונה.
  7. לאחר סיום הבירור ע"י האחראי יש להגיש למעביד סיכום ברור של התלונה בליווי המלצות מנומקות להמשך הטיפול בה.

 

כשאת אומרת לא למה את מתכוונת: כל מה שצריך לדעת על הטרדה מינית בעבודה

סובלת מהטרדה מינית בעבודה? זה עשוי להתבטא באמירות שלא לעניין, בדיחות גסות ופוגעניות, בהצעות או הודעות sms ותמונות פרובוקטיביות בעלות אופי מיני, כמו גם נשיקה בכפייה ואפילו חשיפה של איברים מוצנעים. עורכת הדין סיוון כהן מציינת שמטבע הדברים יכול מקום העבודה להוות לא פעם כר פורה להטרדות מכל הסוגים, להטרדות מיניות בפרט.

האשטאג "Me Too" שהחל להתפשט בשנת 2017 ברשתות החברתיות כאמצעי להוקעת הטרדות מיניות, הוביל לשבירת מחסום השתיקה וכיום מוגשות בארץ יותר ויותר תלונות על הטרדה מינית כחלק ממגמה כלל עולמית. שלא במפתיע, חלק לא מבוטל מההטרדות הללו מתרחשות במקום העבודה, אם במסגרת היחסים בין עמיתים לבין עצמם ואם בין מנהלים לבין עובדים.

 

הטרדה מינית בעבודה תוך כדי ניצול יחסי מרות

הטרדה מינית בעבודה עלולה להוביל לא אחת להשלכות קשות במיוחד. רבים מאיתנו נוהגים לשהות במקום העבודה כשליש או יותר משעות היממה, מה שגורם לו להפוך עבורנו למעין בית שני.

לפיכך, כשמתרחשת פגיעה או התעמרות בסביבה זו, לא זו בלבד שלקורבן נגרמת עגמת נפש רבה, אלא שהיא גם פוגעת בתחושת הביטחון ועלולה להוביל לירידה בתפקוד, להיעדרויות מהעבודה ולעתים אף להתפטרות, ובפרט כשמדובר בהטרדה מתמשכת ואו חמורה.

בסיטואציה שבה משמש המטריד בתפקיד בכיר מזו של המוטרדת, החוק מגדיר זאת כניצול יחסי מרות ומתייחס למעשה בחומרה יתירה בהשוואה להטרדה בין עמיתים לעבודה, מאחר ובנסיבות אלו קיים חשש לכך שהמוטרדת תימנע מהבעת התנגדות לאותם המעשים בצל האיום לפגיעה בתנאי העסקתה, בקידום שלה ואפילו בפיטורין.

 

האפשרות להגשת תלונה במשטרה

המציאות מלמדת שככל שמקום העבודה גדול יותר הוא מעסיק מספר רב יותר של עובדים, כך עולה הסיכון לתלונות הנוגעות להטרדה מינית בעבודה. על פי חוק, האחריות למניעת הטרדות מיניות במקום העבודה מוטלת על המעסיק, והוא מחויב לנקוט במספר צעדים להעלאת המודעות בנושא בקרב העובדים ולצמצום הסיכון לתופעות אלו, אם על ידי הוצאת חוזרים, ניהול שיחות תקופתיות והצבת פלקטים במקומות מרכזיים, ואם באמצעות מינוי אחראי לטיפול בהטרדות מיניות.

כשמתעורר חשד להטרדה מינית בעבודה, נדרש הטיפול בה להיות נחרץ ומיידי ובו זמנית גם בזהירות וברגישות, להפסקת ההטרדה תוך ניסיון לצמצום הפגיעה במי מהמעורבים. עם זאת, למוטרדת עומדת האפשרות להגשת תלונה במשטרה, ובפרט אם ההטרדות נמשכות, כשבנסיבות הללו, מוטב שתסתייע בשירותיו של עורך דין המתמחה בתחום.

 

בואי לשים לזה סוף: כול מה שחשוב לך לדעת על הטרדה מינית בעבודה

הבוס זורק מחמאות על המראה המצודד שלך? שולח נגיעות פה ושם? מתחכך במקרה? מה בעצם עושים כשהבוס מרגיש יותר מידי בנוח בנוכחותך והמחמאות שלו מתחילות לחרוג מגבול הטעם הטוב? מתי הפלרטוט נחשב להטרדה מינית ולמי פונים כשהנחמדות גורמת לאי נוחות והופכת להטרדה?

מנתונים של הלמ"ס עולה שמעל ל- 339 אלף נשים נפגעו בשנת 2019 מעבירות מין שונות, כששליש מהעבירות הללו מוגדרות כהטרדה מינית בעבודה. עורכת הדין סיוון כהן מציינת שבשנים האחרונות משתנה מעמד האישה לנגד עינינו, והתנהגות שנחשבה פעם כאקט של חיזור, סימפתיה או שובבות בלתי מזיקה, עשויה להיחשב כיום להטרדה, ובפרט כשמדובר ביחסי מרות בין מעסיק או ממונה במקום העבודה לבין עובדת הכפופה לו.

 

מצבים הנמצאים בגבול שבין חוסר טקט להטרדה מינית

בהקשר זה, חשוב להדגיש שבמסגרת יחסי מרות עשויים הדיבורים ואו המעשים להיחשב כהטרדה מינית בעבודה גם אם המוטרדת לא ציינה מפורשות או הפגינה חוסר עניין (כמו לדוגמה אמירה מתחמקת, התחמקות ברורה, עזיבת החדר בפתאומיות וכדומה). ישנם מעשים שניתן לסווגם בבירור כהטרדה מינית, החל ממגע פיזי מבלי שניתנה לכך הסכמה, דרך סחיטה באיומים על רקע מיני וכלה בתקיפה פיזית ומעשה אינוס.

אלא שלעתים ישנם גם מצבים הנמצאים בגבול שבין נחמדות יתר או חוסר טקט להטרדה מינית. מפסיקותיו של בית המשפט במהלך השנים ניתן ללמוד שאמירות משפילות ומבזות בעלות אופי מיני, המופנות אל אדם בהתייחסות למינו, למיניותו ואו לנטייתו המינית, עשויות להיחשב כהטרדה מינית, גם אם האמירות הפוגעניות לא הופנו באופן ספציפי אל המוטרד/ת.

 

הוטרדתי מינית במקום העבודה, מה עושים?

במידה וחווית הטרדה מינית בעבודה, חשוב שתדעי שישנן על פי החוק שלוש אפשרויות תגובה, ואת רשאית לנקוט בחלקן או בכולן, בו זמנית או בזו אחר זו. אחת האפשרויות העומדות בפניך היא במישור המשמעתי. עליך לפנות במקום העבודה לאחראי על הטרדה מינית ולהגיש תלונה כנגד המטריד.

האמצעים האמורים להינקט נגדו כוללים הרחקה, בירור התלונה וענישה משמעתית. במידה ומקום העבודה שלך אינו נוקט בצעדים הנדרשים ממנו כמחויב בחוק, כמו בירור המקרה לעומק והרחקת העובד שהוגשה כנגדו התלונה, יש ביכולתך לתבוע לדין את מקום העבודה.

אפשרויות נוספות הן פתיחה בהליך פלילי והגשת תלונה במשטרת ישראל ואו הגשת תביעה אזרחית בבית הדין לענייני עבודה, לקבלת פיצויים בעקבות הנזק שנגרם לך כתוצאה מההטרדה המינית שחווית. במקביל, מומלץ לך לפנות לעו"ד פלילי, אם לקבלת ייעוץ משפטי ואם לקבלת ליווי לכול אורך הדרך.

מאמר זה נכתב ע"י
תמונה של עו"ד סיוון כהן
עו"ד סיוון כהן

בוגרת הפקולטה היוקרתית למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, שם עשיתי תואר ראשון במשפטים LL.B. ותואר שני בהצטיינות.

התחלתי לעסוק בתחום המשפט הפלילי עוד כשהייתי סטודנטית במסגרת עבודתי במשרדו של עוה"ד אבי חימי; ואף עשיתי השתלמות בתחום הענישה הפלילית הבינלאומית במסגרת תוכנית לימודית באוניברסיטה האוסטרלית "מונש" (Monash Universty).

את ההתמחות שלי עשיתי במשרדי הסנגוריה הציבורית (מחוז ת"א-מרכז) ולאחר מכן חזרתי לעבוד במשרדו של עוה"ד אבי חימי עד שפתחתי את המשרד שלי.

מאמרים ומידע נוסף

על אף החוק למניעת הטרדה מינית ועל אף המודעות הגוברת, תופעת ההטרדה מינית בעבודה עדיין קיימת ומדי יום מוטרדות אינספור נשים במקומות עבודתן. עורכת הדין

עברת הטרדה מינית בעבודה? מעשה מגונה בצבא? תקיפה מינית במשפחה? הדרך להתמודדות נכונה עם הטרדה או תקיפה מינית זהה להתמודדות עם מחלה קשה או בעיה

הבוס מרגיש יותר מידי בנוח לשחרר מחמאות ולהעיר הערות לגבי המראה החיצוני שלך? קולגות לעבודה מספרים בדיחות גסות או נוהגים לשוחח על הרגליהם המיניים? המעסיק

סובלים מהטרדה מינית בעבודה? הנתונים מלמדים שמקום העבודה עשוי להוות לא פעם כר פורה למגוון סוגים שונים של הטרדות מיניות, החל מאמירות לא לעניין, הלצות

האם גם את חווית הטרדה מינית בעבודה? חשוב שתדעי שאת יכולה לשים לזה סוף! לאחרונה פורסם כי עובדת עירייה אשר חוותה מסכת ארוכה של הטרדות

אז רגע לפני שנכנסים לנושא של הטרדה מינית בעבודה, חשוב להבין תחילה מה נחשב ע"פ חוק להטרדה מינית. ובכן, החוק קבע רשימה הכוללת 6 התנהגויות