באילו מקרים כדאי להסתייע בעורך דין תעבורה?

באילו מקרים כדאי להסתייע בעורך דין תעבורה?

כל אחד מאיתנו עשוי להיקלע חלילה לתרחיש שבו הוא חשוד בביצוע עבירה חמורה המסכנת חיי אדם ואו בגרימה לתאונת דרכים עם נפגעים. בנסיבות הללו, ברור מאליו שיש להסתייע בעורך דין תעבורה מבלי להשתהות יתר על המידה. 

יחד עם זאת, ישנן עבירות שהן מסוג ברירת משפט ונתפסות כקלות כביכול, כמו לדוגמה אי מתן זכות קדימה להולך רגל אשר עומד על המדרכה או שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה. 

בעבירות אלו מקבל הנהג על פי רוב דו"ח תנועה כשבצדו קנס כספי לתשלום בתוך 90 ימים ונקודות הנצברות לחובתו בהתאם לחומרת העבירה. אפשרות נוספת היא הגשת בקשה להישפט בבית המשפט לתעבורה. את הבקשה להישפט יש להגיש בתוך 90 ימים ממועד קבלת הדו"ח.

באילו מקרים כדאי להסתייע בעורך דין תעבורה?
עו"ד פלילי, טיפול מקצועי ואישי ביותר עם תוצאות מוכחות
טלפון ליצירת קשר:

 

משמעות תשלום הקנס הכספי בהיבט המשפטי

במצבים מסוג זה, רבים מקרב הנהגים נוטים להמעיט מחומרת העבירה ומחליטים שלא להיוועץ בעורך דין תעבורה. עורכת הדין סיוון כהן מציינת שהגישה מוטעית מיסודה, גם אם מדובר לכאורה בעבירה קלה. 

במידה ובוחרים לשלם את הקנס הכספי, התשלום מהווה הודאה בביצוע העבירה. יתירה מכך, מרגע התשלום חשוף הנהג לסנקציות נוספות מתוקף שיטת הניקוד של משרד הרישוי. כמו כן, עבירות מסוימות המחייבות את בית המשפט להטיל על הנהגים עונשי פסילה מינימליים, ללא תלות בעברם התעבורתי. 

כשמדובר בנהג חדש, במידה והורשע באחת או יותר מהעבירות המפורטות בתוספת השלישית לפקודת התעבורה, יהיה עליו לעבור מבחן חוזר בתיאוריה ויוארך בשנתיים נוספות הסטטוס של נהג חדש.

 

היוועצות עם עורך דין בטרם מתן עדות

גם במקרים שבהם מחליטים נהגים לגשת ולהישפט בבית המשפט על אותן עבירות תנועה שרמת חומרתן נתפסת לכאורה כקלה, מומלץ להיוועץ תחילה בעורך דין תעבורה. לא אחת קורה שקיימים קשיים טכניים ואו מהותיים בהוכחת אשמת הנהג. 

קשיים ראייתיים אלו עשויים להטות את תוצאות המשפט לטובת הנהג ואף להביא לזיכויו בדין. בנסיבות הללו, רק עורך דין המתמחה בתחום התעבורה יידע לאתר קשיים ראייתיים ולהטיב לנצלם לטובתו של הנהג. 

בהקשר זה, ראוי להבהיר שהגרסה הראשונית שהנהג מוסר בשטח לשוטר עימו שוחח, היא זו שמשמשת בדרך כלל ככלי ראייתי בעל המשקל החזק ביותר. לפיכך, היוועצות עם עורך דין בטרם מתן עדות, מסייעת להתנהלות נכונה של הנהג בבית המשפט ועשויה לעתים קרובות להביא להפחתה משמעותית בעונש בגין העבירה.

 

מתי מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין תעבורה?

מטבע הדברים, כשמדובר בעבירות תנועה הנושאות עימן הזמנה לדין כגון חשד לגרימת תאונת דרכים, נהיגה בזמן פסילה מנהלית או תחת השפעת סמים, אין התחבטות בנוגע לסוגיה האם להסתייע בשירותיו של עורך דין תעבורה. 

מאידך, כמעט כל מי שנוהג ברכב עשוי לבצע מעת לעת עבירת תנועה קלה דוגמת חנייה במקום אסור, אי חגירת חגורת בטיחות, יציאה מהרכב בדרך בין עירונית ללא אפוד זוהר או ציפוי שמשת הרכב. 

במצבים הללו מקבל הנהג על פי רוב דוח תנועה כשבצידו קנס כספי, והוא נדרש לבחור באחת מבין שלוש אופציות: לשלם במזומן את הקנס בתוך 90 ימים ממועד המצאת הדוח, להגיש בתוך 30 יום בקשה לביטול תשלום הקנס או להגיש בתוך 90 ימים בקשה להישפט.

 

משמעות תשלום הקנס בהיבט המשפטי 

נהגים המקבלים דו"ח ברירת משפט, מעדיפים במרבית מהמקרים לשלם את הקנס מבלי להיוועץ תחילה בעורך דין תעבורה, מתוך סברה הגיונית לכאורה שמדובר בענישה כספית בלבד, וממילא אין טעם להגדיל את ההוצאה הכספית על ידי שכירת שירותיו של עורך דין. גם נהגים שבוחרים להישפט עשויים לוותר על קבלת ייעוץ משפטי הולם, מתוך אמונה שיצליחו להתמודד באופן עצמאי בבית המשפט לתעבורה. 

עורכת הדין סיוון כהן מציינת שכשאנו בוחרים לשלם את הקנס הכספי, המשמעות המשפטית היא שוויתרנו על הזכות שלנו למשפט ומודים בעצם בביצוע העבירה. רבים מהנהגים אינם מודעים לכך שמרגע תשלום הקנס הם חשופים לסנקציות נוספות שאינן מוזכרות בדו"ח תעבורה, כמו למשל סנקציות מתוקף שיטת הניקוד של משרד הרישוי.

 

עונשי מינימום מבחינת פסילת רישיון הנהיגה

דוגמה נוספת נוגעת לנהג חדש שנתפס על אחת המעבירות המנויות בתוספת השלישית לפקודת התעבורה (כגון נהיגה שלא בהתאם לתנאי הרישיון, אי עצירת הרכב לפני מסילת ברזל, אי ציות לתמרורים, אי הגשת עזרה לנפגע בתאונת דרכים וכן הלאה). בנסיבות הללו עלול רישיונו של הנהג החדש להישלל והוא עשוי להידרש לעבור מחדש מבחן תיאוריה ואו מבחן מעשי (טסט) ואו בדיקות רפואיות על פי החלטת משרד הרישוי, כתנאי לחידוש רישיון. 

מעבר לכך, ישנן עבירות שלצידן עונשי מינימום מבחינת פסילת רישיון הנהיגה, ובמקרים הללו אין לבית המשפט שיקול דעת והוא מחויב לגזור על הנהגים שהורשעו פסילה מינימלית בהתאם לסעיפים הרלוונטיים בפקודת התעבורה. ככלל, כדאי בכול עבירה לפנות לעורך דין תעבורה לצורך קבלת ייעוץ ראשוני, ולו בכדי להבין את האלטרנטיבות העומדות בפנינו, מה שיסייע לנו בבחירת האופציה הנכונה ביותר למקרה הספציפי.

מאמר זה נכתב ע"י
תמונה של עו"ד סיוון כהן
עו"ד סיוון כהן

בוגרת הפקולטה היוקרתית למשפטים של אוניברסיטת בר אילן, שם עשיתי תואר ראשון במשפטים LL.B. ותואר שני בהצטיינות.

התחלתי לעסוק בתחום המשפט הפלילי עוד כשהייתי סטודנטית במסגרת עבודתי במשרדו של עוה"ד אבי חימי; ואף עשיתי השתלמות בתחום הענישה הפלילית הבינלאומית במסגרת תוכנית לימודית באוניברסיטה האוסטרלית "מונש" (Monash Universty).

את ההתמחות שלי עשיתי במשרדי הסנגוריה הציבורית (מחוז ת"א-מרכז) ולאחר מכן חזרתי לעבוד במשרדו של עוה"ד אבי חימי עד שפתחתי את המשרד שלי.

מאמרים ומידע נוסף

במספר לא מבוטל של מקרים, בהם מבצע אדם עבירת תעבורה וכאשר מוגש כנגדו כתב אישום בגינה, יכול ואף תוגש כנגדו בקשה לפסילתו מלהחזיק ברישיון נהיגה

פסילה מנהלית הינה פסילה מלהחזיק ברישיון נהיגה, כאשר קיים חשד לביצוע עבירת תעבורה חמורה. פסילה מנהלית תהא לפני קיום הדיון בבית המשפט ומי שמוסמך להורות

המון נהגים נקלעים לדילמה כאשר הם נדרשים לעבור בדיקה לגילוי אלכוהול על-ידי שוטר. רובם ישאלו האם כדאי לי לסרב לבדיקה? אם כן, התשובה לשאלה זו

תחום דיני התעבורה מסווג בישראל כחלק מהמשפט הפלילי, ולפיכך, בין אם העניין נוגע לנהיגה במהירות מופרזת, נהיגה תחת השפעת אלכוהול או מעבר ברמזור אדום, ובין

נהיגה בזמן פסילה הפכה תופעה שכיחה. לא אחת, שומעים אנו בחדשות על תאונות דרכים בהן מעורבים נהגים אשר נהגו בזמן פסילה או ללא רישיון נהיגה.

נהיגה תחת השפעת אלכוהול מסוכנת ומנוגדת לחוק. שתייה לשוכרה מהווה גורם ל- 20%-40% מכלל תאונות הדרכים והסיכוי של נהג שתוי להיות מעורב בתאונת דרכים קשה

הזינו את הטלפון לשיחה בוואטסאפ