אזרחים נורמטיבים רבים אוחזים ברישום פלילי אשר מטיל עליהם מגבלות חברתיות ואישיות רבות. מעבר לכתם ולסטיגמה המוטלים על אדם אשר הורשע בפלילים, קיומו של רישום פלילי שכזה מונע מאותו אדם להשתלב במגוון רחב של מקצועות בשוק העבודה. כך לדוגמא, אדם אשר חפץ להיות עו"ד, רואה חשבון ואף נהג מונית חייב כי רישומו הפלילי יהיה נקי.
אם לא דיי בזאת, לא מעט אנשים מגלים, להפתעתם הרבה, כי על-אף שמעולם לא הורשעו בפלילים נושאים הם ברישום משטרתי, בגין ארועי עבר עליהם נחקרו במשטרה ומעולם לא הוגש בגינם כתב אישום. תיקים אלו, נסגרו בעילה זו או אחרת ומותירים כתם בגיליון הרישום הפלילי של אותו אדם.
רישום פלילי בעל השלכות רבות על עתידו של אדם ויש בו כדי לפגום באורח החיים התקין והחופשי. על-כן, קמה חשיבות עליונה במחיקת רישום פלילי ומשטרתי כאחד.
במאמרי זה, אדון במהות המרשם הפלילי והמשטרתי ואסקור את האופציות העומדות בפני אדם החפץ בביטול רישום פלילי והמשטרתי.
מהו רישום פלילי? ומהי "תעודת יושר"?
תעודת הינת פלט ממאגר משטרת ישראל המציין באילו העבירות הורשע אדם, מתי הורשע ומהו העונש אשר קיבל בגין ביצוע עבירות אלה. כך גם, ברישום זה, מצוין תאריך התיישנות העבירה ותאריך מחיקתה.
פלט אודות הרישום הפלילי ניתן להוציא בכל תחנת משטרה קרובה.
גיליון הרישום הפלילי נושא תחילה את הרשעותיו של האזרח לאחר מכן, תיקי חקירה המצויים בבדיקה (תיקי מב"ד) ולבסוף, תיקי חקירה שנסגרו.
מהו רישום משטרתי?
רישום משטרתי הינו רישום המצוי בידי המשטרה ומהווה חלק מגליון הרישום הפלילי. רישום משטרתי נושא רשימת תיקים בגינם נחקר האזרח במשטרה ואשר נסגרו כנגדו.
סגירת תיק משטרתי תהא בגין אחת משלוש העילות הבאות:
1. חוסר אשמה – במצב כזה, תיק המשטרה נמחק כליל מגליון הרישום הפלילי.
2. חוסר ראיות – במצב זה התיק יסגר תוך ציון עילת הסגירה.
3. אין עניין לציבור – במצב זה התיק יסגר תוך ציון עילת הסגירה.
כיצד ניתן למחוק רישום פלילי ומשטרתי?
מחיקת רישום פלילי בגין הרשעה אשר ניתנה על-ידי בית משפט ניתן למחוק על-ידי פנייה לנשיא המדינה , על דרך של הגשת בקשת חנינה לנשיא המדינה.
על-פי חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים התשמ"א – 1981 לנשיא המדינה נתונה הסמכות לקצר את תקופות ההתיישנות והמחיקה הקבועות בחוק.
בהכנת הבקשה יש להעלות מגוון טיעונים משפטיים ואישיים כאחד ומומלץ להיעזר בעורך דין מנוסה לצורך הגשת בקשה לחנינה מהנשיא.
מחיקת רישום משטרתי תעשה לרוב על דרך הגשת בקשה לשינוי עילת סגירה של תיק אשר תופנה לקצין החקירות היחידה החוקרת. שינוי עילת הסגירה לחוסר אשמה, יוביל למחיקה פיזית של הרישום מגיליון הרישום הפלילי.
מסלול נוסף במסגרתו ניתן להביא למחיקת הרישום המשטרתי (רישומים בדבר תיקים שנסגרו) הוא באמצעות פנייה בבקשה מנומקת בכתב למדור מידע פלילי במטה הארצי של משטרת ישראל. השיקולים המרכזיים שייבחנו במסגרת הבקשה הם: חלוף הזמן שעבר ממועד אירוע נשוא החקירה, מהות העבירה וחומרתה, גילו של המחזיק ברישום הפלילי ונסיבותיו האישיות, קיומם של רישומים פליליים אחרים ועוד.
עו"ד סיוון כהן הינה בעלת ניסיון עתיר במחיקת רישומים פלילים ומשטרתיים ונחלה הצלחות רבות בעבור לקוחותיה.