אלימות בין בני משפחה או בין בני זוג נתפסת כתופעה מסוכנת וחמורה על-ידי בתי המשפט. אלימות שכזו, יכולה להוות פגיעה פיזית, נפשית, רגשית ואף מינית. דברים אלה נכונים גם לעבירות אלימות במשפחה המתרחשות בין בני זוג וגם בין הורים לבין ילדיהם.
המסגרת המשפחתית אמורה להיות המקום השקט והבטוח של בני המשפחה. אלימות בתוך המשפחה היא תופעה היכולה לערער עקרון זה ולכן, לעיתים קרובות, עלולה לעורר זעזוע עמוק אצל הנחשפים לפרשה. בתי המשפט, המחוקק ורשויות האכיפה מנסות למגר את התופעה ומייחסות לאלימות במשפחה חומרה רבה.
עם זאת, ראוי לציין כי לעיתים גם הסיפורים של הנאשמים בשימוש באלימות יכולים לעורר רגשות מעורבים כאשר מתגלות התלונות כתלונות שווא המוגשות על-ידי נשים למשל במסגרת הליך גירושין או כאשר הנאשם מבקש למצוא דרך להשתקם ולחזור לחיק משפחתו במקום לרצות את עונשו במאסר.
מאחר ומדובר בסוגיה היכולה לערב אלמנטים מהמשפט האזרחי, הפלילי וגם בתת תחום של דיני המשפחה ראוי להיוועץ עם עורך דין פלילי אשר בקיא בכל הסוגיות הנ"ל יחדיו.
רבים סבורים כי הפתרון העדיף לסכסוכים פנים משפחתיים הוא פתרון המוסכם על הצדדים ולכן עורך דין מוצלח יכול לעזור בסגירת התיק הפלילי ובפתרון הסכסוך בהסכם בין הצדדים. אך במקביל, חשוב להסביר כי עבירת אלימות במשפחה נחשבת לתקיפה בנסיבות מחמירות אשר משטרת ישראל ומערכת המשפט מייחסים לה חשיבות רבה וכאשר מדובר בפגיעה קשה העונש עלול להיות מלווה במאסר בפועל.
עבירת התקיפה בנסיבות מחמירות – תקיפת בן משפחה
כפי שתואר אלימות במשפחה נחשבת למקרה חמור ועל כן המחוקק הגדיר עונש גבוה יותר לעבירת התקיפה במשפחה. העבירה מתוארת בסעיף 382(ב) ו (ג) לחוק העונשין:
"(ב) העובר עבירה לפי סעיף 379 כלפי בן משפחתו, דינו – כפל העונש הקבוע לעבירה; לענין סעיף זה, "בן משפחתו" – לרבות מי שהיה בן משפחתו בעבר, והוא אחד מאלה:
(1) בן זוגו, לרבות הידוע בציבור כבן זוגו;
(2) קטין או חסר ישע, שעליו עובר העבירה אחראי, כהגדרת "אחראי על קטין או חסר ישע" בסעיף 368א.
(ג) העובר עבירה לפי סעיף 380 כלפי בן זוגו, כמשמעותו בסעיף קטן (ב), דינו – כפל העונש הקבוע לעבירה."
העונש על תקיפה (הרחבה על עבירת התקיפה בלחיצה כאן) הוא שנתיים מאסר, וכאשר התקיפה נעשית כלפי בן משפחה (בן זוג ילדו של התוקף) בית המשפט מוסמך לגזור עונש מרבי כפול, קרי – עונש של עד ארבע שנות מאסר.
יתרה מכך, אם נגרמה חבלה כתוצאה מהתקיפה כלפי בן זוג, בית המשפט מוסמך גם כאן לגזור עונש מרבי כפול ולכן יהיה מוסמך בית המשפט לגזור עונש של עד שש שנות מאסר.
לאור האמור לעיל, כאשר עולה חשד לאלימות במשפחה או כאשר כבר בוצע מקרה של אלימות במשפחה חשוב ביותר להיוועץ עם עורך דין פלילי הבקיא בסוגיה. מקרה של אלימות במשפחה יכול לשנות משמעותית את חיי הנאשם, בן זוגוזוגתו ואת כלל חיי המשפחה ולכן כדאי שיהיה עורך דין פלילי אשר מסוגל לתמוך ולכוון את הרשויות אל הפתרון הרצוי בפרשה.