זומנתם לחקירה במשטרה בחשד למעורבות בעבירה פלילית? עומד כנגדכם כתב אישום? לא אחת קורה שההיוועצות בעורך דין פלילי בטרם הגשת כתב אישום משפיעה באופן מכריע על התפתחותו של התיק הפלילי.
כתב אישום מהווה, למעשה, כמעין יריית פתיחה להליך משפטי עשוי להיות ארוך ומייגע, שגוזל המון אנרגיות, תעצומות נפש, זמן וכסף, ועלול בסופו להסתכם בהרשעה, אות קין ועונש שנע בטווח שבין קנס למאסר בפועל.
עורכת הדין סיוון כהן מציינת שבשלבים המוקדמים של ההליך הפלילי מוזמן האדם לחקירה, אם לצורך מתן עדות אודות אירוע שקרה או לחקירה תחת אזהרה. בין כך ובין כך, מוטב להיוועץ מבעוד מועד בעורך דין פלילי מנוסה, אם כדי לאבחן את המקרה, לבדוק מול הרשויות את מטרת הזימון, או לצורך מתן ייעוץ כיצד להתנהג במהלך החקירה.
- מעל 15 שנות ניסיון
- מרצה לעורכי דין פליליים
- התמחות במשרדי עו"ד הפליליים הטובים ביותר בארץ
- בעלת 2 תארים במשפטים מטעם אוניברסיטת בר אילן
זימון למסירת עדות שהופכת לחקירה באזהרה
בעניין זה, חשוב להבהיר שלעתים קרובות נוקטת המשטרה בטקטיקה של הזמנת חשודים ל- "מסירת עדות","תשאול" או "בדיקה", זאת על מנת להבטיח את הגעתו של הנחקר לחקירה, למנוע ממנו שיבוש הליכי משפט וכדומה.
כמו כן, לא אחת קורה שמסירת עדות הופכת באחת לחקירה באזהרה. זו הסיבה מדוע חשוב להסתייע בשירותיו של עורך דין פלילי, גם כשהאדם יודע שהוא נקי כפיים ונאמר לו להגיע לשם גביית עדות.
מעבר למתן ייעוץ כיצד לנהוג באופן מושכל, יכול עורך הדין ליידע את לקוחו בנוגע לזכויותיו, לרבות שמירה על זכות השתיקה, הזכות לדעת לגבי העבירה המדויקת שבגינה נחקרים, הזכות לוודא בתום החקירה ובטרם החתימה על ההודאה שהיא משקפת במדויק את הפרטים שנאמרו, ללא הוספה או השמטת פרטים וללא הוצאת דברים מהקשרם.
טעויות בחקירה שמובילות להפללה עצמית
מטרת הייעוץ לקראת החקירה היא להכין את הלקוח באופן מיטבי להתמודדות מול תרגילי חקירה, שימוש בהקלטות, שימוש במדובבים, כמו גם איומים, התניות, לחצים וכן הלאה. חשוב להיות מודעים לכך שכל מילה מיותרת וכל טעות בחקירה עשויות לפעול בבוא העת כנגד הנחקר ולהוביל להפללה עצמית. במידה והאדם נעצר בטרם הספיק להיוועץ בעורך דין פלילי, מחובתה של המשטרה לאפשר לו פגישה עם סנגור.
בשלב זה יפעל עורך הדין כדי לאפשר ללקוחו לקבל ציוד בסיסי, ליידע את הקרובים, לתאם הגעתה לבית משפט ולנסות לשחרר את הלקוח ממעצר. במהלך החקירה עשויה המשטרה להגיע עם צווי חיפוש לבית החשוד ולתפוס ראיות כמו מחשבים, טלפונים ניידים, מסמכים שונים וכסף. תפקידו של עוה"ד בנסיבות הללו הוא לוודא שהחיפוש אכן עומד בתנאים, לנקוט באמצעים לפסילת ראיות שהושגו שלא כדין, להגיש בקשות לביטול עיקולים, שחרור כספים והשבת חפצים שנתפסו.